torsdag 9 juni 2016

Krukor ... tomater.. och lite annat.

Jag tycker om att krukodla. Själva krukorna ger en extra dimension till trädgården tycker jag, i alla fall om de (krukorna) är fina. Men nog kräver de sin passning oavsett hur de ser ut.
Pelargonernas antal har jag lustigt nog lyckats minska på ett eller annat vis. Ibland tycker jag det är bra att växter bara dör så jag själv slipper fatta beslut och leka bödel.
Även andra krukor i trädgården, krukor med perenner, har jag också lyckats göra mig av med men tomaterna, dessa tomatplantor....Tomater bestämde jag mig för att sluta odla förra säsongen när plantorna angreps av vita flygare i växthuset och när jag upplevde att planteringsjorden (påsjorden) kostade åtskilliga kilo mogna närodlade tomater. Härligt tyckte jag då att det i fortsättningen skulle bli att bara köpa färdigt och slippa allt 'besvär' med både frösådd och sedan passning med vatten hela sommaren.

Under senhösten förra året, när jag hunnit glömma både påsjord och vita flygare fick jag återigen smaka på egenodlade tomater. 


Kerstins gula plommon
Marthas röda - Piennolotyp
Kerstins minikörsbär

Goda tomater som var lätta att ta frön från. Det var bara att bita i tomaten, spotta ut innankråmet i ett hushållspapper och vips hade jag många, många tomatfröer. Sedan var det enkelt att låta papperet torka och mer eller mindre glömma bort det tills efter sportlovet i februari.Även om man som jag bara har plats för ett par plantor av varje frösort är det inte lätt att rensa bort eller slänga små tomatplantor. Har gett bort de flesta men har ändå fler krukor med tomatplantor än någonsin tidigare trots att jag även grävt ner en del av plantorna i grönsakslandet.

Skall alla dessa krukor vara orsak till att jag måste tillbringa sommaren hemomkring eller skall jag göra ett ordentligt uppror mot allt vad krukodling heter?

Ja, om jag skall ta det steget återstår att se... än har sommaren bara börjat.... och det luktar så gott när jag drar handen genom tomatplantornas blad.
3 kommentarer:

 1. min 84-åriga mor skördar snart egna färdiga tomater på sin lilla balkong, räcker hela sommaren.

  SvaraRadera
 2. Birgitta, jag har samma dilemma!!
  Visserligen har jag annat i krukorna än tomater, men de allra flesta växter behöver vattnas åtminstone varannan dag på högsommaren. Nu har vi haft extrem torka och sol i 1,5 månad snart och frågan är högaktuell för mig. Tokälskar dock bl a hostor i kruka, så sluta helt finns inte på kartan. Jag flyttar runt och grupperar om och pyntar de hårda ytorna runt huset. Att hitta rätt kruka åt rätt växt är en älsklingslek. Men när jag står där dagligen och drar den tynga slangen runt huset, eller ännu värre, vattnar sommarblommorna och fuchsiorna med flytande gödsel från kanna en gång i veckan, då känner jag att jag borde ägna tiden åt att spela schack med mina barn eller göra något annat vettigt, typ.
  Jag tror jag har blivit inspirerad till ett inlägg nu.
  Kram och lycka till med tomaterna.
  Marta

  SvaraRadera
 3. Känner igen det där med att inte vilja kasta/döda växter :) Har varje år varit nöjd om i alla fall en av mina fuchsior inte överlevt vintern men för det mesta så är de otroliga överlevare. Jag gilla också doften av tomatplantorna, är själv dock för bekväm för att så, köper oftast några olika färdiga plantor :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera