tisdag 22 september 2020

Min favoritpelargon

är Pelargonium australe, en art som växer vilt i Australien. Den har ganska små mörkgröna blad med violett baksida som doftar mycket när man rör vid dem. En frisk doft av grönska och tidig vår, tycker jag. 

Blommorna som är små och vita eller rosa kommer på långa stjälkar. Den jag har här har blommat hela sommaren med vita blommor. Om det beror på hönsgödseln den fick i botten på krukan tidigt i våras när jag planterade om den vet jag inte, men blommat har den gjort och fortfarande gör trots att den varit lite styvmoderligt behandlad. 

Har inte klippt bort ett enda visset blad eller blomma, bara vattnat när jag varit hemma. Nu tycker jag de där halvvissna bladen gör sig bra mot allt annat som börjar bli brunt och torrt i trädgården.

Har fyra plantor av den som kommer att hamna på komposten om ingen vill ha dem. Hör av dig om du är intresserad. Krukan de står i får du inte men väl plantan.

Har också en stor P. laxum som kommer att gå samma väg. Vill du ha en sådan så är den din men krukan ingår inte.

PS!  Nu har de alla fått ett nytt hem.

4 kommentarer:

 1. Jeg kender ikke pelargonien, men den ser flot ud på billederne. Det lader også til, at det er en nem krukkeplante. Det er da imponerende, at du ikke har klippet visne blomster og blade af i sommerens løb. At nogle af bladene har fået efterårsfarver, er naturligt og fint. Nu skal den vel snart ind og vinteropbevares.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna!
   P. australe klarar vintern i en mörk källare alldeles utmärk. Att plantan i krukan bara fått vatten och ingen ans på hela sommaren beror på att vi tillbringar den på två ställen och då låter det bra att skriva att de där halvvissna bladen gör sig bra mot allt annat som börjar bli brunt och torrt i trädgården..
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Vilken drottning av pelargoner tänkte jag så när jag läser om plantor så säger jag - jaaa tack!! Jag är i Oslo nu men vi kan väl höras i nästa vecka?

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Hör av dig när du kommer hem. Jag behöver inte alla jag sparat till mig.
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera