fredag 30 oktober 2020

Ännu har inte trädgården gått i vila

Efter ett par, tre, regniga dagar, halsont, hosta och coronatest som jag ännu inte fått svar på, sken nu solen idag och den fick både mig att piggna till och löven, de som nu sitter kvar, 


att lysa och spraka i färger från gult till rödast rött. 


En vårcyklamen Cyclamen coum har börjat blomma. 


Blommar för fullt gör också höstkrokusen, 


Crocus speciosus ssp.speciosus
 


Nävan 'Rozanne'


och den blåblommande klätterstormhatten som jag inte vet namnet på. 
Men vad gör det när den så här i slutet av oktober fortfarande bjuder på vackert blått bland alla trädgårdens gula och bruna färger.

Minusgraderna vi hade förra veckan 

har fått vaxklockan att svartna och vissna men en och annan ros kommer fortfarande med knoppar och blommor 

och de lila bären på glasbärsbusken Callicarpa bodinieri var.giraldii ‘Profusion’ lyser så vackert så ännu har inte trädgården gått i vila.

Själv tycker jag det är en härlig syn att se hostornas gulbruna hängande blad, inte minst om solen skiner och får dem att lysa i nästan orange 


men när jag i förra veckan drog bort bladen från de hostor som vissnat ner helt klippte jag säkert ihjäl ett par hundra små mördarsniglar. Hur många sådana där små marodörer finns nu under alla andra vissna växter i trädgården? Ingen rolig tanke.

Då är det bättre att glädja sig åt att de snödroppslökar jag delade och krukade in i början av september

har rotat sig fint och börjar visa sina små gröna spjut 


och njuta av grenasterns små blommor, Symphyotrichum lateriflorum ’Lady in Black’.


Länkar till TrädgårdsFägring och önskar er alla en riktig trevlig helg!

20 kommentarer:

 1. Hoppas du mår bättre nu! Vackra toner i dina bilder - den härliga lilablå krokusen som är så vacker med höstens varma. Sniglarna - jag jagar ägg nu men till våren blir det säkert att jaga småsniglar de kan jag inte se här nu. Hoppas de där snödroppskrukorna dyker upp på något försäljningsbord till våren - jag är intresserad ;)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. En massa härliga höstbilder från din trädgård...sååå vackert!
  Ja dags att natta trädgården snart men än finns det lite liv i den :)
  Kramis från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Titti! Alla längtar vi väl mer eller mindre till den ljuva våren men nog är hösten betydligt mer dramatisk och passionerat kraftfullare.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 3. Carina! Jo jag mår bättre men får nog provsvar först på måndag. Har aldrig tidigare krukat in snödroppslökar på sensommaren eller tidiga hösten. Så fint de rotade sig när de inte behövde ligga i en butik och torka i åtskilliga veckor. Tror mer på sensommarplantering av färska lökar, både när det gäller i rabatt och i kruka än
  att gräva upp, dela dem och plantera in the green. Men det är ju bara som jag tror ;-). Har en 5-6 olika sorters snödroppar i krukor just nu så hör av dig till våren om du då fortfarande är intresserad.
  Ha det gott och trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Dina bilder visar hur vacker hösten är. Oftast är det buskar och träd man tänker på under hösten men det finns ju många perenner som också får riktigt fina färger eller på annat sätt gör hösten vacker.
  Blev nyfiken på vilken snödroppe du delat och fick lov att googla. Riktigt fin och de ser ju ut at må bra i sina krukor.
  Sniglarna väljer jag att inte tänka på just nu.

  Allt gott. Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrika, ja, det finns en hel del 'eldiga' perenner också. Snödroppslökarna har verkligen tagit sig fint. Just nu önskar jag mig lite isgrus för att täcka jorden i krukorna och slippa mossan. Det blir till att be maken att hämta lite från krossen.
   Ha det gott och fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 5. Det tar lang tid for en hage å dø hen mot vinteren. Mye fint hos deg ennå; en lekker Cyclamen og vakre bladfarger blant annet.
  Sneglene dør vel, men eggene overlever! Huff!

