söndag 23 augusti 2020

Minns ni tiden

 

innan den spanska skogssnigeln, Arion vulgaris, gjorde sitt intåg i våra trädgårdar? 

Här är det drygt 25 år sedan jag såg den första och då tyckte jag den var lite spännande för någon sådan hade jag aldrig tidigare sett, så inte trampade jag på den så hårt jag bara kunde, som jag gör idag när jag ser en och inte har någon sax eller sekatör med mig.

Sommaren 1999 då jag under 4 månader bara kunde ligga eller stå hade sniglarna fritt fram och hängde, som jag då tyckte lite hånfullt, i stora klasar på en del växter. Nästan som de kände på sig att jag inget kunde göra.

Tidigt i våras klippte jag säkert ihjäl flera tusen småsniglar här i vår lilla trädgård och det har reducerat beståndet, men trots det dyker de nu upp i hundratal, stora och glupska, så fort  det regnat eller att jag vattnat i trädgården.

- Var tusan kommer de ifrån?

Trots att augusti ända tills nu varit en torr och varm månad ser min favorithosta (en av dem) Hosta 'Cinnamon Stick' återigen ut som ett såll. 

Har just den på två ställen i trädgården men båda plantorna är ändå precis lika ätna. En av plantorna klippte jag ner helt i mitten av juli och för drygt en vecka sedan hade den stora fina hela blad 

men det har den inte längre, tyvärr.

Precis lika sållik ser också Hosta 'Candy Dish' ut.



Hosta 'Jaz' har den här sommaren varit snigel eller snäckmat trots att den på nätet kallas för en Slug Resistant Hosta.

Här är det nästan bara Hosta 'June', Hosta 'El Nino' och Hosta 'Devon Green' som klarat sig någorlunda från snigelangrepp.

Den där tiden då jag klädd i morgonrock gick med pannlampa och saxen i högsta hugg både tidigt och sent är sedan länge förbi. Kanske är det dags att ge upp, gräva upp de där hostorna jag har i trädgården, krukodla de jag inte vill vara utan och plantera annat i rabatterna. Sådant som sniglarna inte är så förtjusta i.

Men om det nu snart lyckats med att ta fram ett vaccin mot Civid 19 skulle det då inte vara möjligt att få fram något ekologiskt och riktigt verksamt bekämpningsmedel mot dessa eländiga marodörer? Ett medel som inte kräver så mycket tid och kraft från trädgårdsägaren som nematoder(tycker jag) eller som snabbt regnar bort . Ursprungligen hör de ju inte hemma här men efter alla år står det ju klart att de är här för att stanna. Alltså om inget effektivt och ekologiskt bekämpning finns måste jag förändra i trädgården, lusten finns men inte orken och dessutom vill jag ju själv bestämma vad jag skall ha för växter i trädgården. Stora grustäckta ytor med lite prydnadsgräs eller buskar här och var kan jag absolut inte tänka mig. Bortsett från grusade uteplatser och gångar tycker jag en trädgård skall en ha gröna frodiga golv som gärna får blomma ibland, men det tycker ju tyvärr sniglarna också.

Ett gör om mig program för grusfria men snigelsäkra rabatter hade jag gärna anmält mig till, i alla fall just nu.

Länkar till TrädgårdsFägring, kanske finns det någon där som kan ge mig tips.

Fortsatt fin sensommar trots allt!

18 kommentarer:

