tisdag 14 juni 2016

Rosa skyar......

Skuggbräckan, Saxifraga umbrosa, både den med gröna rosetter och den med variegerade är perfekt att ha där inget annat vill växa i trädgårdenmen också i krukor eller för att täcka in jorden eller mjuka till det bland stenkanterna. I alla fall om man som jag vare sig tycker om naken jord eller täckbark.Här klär den in foten på kompostbehållarna, De där fula i plast.Den lille kottesamlaren av Wenche Skjondal fick jag av mina bloggvänner 2011 och fortfarande sommar som vinter (nästan) står den under Thuja occidentalis 'Brobeck's Tower'. Just nu bland blommande skuggbräcka.Skuggbräckan blommar med små rosa blommor som blir till en svävande sky över bladrosetterna. Ibland blir det för mycket av det goda men då är blomstjälkarna lätta att bara bryta av med ibland är just det där lågt svävande rosa molnet själva pricken över i:et.Här är de variegerade rosetterna tillsammans med Hosta 'Jaz'. En hosta jag köpte från Fransens för 7 år sedan och som det först nu börjar bli lite storlek på.
Just nu blommar skuggbräckan som allra finast men här och var har den trots det blivit av med sina blomstjälkar. 


6 kommentarer:

 1. En skuggbräcka kanske vore något att ha i kanterna, gillar inte heller öppen jord. Tack för tipset!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Bräckan är verkligen en söt och effektiv marktäckare, har dock inte så mycket av den :) Jaz såg mycket intressant ut, kanske får bli en beställning till våren :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också särskilt den variegerade skuggbräckan, den är fantastisk under buskar i torr skugga eller i bergsprickor. Men till slut måste man vattna även den. Nattens 5 mm kommer man inte långt med. Suck.
  Du är fenomenal på att uppmärksamma trädgårdens mindre kända stöttepelare!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 4. Vilken skir och vacker växt du visar - helt okänd för mig, tills nu !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 5. Snyggt ihop, hostan och den varigerade skuggbräckan, Jag tror jag har den också någonstans . Ha det fint. Carita

  SvaraRadera