onsdag 6 juli 2016

Klocktider, blåklockstider

och jag tycker bäst om de vitblommande. De vita storklockorna som precis börjat blomma.

Just vita enkelblommande storklocklor får mig att tänka på Helge Lundström och hans trädgård. Har aldrig besökt den men har ett bildminne från ett reportage om hans trädgård. En bild där de vita storklockorna lutade sig ut över grusgången. Han lever inte längre men det gör trädgården som fått nya ägare.

Den dubbla, som jag numera bara har en ynka lite planta kvar av, skickar tankarna till Evert Nilsson och hans storklocka, Campanula persicifolia 'Snövit'. I går såg jag den riktiga 'Snövit' men jag missade att fotografera.
'När man fått fram en ny form eller färg av en växt, så har man också rätt att ge den namn. Och 'Snövit' skulle den här heta, men fick inte ens en kanna vatten vid namnsättningen. Jag har inte låtit den gå i frö, men man kan ju spekulera i vad dess avkomma skulle få för  utseende.' Ur boken Välkommen i min Lustgård av Evert Nilsson.

PS! Även Campanula persicifolia är frikostig med sina fröer ;-)


7 kommentarer:

 1. Åh så fina vita klockor! Inser att jag nog "behöver" en sådan... ;o)
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 2. Så extra trevligt när man har speciella minnen till växterna!
  ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Är lite ambivalent om klockorna. Vissa år rensar jag bort många och andra år får de vara kvar i mängder. Men i halvskuggan är de vita väldigt bra.
  Hittade slängda packband i rostigt järn på Byggmax igår så jag tog hem några och provade i en armeringsvägg. Långt kvar till dina kanter men det såg bra ut - så på väg!
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Ur tjusiga vita sorter! Har några få av den stora vild blåa som jag uppäckte i fjol. Dom får gärna vara kvar. Besökte en trädgård i söndags där det fanns klockor överallt av olika slag. Vill ha kännslan vaknade till direkt;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Vita blommor över lag är otroligt vackra, speciellt om man kan ha dem i lite skuggigare partier. Är däremot mycket försiktig med frövilliga växter för jag vet att jag inte kommer ihåg att ta av blomstänglarna innan de går i frö. Hur som helst är de ljuvligt vackra både den enkla o den dubbla varianten :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Jag älskar blåklockor, speciellt de vita. De är så pampiga, kraftfulla o vackra. På tomten på Evatorp har jag hittat en hel del blå = Lycka! En vit (det fanns bara en enda ynka planta kvar) fick följa med i bagaget från Tyskland när jag var där i juni. Med avklippta klockor låg den i bagageutrymmet på flyget. Jag hoppas den klarar den pärsen och kommer igen till nästa år.
  Dina dubbla är helt underbara!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Nydelige hvite klokker, spesielt de doble! Mine blå blomstrer, mens de hvite fortsatt er i knopp. Gleder meg til de springer ut. Nyter dine i påvente:)
  Ha en fin kveld.
  Jannicke

  SvaraRadera