Plockar frekvent alltefter som de mognar och sedan fryser jag in dem hela. Fina att ha som dekoration under vintern som kommer eller att lägga i en gryta i slutet av tillagningstiden.
Den här nästan svarta tomaten heter 'Indigo Pear Drops'. En riktigt snygging som när den mognar blir betydligt gulare.
Nästan alla tomatplantor som stått i grönsakslandet har precis som den sena potatisen drabbats av brunröta så därför har jag nu plockat av de flesta, även de gröna som fortfarande ser friska ut. De skall jag sylta in. Jättegoda till vinterns ox eller viltgrytor.
Tomatsallad - recept ur Den gröna
syltboken från 1968 utgiven av Törsleffs Husmors Service Ekerö
1 kg gröna
tomater som sköljes och pickas och läggs i en förkokningslag över natten.
Förkokningslag:
5 dl inläggningsättika och 5 dl kokt kallt
vatten.
Nästa dag
får tomaterna och hälften av lagen koka upp långsamt och koka sakta i 5
minuter.
Ta upp tomaterna
och låt dem rinna av.
Blanda
förkokningslagen med sockret. Sockerlag: 3 dl av förkokningslagen, 750 g
socker.
Låt
tomaterna koka sakta i sockerlagen i 5-10 minuter beroende på storlek. Ta upp
tomaterna och lägg dem i glasburkar.
Tillsätt
kryddorna till lagen, 1 knivsudd malda nejlikor, 1/2 tsk mald ingefära, 1 tsk
mald kanel och låt den koka i 15 min tills den är simmig. Häll den över
tomaterna och sätt på locken på burkarna medan lagen är varm så att vakuum
bildas.
Vet att dessa inlagda tomater är hållbara i flera/många år om burkarna är täta och de placeras mörkt och
svalt.