fredag 18 mars 2016

Liten blir stor

är veckans tema i Blommig Fredag och här kommer mitt bidrag.
Oftast blir det precis så som man vill ha det, när växter breder ut sig både på bredden och höjden.
Grönsakerna vi sår och sätter under våren 


vill vi ha stora och skördeklara så fort som möjligt.
Buxbomskloten, de små och ynkliga (billiga) som jag planterade 2009 

har vuxit till sig bra under dessa snart sju åren och de får gärna bli större, plats finns.
Värre är det med träden vi planterade på landet för ca åtta år sedan. När vi grävde ner dem var de bara små 'pinnar' utan trädkänsla och i vårt oförstånd satte vi dem alldeles för tätt. Gulvedsträdet Cladrastis kentukea och den brokbladiga asklönnen Acer negundo 'Flamingo' växer nu nästan i varandra men inget av dem vill vi ta bort. 
Kanske kan vi ha dem båda ett par år till med sedan blir det nog asklönnen som får lämna plats åt gulvedsträdet. Vi bor i zon två och skulle jag bara få välja ett enda prydnadsträd tror jag det skulle bli just gulvedsträdet eller möjligen ett snödroppsträd Halesia monticola 'Arnold Pink'.

Perenner kan man plantera tätt för att få dem att väva in i varandra och slippa naken jord och ogräs men träd, även om de är små när de planteras, skall man ge ordentligt med plats. Dessa är mina råd till alla som anlägger en ny trädgård eller planterar lite nytt...

Trevlig helg!

11 kommentarer:

 1. Härligt med frodigheten, även om det växer ihop. Jag har gott om "pinnar" som ska få rätt plats. Tänket med var och hur långt ifrån varandra har pågått hela vintern.
  Trevlig helg.
  Anette

  SvaraRadera
 2. Fina trädgårdsbilder.Man lär sig med tiden men då är det som alltid för sent även vi gjorde fel när vi planterade våra träd tänkte inte på hur stora de blir för det börjar ju från litet till stort.Trevlig helg/Margareta

  SvaraRadera
 3. Gulvedsträd? Undrar om det skulle klara sig här i vår kalla dal?
  Så fina kanter ni har där i trädgårdsdelen!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Ja, det er jo en klassisk feil å plante de søte små pinnene aldeles for tett... Håper det går bra!
  God helg!

  SvaraRadera
 5. Vacker bild med krolliljorna!!!
  Vilken dröm köksträdgård! Gillar dom rostiga kanterna och rumskänslan med armeringsnäten och praktiskt mot rådjur och andra hungriga fyrbenta:)
  Ha en bra fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 6. Även vi har ett gulvedsträd, det står dock väldigt undanskymt så jag kom inte ihåg det förrän du skrev om det :) Det är svårt det där med rätt avstånd till växtgrannarna, ibland växer det ihop snabbare än man tänkt sig. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Det växer verkligen hos dig så härligt att f så mycket grönsaker att skörda. Visst är det så, en del växer mycket andra tar längre tid på sig
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Gillar översiktbilderna på köksträdgården och hur ni hägnat in den :) Gulvedsträdet står på önskelistan efter att jag såg en liten bersåliknande anläggning kantad med flera träd.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Fint med bark på gångarna, rustikt och passande mot plåtkanterna. Ha en skön dag!/Monica

  SvaraRadera
 10. Så trist att behöva ta bort ett sånt vackert träd som Flamingo. Men visst måste det gå att gräva upp och plantera om på annan plats?
  Gulvedsträdet står på min önskelista.

  Din trädgård gillar jag skarpt. Snyggt, snyggt!

  Trevlig helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 11. Så vakkert hageanlegg! Joda, å plante småtrær for tett er velkjent...

  God helg!

  SvaraRadera