måndag 25 juli 2022

Tiden går fort,

snart en månad sedan förra inlägget om Tusen Trädgårdar, här på bloggen. Fler än 90 personer dök då upp. Vädret var med oss och många roliga möten blev det. Sedan dess har mycket hänt men turen har tack och lov varit på min sida.

Nästan allt i grönsakslandet har växt så det knakar, med inte rödlöken. Sättlökarna har nästan stått still när det gäller tillväxt men gått i blom har många av dem ändå gjort. Var jag för tidigt ute med att plantera dem eller har det berott på dåliga sättlökar eller för lite gödsel? Höstens alla bortkrattade löv, mat och trädgårdsavfall från två varmkomposter och ett stort lass hästgödsel hamnade i grönsakslandet i höstas så för lite gödsel borde det inte vara. Gav bort de sättlökar jag inte fick plats med och mottagaren har upplevt samma problem som jag så gissningsvis beror det inte på vare sig på gödsel eller jorden.

I år har jag förgrott nästan allt både när det gäller blommor och grönsaker förutom morötter och redan före midsommar kunde jag skörda de första rödbetorna.


Den enda plantan som grodde av den portugisiska kålen jag sådde i våras har vuxit till sig så snart kan det lagas kåldolmar och potatisen Alouette, de få vi satte i år, fick flytta från grönsakslandet på grund av bladmöglet potatisen lätt drabbas av och som även sprider sig till tomatplantorna. I stället har jag fått plats att odla fler blommor, plockblommor till buketter, stora buketter. Ringblommor, reseda, zinnia, eterneller, blomsterkörvel, astrar, slöjsilja och luktärtor så klart.

Nu har det snart gått en vecka sedan jag sist besökte grönsakslandet, för vi har gjort en tur till Skåne, 

besökt Blå Hallen i Höganäs, där vi beundrat Åsa Erwall Simpsons spännande smycken och njutit av allt fint och gammalt samt i dagarna två vandrat runt och tittat på massor av gamla och nygamla prylar 

på antik och samlarmarknaden i Degeberga, så i morgon finns säkert mycket att skörda. Skall bli så spännande att se hur långt frilandsgurkorna hunnit och om det finns massor med både sockerärtor och vaxbönor att skörda. Hoppas få se många, många tomater, gröna visserligen, på tomatplantorna vi odlar på friland.

En efterlängtad regndag har vi haft idag så både trädgården här hemma och grönsakslandet vid sommarhuset har fått en gissningsvis länge önskad rotblöta. 

Länkar till TrädgårdsFägring.

Fortsatt fin och njutbar sommar!


6 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Det ser ut att växa riktigt fint hos dig. Ibland vet man inte riktigt orsaken till att det inte vill sig. Har haft problem med att få några rädisor, i år sådde jag såband och då fungerade det bra. Det lönar sig att förodla det gjorde jag med salladen i år. Skall nog göra det med annat nästa år också. Vacker färg på dina zinnior, jag har lite olika färgvarianter, rosa och peach blev årets favoriter hos mig.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Älskar alla färgerna av zinniorna. En underbar snittblomma som håller länge i vasen om jag bara kommer ihåg att byta vatten ofta. Rädisor har jag slutat så, de har under alla år inte gett någon utdelning alls.
   Allt Gott!

   Radera
 2. Om 1,5 vecka ska jag ner till Degeberga trakten men marknaden ser ut som något tillfälligt :)

  Grönsakslandet hos dig ser otroligt välmående ut! Jag tycker också att alla sorter av sättlök växer dåligt. Men den sista veckan har det ändå blivit lite skillnad till det bättre.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina! Om du är i närheten av Moheda en söndag och gillar antikt och loppisar borde du göra ett besök på Östregårds antik och loppmarknad. Den är bara öppen på söndagar. Ett besök utöver det vanliga.
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Det er så spennende å gå rundt på marknader og titte. Se om man kan finne noen skatter å ta med seg hjem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lillian!
   Du har rätt. Det är ju den där spänningen som gör det så roligt att besöka både auktioner och loppmarknader även om man inget behöver.
   Allt gott!
   Birgitta

   Radera