tisdag 5 april 2016

Gillar marktäckare

även om oönskade småkryp såsom mördarsniglar får lättare att gömma sig och på så vis klara sig från ullsaxen, mitt mordredskap när det gäller just sådana glupska varelser.
På norrsidan den lövfällande häcken trivs blåsipporna så bra att jag snart, om ett par år eller så, har en färgglad matta som i april täcker jorden och sedan en grönmelerad resten av året.
Blåsippor kan vara lite kinkiga, i alla fall här hos oss men under häcken får de sol tidigt på våren och sommartid skugga under större delen av dagen. Lite krossade musselskal ibland och ett tjockt skyddande lövtäcke på vintern verkar de tycka om.
Fröställningarna trycker jag ner i jorden strax innan fröna ramlar av och våren därpå kommer en liten tuffs med fröplantor. Dessa får stå kvar och trängas ytterligare ett år innan jag planterar isär dem.
Blåsippsblommor i all ära 
men bladen, de nya bladen som kommer efter blomningen är väldigt vackra de också.6 kommentarer:

 1. Blir alldeles varm i hjärtat när jag ser alla dina blåsippor utefter häcken, så fantastiskt ljuvligt underbart!! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Så fiffigt och väldigt fint med dina blå sippor samlade efter häcken! I höstas började jag sätta krokusar vid häcken efter gatan. Kanske skulle jag börja med sippor efter en annan häck, in mot tomten...just nu ser det ganska tråkigt ut som det är. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Fint! Nu vet jag hur man får en blåsippematta. Tack för tipset!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. sniglarna vill mest ha nytt, de gamla får oftast vara ifred.

  SvaraRadera
 5. Härligt att titta in till dig och se alla fina blåsippor :)

  SvaraRadera