  1. Jada! På nittitallet plantet jeg squash og jordbær i skråningen, og ellers hvilke blomster som helst overalt. Så en dag jeg kom hjem fra jobben fikk jeg se 4 tykke, ekle brune snegler på hver stemor(pensé)-blomst jeg hadde plantet ved inngangen. Trodde aldri jeg skulle orke å ha hage noe mer, men her er jeg! De har heller minsket enn økt i antall de siste årene her, så de er under en viss kontroll. Men de er stadig like ekle og hatede!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Villrose! Tycker man tillräckligt mycket om något så orkar och vill man fortsätta, trots allt. Här hade sniglarna också minskat i antal under många år men i år har de återigen ökat i antal och bara väller in från alla håll och kanter.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Hej Birgitta!
    Vågar knappt säga att de inte har hittat till min trädgård, för då står de väl plötsligt och knackar på. Det ser inte trevligt ut med helt perforerade Hosta. Själv kämpar jag mot tvestjärtar som äter upp dahliorna, men det är inget mot angrepp av sniglar. Vi får hoppas att det kommer ett botemedel snart.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marika!
      Måste vara underbart att slippa dessa slemmiga kryp. Avundsjuk är jag men gläds ändå med dig.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  3. Ja, det var tider det innan sniglarna kom. Här invaderar de från tre håll eftersom tomten ligger som en tårtbit mellan hagar och skog. På ett håll har vi grävt ner bockad plåt och där den tar slut ölfällor som samlar upp de som följt plåten men inte tagit sig över. Även runt trädgårdslandet med sallat och liknande samma plåt. Där hönsen inte går, som varmbänk och inhägnade områden kan jag använda Ferromol, mycket effektivt och godkänt för ekologisk odling. Nematoder för bökigt. Jag vill minnas att snigelexperten Ted von Proschwitz i ett tidigt uttalande sa att sniglar som får protein dvs äter klippta och trampade fränder, blir livskraftigare och lägger fler ägg. Därför samlar jag alla levande i plastpåse som knytes och stoppas i särskilt fack i särskild frys. Slängs sen i soporna dagen innan tömning. I vilket fall slipper jag det äckliga kladdet när de går sönder som gav mig mardrömmar de första åren. Här fortsätter kampen med alla medel och jag fick för några år sen tag i ett skaft med gripklo som underlättar plockandet vid den här årstiden när sniglarna är stora som prinskorvar.
    Jag tror du kan rädda dina hostor.
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anette!
      Gjorde som du en gång i tiden, plockade sniglar i plastpåse och frös in men vi har bara sophämtning en gång i månaden så det blev många påsar som jag inte visste var jag skulle göra av. Därför klipper jag numera bara huvudet av sniglarna och låter de ligga kvar. Blir lite som snigelfällor för när jag går nästa runda någon timma senare kan jag klippa huvudet av ytterligare ett antal. Använder också Ferromol men tycker det medlet är oförsvarligt dyrt och klarar regn dåligt. Undrar ofta varför Ferromol finns att köpa i t.ex Tyskland eller U.K för bara en fjärdedel av det pris vi måste betala här.
      Att klara hostorna som älskas av både mig och sniglarna känns just nu som helt omöjligt.
      Tack för alla dina tips Anette!
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  4. Här finns de också, om än i måttliga mängder även om jag alltid blir lite förskräckt efter minsta regnskur när de dyker upp lite här och var. Vissa hostor är ätna, andra klarar sig och jag tror placeringen har lika stor betydelse som vilken sorts hosta det är. Halshugger (men det är inte alltid jag tar hand om liken) och strör Ferromol runt enstaka, hårt angripna plantor ibland.
    Att försöka anpassa växtval till ytterligare en (negativ) omständighet känns tungt, rådjur/hjortat och harar gör redan urvalet rätt begränsat. Så det blir nog att fortsätta halshugga och strö pellets. Hoppas som du att de kommer på något dundermedel som kan ta hand sniglarna istället.
    Allt gott /Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrika!
      Ja nog känns det lite tråkigt över att inte själv få bestämma vad man vill odla för växter i sin trädgård. Mot harar, rådjur och älgar fungerar Trico Garden väldigt bra men mot grannskapets katter och mördarsniglar har jag ännu inte hittat ett riktigt fungerande medel, tyvärr.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  5. En gang havde vi rigtig mange dræbersnegle i haven, men nu har vi næsten ingen. Det eneste, vi har gjort for at udrydde dem, er at gå en aftentur rundt i haven og samle dem ind og slå dem ihjel. Jeg tror en del snegle døde i den meget tørre og varme sommer i 2018. Vi har mange fugle i haven, for vi fodrer dem året rundt, og vi har mange bærbuske. Jeg tror, at nogle af sneglene bliver spist af solsorte og andre fugle. Vi har også prøvet at undgå nogle af de planter, sneglene sætter størst pris på.
    Jeg kan godt forstå, du er træt af sneglene, og jeg håber, der med tiden bliver færre af dem.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elna!
      Efter den varma sommaren 2018 hade inte vi heller särskilt många sniglar men efter den milda vintern 2019-2020 fanns det i våras helt plötsligt massor av dem. Det trots att jag började klippa och lägga ut Ferromol redan i mars.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  6. Ja, ufff til sneglene. Vi bor heldigvis i en by, hvor der ikke er så mange, som hvis man har naturen i skellet. Men jeg har også tilplantet haven med vækster, som de ikke spiser. Det gør mit haveliv meget lettere og gladere, synes jeg. Til gengæld må jeg stort set undvære hosta, der er en af mine yndlingsplanter, og som jeg havde i 90erne.
    Hilsen Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisbeth!
      Behöver nog göra som du. Gräva bort alla plantor som sniglarna är förtjusta i, tyvärr.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  7. W Twoim obiektywie nawet te podłe szkodniki, które unicestwiają nasze hosty i warzywa, wyglądają pięknie!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ludmila!
      I don't like them at all but thank you!
      / Birgitta

      Radera
  8. For år tilbage havde vi rigtig mange snegle i haven, men de sidste år har det ikke været så slemt. Vi bruger Feramol, som her i Danmark, er godkendt til økologisk dyrkning og det har en effekt, men virker bedst om foråret, hvor sneglene ikke er så store. Ellers klipper vi alle de snegle vi møder, vi har været så heldige at få lidt vand de sidste dage og så kan jeg godt se, at sneglene dukker op, men så er det ud med saksen for jeg vil ikke give op :-)
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lene!
      Så är det nog här också, jag vill inte ge upp så fram med saxen. Under slutet av juli och första halvan av augusti bodde jag på landet och då fanns det ingen som gick runt med saxen i trädgården här hemma. Ferromol som klarat fukt och regn riktigt bra hade jag gärna haft.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  9. Ett sånt program skulle jag direkt anmäla även mig och trädgården till. Min 'Neptune' som jag älskar är bedrövlig i år. Men jag gillade bladformen hos 'Cinnamon Stick'. Och det är för övrigt precis samma hostor som är hålfria även hos mig. Jag har åkrar runt så var de kommer ifrån behöver jag inte fundera över. Men jag undrar om det stämmer att de har en radie på 6 meter... Men elstängsel börjar kännas som en bra grej, ett med flera nivåer...

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  10. Carina!
    Visst hade det varit spännande med ett gör om mig program för att få en snigelfri trädgård, om den nu finns. Dessa tjocka korvar till sniglar som dykt upp under sensommaren tror jag har betydligt större radie än 6 m. Tycker ibland de förflyttar sig med blixtens hastighet.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera