lördag 11 april 2020

Återigen en violbukett.

Dessa violbuketter av Viola odorata som jag envisats med att visa här på bloggen varje vår i kanske snart 10 år. 


Så länge som luktviolerna blommar står det nästan alltid en sådan på köksbordet. Doft har blivit viktigare och viktigare ju längre jag hållit på med min trädgård och det är få växter, tycker jag, som i det hänseendet kan mäta sig med just luktviolerna. Och det trots lackviolen, liljekonvaljen, de första vitsipporna, gullvivorna, resedan, luktärterna, liljorna, tibasten, kejsarolvonet, akebian och snödropparna, ja listan kan göras riktigt lång när det gäller växter med väldoft och jag tycker om dem alla men just nu är det nästan bara violernas tid när det gäller den där doften enligt mig, men en lackviol står ute på bordet och sprider sin doft gör den ju också.


I går kväll när jag återigen gick där för att plockade en bukett violer dök plötsligt Viola odorata 'Elsie Coombs' upp. Henne har jag inte sett på länge, länge, även om hon hamnade i trädgården för 14 år sedan. Att hålla reda på violernas namn är inte särskilt lätt för de har en tendens att bara försvinna för att sedan helt plötsligt dyka upp på en annan plats i trädgården men 'Elsie Coombs', hon är så speciell att henne kan man inte ta fel på så någon namnskylt behövs inte. 

Veckans tema i TrädgårdsFägring är - och plötsligt såg jag- och detta är mitt bidrag.


Glad Påsk!

3 kommentarer:

  1. Tänk att något så litet kan bidra så stort. Jag beundrar dig som lyckas plocka dem. Mina vanliga blå blommar nästan nere i bladverket.

    God fortsättning på påsken! Carina

    SvaraRadera
  2. Hejsan Birgitta!
    Det går inte att få för mycket eller för ofta violbuketter!. Mina tycks vara på stadiet "försvinna";-) Visst har jag haft blommande doftvioler också - en lilarosa - (namn?)och massor av de vanliga blå . men jag väntar på den stora violrenässansen - den kanske kommer vilket år som helst ;-)!? Din bukett är bedårande och det vore en direkt "tjänstefel" av dig att inte visa den för oss, mindre lyckosamma violodlare.
    Nu håller vi tummarna att järnnätterna drar någon annanstans. Och, otroligt nog, önskar jag ett par dagars fina vårregn. Det är väldigt torrt på sina ställen.
    Ha en go vecka Birgitta!
    ...zzz...Anja

    SvaraRadera
  3. Vakre fioler. Så hyggelig å kunne ta dem inn.
    Her må vi nyte dem ute pga allergi:-)
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera