måndag 7 december 2015

Violruta

Den senaste månaden har jag lite då och då läst några sidor i Jord under naglarna och frid i själen av Marie-Louise Paludan och igår läste jag om violrutan. Enligt författaren är Thalictrum dipterocarpum eller delavayi till hundra procent både vacker och lättodlad. Det skall räcka med att plantera en enda planta för att sedan ha violrutor lite varstans i trädgården.

Varför är det inte så hos oss? Själv har jag köpt och planterat betydligt fler än en. Den första planterade jag 2000 och sedan dess har jag tagit död på åtta stycken. Hälften av dem skulle haft vita blommor, Thalictrum delavayi 'Album'.


Om den är lättodlad borde den väl kunna trivas även här hos oss? 


Två rutor har jag lyckats med och det är Thalictrum 'Elin',  en korsning mellan rochebruneanum och speciosissimum
och Thalictrum rochebruneanum. Båda är på flera sätt riktiga höjdare i rabatten men jag drömmer fortfarande om Thalictrum delavayi 'Hewitt's Double'.

En dag när jag lärt mig vilka förhållanden den verkligen vill ha skall jag göra ett nytt försök.
PS! Boken är mycket läsvärd, tycker jag.  

11 kommentarer:

 1. hej, ja, inte har mina två förökat sig här heller! De lever och frodas varje sommar, men inte blir de flera...Jo, förresten, jag tror att en vit inte lyckats hålla sig vid liv. Har två lila.Vackra är de!
  Ha en fin decembervecka med inspiration i växtlektyr...
  // Lena

  SvaraRadera
 2. Jag har en del rutor. bl.a. Skuggviolrutan och den vita sorten. Rochenbruneanum frösår sig lite här och där och det gör även klockrutan som liknar skuggviolrutan men har inte så rödaktiga stammar.
  Jag har även provat Hewitt´s Double men den klarade sig inte , jag skulle gärna vilja äga den igen så det får bli ett nytt köp igen. Kanske om jag planterar den på ett nytt ställe i trädgården kanske den klarar sig.Det är en fantastiskt fin ruta.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Den är så vacker. Men inte är den spridningsvillig hos mig, den håller sig där jag planterat den. Jag har några olika, tror även jag har den vita.
  Lycka till med dina
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Det är konstigt det där, här är det slingerstormhatt som inte vill växa, vet inte hur många jag tagit död på. Thalictrum där emot trivs och förökar sig, förutom 'Hewitt's Double'som tydligen inte gillade vår trädgård:( 'Elin' var i år minst 2,5 meter hög:) Urläckra bilder, de är svåra att fota tycker jag. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Känner så väl igen mig - ja inte när det gäller violruta för dem har jag inte vågat mig på, men när det gäller många växter som"ska" vara lättodlade och som man tar livet av gång på gång...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. 'Elin' fungerar bra här, om än långsam tillväxt. 'Hewitt´s Double' går även den bra, den första gav upp snabbt men nummer två verkar ha bättre gener. Antagligen mer tur än skicklighet. Så nöjd med dem båda.
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Violruta den är även jag förtjust i och här hos mig så växer den och även sprider sig.Jag bor i zon 5 vid den norrländska kusten och vi har mycket sand i backen kanske är det därför som de trivs./Margareta

  SvaraRadera
 8. Så fina bilder. Vackert vackert.

  Nu måste jag kika vidare i din fina blogg.

  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 9. Här växer violrutan utan knussel i listen runt trädgårdslandet. Jorden är sandblandad och torr, halvsol.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 10. Undrar om det är kört nu för mig när jag nu har fått reda på att Violruta inte funkar överallt..? Brukar vara så tycker jag, Att om man vet att det inte går att flytta Pioner så funkar det på något konstigt sätt inte fast att det egentligen gör det.. Äh, jag ska testa ändå. Jag har alltid velat ha dena vackra blomma hos mig så jag "glömmer bort" vad jag har läst ;)
  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera