fredag 4 december 2015

Rött är sött

är denna fredagens tema i Blommig Fredag och fler bidrag på temat hittar du precis som tidigare här.
Rött är en färg jag tycker om inomhus och då särskilt till julen. 
Är väldigt förtjust i de mörkröda gamla julljusstakarna av trä. Här kommer de vi har fram i köket redan till advent. Tycker även om att ha lite andra röda 'prylar' i huset. De är fina accenter hela året och piggar upp tillvaron.

I trädgården hör inte växter med riktigt röda blommor till mina favoriter om man bortser från pelargonen Paton's Unique,

en hybrid från 1870-talet

och sommarens zinnior i grönsakslandet. 

Järnek, rönn och idegran har inga blommor man direkt lägger märke till 
men de röda bären frampå höstkanten går inte att undvika att se.

Rött är för mig en färg som i trädgården tar för stor plats på andra växters bekostnad. Blommorna nästan skriker ut att här är jag och då ser jag inget annat även om jag försöker. När vi besökte Wijs trädgårdar i slutet av augusti såg jag många fina 'heta' planteringar och nog vet jag att på rätt plats och i rätt sällskap är allt fint, även rött och gult. Det gäller bara att få till det.


Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Visst gäller det att få till det och det har du ju fått i det här inlägget som vanligt. Själv uppskattar jag röda accenter på rätt ställe och de varmröda har fått en fristad runt trädgårdslandet.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Underbart inlägg med temat rött.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om att rött i trädgården kan vara svårt men det finns ju så klart undantag :) Dina röda ljusstakar är underbart fina, speciellt den höga längst bort i bild :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Ja men du det är så sant. därför finns det oftast mycket rött eller nästan inget alls. kan jag se. Zinnorna är ju bara så fina de lyser så fint bland grönsakerna där passar rätt verkligen in.Det blev nog ingen Jul utan det röda.
  Ha det gott i helgen
  kram Meta

  SvaraRadera
 5. I trädgårdslandet tjoffar jag gärna till med rött, krasse t.ex., en eller annan röd pion och ros finns här också när jag tänker efter men mera som solitärer, annars undviker jag nog rött i rabatterna.Ditt inlägg fick mig att fundera över varför, och det är nog som du säger, de röda sabbar för omgivande växter! Sololirare är de, inte lagspelare!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Ler igenkännande mot en av ljusstakarna, dock är den ännu kvar i sin låda. Kommer tid till det.
  Läcker pelargonsamling. När jag får pelargonsaknad måste jag söka mig till Bergabackens pelargoner som ligger på promenadavstånd.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Hej på dej!

  Vill bara tacka för dina härliga sommarbilder. Längtar till en ny säsong i trädgården.
  Önskar dig allt gott!
  Mari-Anne i Gävle

  SvaraRadera
 8. Det er hyggelig å pynte med gamle, røde lysestaker. Dine var fine.

  SvaraRadera
 9. Litt rødt er virkningsfullt i hagen!
  Trivelige lysestaker.
  God helh!

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar pelargon! Känner som du kring rött i rabatterna. Man behöver mycket plats och lugnande grönt runt omkring. Helt plötsligt blir ordet lagom så rätt. Zinnior är underbara.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Fina bilder på temat rött, förstår att du gillar de röda ljusstakarna för de är verkligen fina.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 12. Så många härliga bilder du bjuder på., Tänkte på dig när jag vaknade imorse så jag måste titta in och säga hej och hoppas att allt är bra.
  Kram på dig
  Annika

  SvaraRadera