  God helg til deg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irene!
   Tack för din kommentar. Nog har vi en härlig höst just nu. Idag sken solen och vi passade på att ta in trädgårdsmöbler, krukor som inte tål frost och lite annat trädgårdspynt och växter som behöver regnskydd. Förra vintern hade vi inte särskilt många dagar med minusgrader och alla de där små sniglarna överlevde. Just nu är det nästan så jag önskar en lång period med mer än -20 grader och det bara på grund av alla dessa mördarsniglar för egentligen tycker jag numera om de där milda vintrarna vi har här på västkusten. Det är härligt att kunna gå i skogen utan att behöva pulsa i djup snö när man nu som jag inte längre kan åka skidor.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 6. Vackra bilder! Ser så fram emot att min lilla pärlbuske ska bli stor nog att ge bär, men första målsättningen är att den ska överleva.
  Ha en fin helg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette!
   Den där lite spretiga glasbärsbusken är i alla fall härdig till zon 3. Du har både ombonat och uppvuxet så den du planterat kommer nog att klara vintern. Håller tummarna för de där violetta bären är så fina i höstträdgården.
   Ha det gott och fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 7. Klatrestormhatten er smuk både i vækstform og i farve. Jeg holder også meget af de blå blomster på denne årstid, hvor de danner en fin kontrast til de gyldne farver.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna!
   Nu är solen försvunnen och vi har riktigt höstrusk men stormhatten blommar snällt vidare.
   Ha det gott!

   Radera
 8. Så fina höstbilder från din trädgård. Älskar cyklamen. Jag strosade runt här och såg att klematisen blommar igen. Det är stora knoppar i rosorna. Nej än finns det liv i trädgården. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia!
   Även här blommar en och annan ros fortfarande. Det är så härligt med de där blommorna som tittar fram bland allt gulbrunt. Nr väl frosten kommer får vi glädja oss åt rimfrost och snö :-)
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 9. Hej Birgitta!
  Så vackra bilder. Till och med bilden på vaxklockan ser spännande ut. Glasbärsbusken är så fin, får se till att skaffa en nästa år. Hoppas att du kryar på dig och att det inte var Covid19.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika!
   Ja glasbärsbusken är verkligen fin just nu och någon corona var det inte jag hade, bara en vanlig förkylning.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 10. Birgitta! Förförande bilder som alltid! Och, jag skriver under på din definition på hösten. Själv pendlar jag jämt mellan vår eller höst. På våren är just våren den finaste tiden, tycker jag då. På hösten, speciellt denna höst, mest uttrycksfull och vacker.
  Känner du gig väldigt dålig eller lite måttligt bara?
  Krya på dig och var rädd om dig!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja!
   Hösten har verkligen varit underbar. Fick plockat in trädgårdsmöbler och en del krukor helgen som gått och det är jag glad över för nu bara regna, regnar och regnar det. Ingen Covid 19 här, bara en vanlig förkylning. Vi fick provsvaren i fredags.
   Hoppas allt är väl med er.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 11. Andra bloggen jag såg med den vackra glasbärsbuiken. Skrev just en kommentar att den är nästan osannolikt vacker med sin ljuslila färg så det skriver jag hos dig också.
  Men ... har du så mycket sniglar! Här har det varit väldigt få sniglar de senaste åren. Tror det beror på att vi har så torrt. Brukar säga att vi bor i "ett hål" för regnen drar alltid vid sidan om oss. Men jag är glad att slippa sniglarna även om det ibland skulle behövas lite mer regn.
  Mycket fint hos dig fortfarande. Oroande dock att du har blivit sjuk. Hoppas du mår bättre nu.

  En fortsatt fin novembervecka till dig!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita!
   Ja, glasbärsbusken är verkligen vacker just nu när den tappat alla blad. Sen i starten på våren, ganska intetsägande hela sommaren men i början av oktober kommer dess storhetstid. Sniglarna är ett riktigt elände. Vi har ju haft torrt här också så jag förstår inte varifrån alla kommer. Hoppas du slipper från dem även i fortsättningen.
   Vi har testat oss och ingen Covid 19 här, härligt!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera