söndag 20 november 2022

Inför advent,

ja vad gör vi då, städar huset, sanerar efter en sommar som delats mellan hemma och landet 

och lägger mossa på de numera nakna krukorna här i trädgården.

I år blev det inte bara mossa på jorden i krukorna utan också någon slags lav, fönsterlav, som jag inte vet namnet på. Den växer snabbt och täcker berghällarna i det vi kallar trädgården på landet.

De små krukplanterade granarna som klarat sommaren bakom garaget har fått flytta ut, flytta fram, för att återigen hamna i rampljuset.

Väldigt välförtjänst eftersom de lyckats överleva sommaren i både glömska och skugga.

Veckan som gått har vi planterat vitlöken och täckt jorden med löv. I sista minuten för under helgen har vintern börjat smyga sig fram och bjuder nu på både snö och minusgrader nattetid.

Grönkål, svartkål och några purjolökar fick stå kvar i grönsakslandet. Hoppas de klarar ytterligare några veckor, i alla fall om det inte blir alltför kallt.

Murbinkan som står på yttertrappan har länge trott att det fortfarande är sommar för den har bara blommat och blommat. En blomning som minusgraderna vi nu fått snart sätter p för och då skall den få flytta in i källaren. Där brukar den klara sig riktigt bra trots mörkret.

Blommat på har också penséerna gjort och ännu gör, hur länge det nu varar.

Knappt har vintern infunnit sig innan både många av oss trädgårdsägare och en del av växterna i våra trädgårdar upplever vårkänslor. Luktärtsfröerna från Blomstersafari kom förra veckan. De skall sås i mars och tills dess får de tillbringa tiden i frysen. 

Det är inte bara jag som känner en smula vårlängtan redan nu utan också både sniglar (tyvärr) och snödroppar som börjat dyka upp med gröna små spjut lite varstans i trädgården.

Ser fram mot advent och julen. Snön får gärna komma, måla marken vit och dölja sådant jag inte fått gjort i trädgården, trots intentioner. Veckan som kommer skall tomtar och andra gamla julsaker få flytta ut ur burkar, lådor och skåp och det där med trädgårdsfixet glömmas bort men infinner sig lusten skall jag som Isa göra små fina granar.

Länkar till TrädgårdsFägring och önska

Allt gott!

3 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Nu har vi vitt på marken, någon decimeter snö kom igår och idag. Det var ganska skönt att promenera i yrvädret, tror inte det stannar kvar så länge. Vilken vårlig bild med alla lökarna som tittar fram, och penséerna, har några som blommar i en kruka hos mig med. Men nu är de nog insnöade.
  Ka det gott /Hälsningar Marika

  SvaraRadera
 2. Hvor ser det fint ud, med den hvide lav i krukkerne. På dansk kaldes den rensdyrlav. Det lille grantræ med glasklokkerne er en meget smuk juledekoration.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Så fint med krukorna! Jag gjorde en sån sanering igår och det känns så himla bra. Dock fick jag inte ner vitlöken förra veckan men det ska bli tö snart ser det ut som så det löser sig nog.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera