torsdag 21 januari 2021

När allt blir som vanligt igen

är veckans tema i TrädgårdsFägring och det första jag tänkte på när jag läste det hade inte alls med trädgård att göra utan Covid 19.  Ser verkligen fram mot att slippa hålla mig undan, kunna låta bli att handla så mycket som möjligt på nätet och få träffa både barn, barnbarn och goda vänner utan restriktioner.

Att hålla sig undan är en uppmaningen vi i stort sett följt sedan tidig vår 2020 även om vi har firat både barnens och barnbarnens födelsedagar ute. 

Vi har cyklat, 

vandrat 

och bara haft lite, lite fester tillsammans med goda vänner, men då varit noga med avstånden. 

Nu hoppas jag på att vi snart kan slå klackarna i taket och återigen festa, fira och kramas när den här smittan är under kontroll med hjälp av vaccin. 

Tid är en färskvara, nu är nu, så begreppet 'som vanligt' tycker jag egentligen inte finns för ingen dag är den andra lik. Här längtar jag efter att få träffa både familj och gamla vänner, göra nya bekantskaper, besöka loppisar, uppleva för mig nya trädgårdar och på en växtmarknad falla för någon kinkig men vacker växt som troligen inte överlever ens första vintern i vår trädgård.

Under många år provade jag att så olika sorters sockerärter men numera sår jag bara den gamla beprövade sorten 'Norli' istället för t.ex en med brunlila baljor som jag inte ens minns namnet på, trots att den var vackrare. Att jag gör så beror enbart på att jag nu vet att 'Norli' ger godare ärtbaljor än de där brunlila som i mitt tycke var smaklösa och träiga, men det finns fortfarande många fler sorter att testodla om lusten infinner sig, så nog kan någon sockerärt som är godare än 'Norli' dyka upp. Det gäller bara för mig att trots den här erfarenhet våga välja något nytt och oprövat. Enligt Johnny Andreasson i boken Runåbergs fröer kan inga sockerärter mäta sig med 'Engelsk Sabel'. Kanske något att våga sig på? Visst är det bra med tips!

Läste i en bok för bara någon vecka sedan, vilken minns jag inte just nu, att ju äldre vi blir desto mer enkelriktat blir vårt tänkande eftersom tankarna selekterar och väljer sånt vi tidigare valt och är bekväma med och därför förstärks ofta våra gamla tankar istället för att vi tar till oss nya. Några förändringar blir det då sällan eller aldrig. Vi bara hamrar vidare på samma spik.

Vill gärna att livet skall vara en blandning av både gammalt och nytt hamrande men trots det händer det ganska ofta nu för tiden att jag undrar vad det är som katten, den vi inte har, släpat in när jag läser eller ser nyheterna och då undrar vart både erfarenheten, sansen och balansen tagit vägen för jag ser den inte längre.

Snön är borta här hos oss, den försvann idag i regnet och julrosornas knoppar och snödropparna stäcker återigen på sig. Är så glad över att ha en trädgård, även om det är en lite en, inte minst i dessa tider, men börjar ändå så smått drömma om en ny snödroppsresa 2022. 


Kanske kan vi då återigen få träffa Sir Henry Elwes, vars farfars far Henry John Elwes 1874 fann en högväxt och storblommig snödroppe under sin resa i Turkiet. En snödroppe som fått namnet Galanthus elwesii och som nu växer i mängder på familjegodset Colesbourne Garden.

Kanske beror mina tankar på att jag på grund av ålder är enkelriktad eller så är det den där j..la katten som bara ställer till det?

Länkar till TrädgårdsFägring och önskar

fortsatt fin vinter!


9 kommentarer:

 1. Hej Birgitta,

  Visst längtar man efter en mer normal tillvaro, där man kan få vara spontan och umgås utan en massa försiktighetsåtgärder. Och gå i en butik och välja bland utbudet och köpa något som ser lockande ut just där och då.
  Att man föredrar något "gammalt beprövat" framför nytt man testat men inte riktigt gillar är knappast att vara enkelspårig. En nyhet är ju inte bra bara för att den är just en nyhet.
  Världen verkar lite uppochned för tillfället, tur att julrosor och snödroppar beter sig som de ska! Och att det finns trädgårdar, både den egna och andras.

  Ha en fin helg! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulrika! Tur att vi har våra trädgårdar även om där aldrig är sig likt där heller.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Jeg tror, at vi alle længes efter mere normale tider, hvor vi kan mødes med andre mennesker. Jeg glæder mig rigtig meget til igen at kunne besøge plantemarkeder og andre haver. Os med haver er heldige, at vi har haven, men det bliver nu dejligt, at besøge andre haver igen. Jeg skulle have været på havetur til England i 2020, den blev udsat til 2021 og nu er den tur også aflyst.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lene!
   Hoppas det återigen blir så 'normalt' att du 2022 kommer iväg på den där trädgårdsresan.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Hej Birgitta!
  Ett lite normalare liv skulle inte vara fel, men det kommer. Har tänkt flera gånger vad skulle vi gjort utan våra trädgårdar. Tycker du gör helt rätt som odlar den ärtsorten som du gillar. Tycker inte det är enkelriktat, det är förståndigt. Jag kommer att så mina favorittomater i år igen, men provar också några nya. Jag längtar efter vardagen att kunna göra precis vad jag vill som jag kommer på för stunden, utan att fundera på ett virus. Snödroppsresan låter trevlig, vi får hoppas att den går att genomföra 2022.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 4. Jeg genkender mange af dine tanker, og tænker at det lyder meget fornuftigt og rigtigt, men jeg er jo også bare gammel og énsporet:)
  Der er så meget ufornuft i denne verden efterhånden, og på den baggrund ville det være dejligt at vende tilbage til mere normale tider igen, men som du tror jeg desværre heller ikke på den uforanderlige normalitet - og hvad så?
  Så går man ud i haven og glemmer al verdens ufornuft og begraver sig i planter, planer, jord og kompost. Tak og lov for haven!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 5. Birgitta!
  Så härligt att titta in här och se dina fina bilder och tonen i ditt inlägg är betydligt mer positiv än vad jag kan prestera just nu. Jag har svårt att se något normalt liv på ett bra tag. Viruset muterar och blir mer smittsamt, och i många europeiska länder har nu den "tredje vågen" ställt till det.
  Ska ta min i kragen och börja nyttja lilla växthuset inuti det stora. Visst blir det en extra kostnad men det kan det vara värt för att behålla "förståndet" någorlunda intakt.
  Förresten: Vilken katt ;-)? Själv sörjer jag min Maija - den j...la katten lämnade mig i alldeles fel tidpunkt...
  Har sått chili som börjar visa grönt ovan jord. Denna delikata kryddan har jag fått smak för och använder numera chili rätt frekvent.
  Gu' så härligt att få prata på lite med dig :-)!
  Ha det super-duper!
  ...zzz...Anja
  ps
  Tack för hälsningen i min blogg! Ska försöka sätta igång med bloggandet....ds

  SvaraRadera
 6. Härligt! Vi har umgåtts en del men det går in under rekommendationerna ett fåtal människor. Så det är i huvudsak min son som i somras kom på att ett körkort kan vara bra ändå... Men det är bara för att mina föräldrar trots hög ålder aldrig isolerat sig fullt ut som vi har vågat det.

  De stela tankarna bekräftar en tes jag har - det kommer inte bli några stora förändringar som vi behåller efter det här året. Vi kommer sakta sjunka tillbaka i även sämre vanor med konsumtion bla.

  Jag övergav sockerärtorna för brytärtor - upplever dem som sötare och krispigare. Hinner aldrig in med dem :)

  Ha det gott! Carina
  Jag vill gärna ha fler snödroppar på sikt.

  SvaraRadera
 7. Blir det nånsin som vanligt igen? Nej, mycket som hänt i Covid-19 fotspår går inte att göra ogjort, folk som dött helt i onödan, verksamheter som fått läggas ner, företag som kursat med personliga tragedier som följd.

  Norli är trygg och säker, levererar bra i alla lägen. Jag tänker att erfarenhet med tiden ger ett beprövat urval som blir basen, och nåt nytt emellanåt piggar upp. Gula sommarsockerärten 'Golden Sweet' med lila blomning (gräårt) är en sån liten goding jag lagt till i den andan.

  Här lever vi också försiktigt. Ingen samåkning eller träffar över huvud taget inomhus. Handel på nätet eller när det är lite folk i butiken. Det första halvåret när umgänget ändå till stor del skedde utomhus märkte vi ingen större skillnad i våra liv eftersom vi alltid jobbar hemma, men sen började saknaden efter folkvimmel, konserter och festivaler sätta in.

  Snödroppresa låter helt underbart!

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera