fredag 14 februari 2020

Sippskål, Dumontinia tuberosa


är den onde i trädgården enligt mig. Veckans tema i TrädgårdsFägring är 'den onde, den gode och den fule'. 


Jag är väldigt förtjust i sippor av olika slag och har under åren samlat på mig en del vitsippor som jag planterat längs syrenhäcken, 


numera det grönpatinerade planket. Gången mellan planket och rabatten går under namnet vitsippsstigen. Där lade jag för ca 4 år sedan ut täckbark för att slippa ogräs på den nakna jorden där det inte fanns trampstenar men det skulle jag inte gjort. Året efter dök Sippskålen, Dumontinia tuberosa, upp. 


Den svampen parasiterar på vit och gulsippsrötter,'äter' upp så gott som allt där den drar fram och lämnar stora kala fläckar efter sig. Hur jag skall bli av med den vet jag inte. Går under våren när sipporna blommar en inspektionsrunda så gott som varje dag och gräver bort alla svampar jag ser. De bortgrävda hamnar absolut inte i komposten utan direkt i soptunnan.

Den gode får symboliseras av körsbärsträdet vi har på landet.


Det bjuder på vacker blomning i månadsskiftet april-maj, 


skänker skugga och svalka varma sommardagar 


och ger oss goda körsbär i mitten av juli. Men jag smyger också in en bild på svartrötter. 


De klarar vintern fint även om de får stå kvar ute i grönsakslandet och goda att äta är de.

Nu återstår bara den fule. Gången i grönsakslandet var det första jag tänkte på. 


Flisen vi, min man så klart, lade på för några år sedan hade nästa multnat ner helt så i somras var den grön av våtarv, ingen rolig syn. 

I oktober fick den en ny täckning och blev som ny igen.

En växt som dök upp i mina tankar på temat den fule var vaxklocka, Kirengeshoma palmata. 


En gulblommande skönhet jag är mycket förtjust i men får vi en tidig frostknäpp, det behövs knappt att termometern vissar +-0, så svartnar både blad och blommor. Då kan den lätt kallas den fule.

Fler bidrag på temat hittar du här.
Trevlig helg!

12 kommentarer:

 1. Jag hörde talas om sippskålen för första gången för inte alls så länge sedan och blev verkligen orolig. Tycker mig har sett en sådan svamp lite överallt i trädgården och halva min trädgård och halva vårnöjet besår av vitsippor. Huga! Blev lite förvånad när jag läste att kirgensholma var utsedd till den fule, men du har helt rätt, den blir verkligen ful om frosten slår till.
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta!
   Hittar du sippskålen så gräv bort den. Det kan vara svårt att få med allt men då sprider den sig i alla fall inte med sporer.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Bra du varnar för den onde! Jag tittar alltid extra på vårarna numera och jag har grävt undan några samlingar. Men peppar peppar så har inga sippor gått bort som jag vet. Har man plats kan man sätta på två ställen.

  Körsbärsträdet som den gode känns klockrent. Så mycket det ger under flera säsonger :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Ja, hade jag bara plats skulle jag plantera de olika vitsipporna på minst 2 ställen i trädgården.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 3. Stryk föregående kommentar är du snäll. Jag glömde ändra till rätt blogg.
  Tack för infon om sippskålen. Har absolut sett den, men inte i trädgården. Nu gäller det att inte dra hem sporerna från vårskogen. Det är ju roligt att pilla på saker och ting.
  Körsbärsträdet som hämtat ur en saga. Kirengeshoma palmata skulle också kunna liknas vid en saga och då tänker jag på känslig som Prinsessan på ärten.
  Trevlig helg och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anette!
   Körsbärsträdet, egentligen ett fågelbärsträd som dök upp i trädgården för säkert 40-45 år sedan, långt före vår tid, inget märkvärdigt alls men väldigt älskat av mig. Hoppas det håller länge än. Har hjärtat i halsgropen när vi efter en storm gör ett besök på landet.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 4. Den onde visste jag inte om förrän jag fick läsa om den på olika bloggar, bland annat tror jag du skrivit om den förut. Håller nu väldigt noggrann koll bland alla mina vitsippor, många inköpta på trädgårdsresor i England. För övrigt är den stående bilden på körsbärsträdet något av det vackraste jag sett. Vilken ljuvlig komposition!

  Ha en fortsatt fin helg!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita!
   Genom att kontrollera vitsipporna flitigt under försommaren hjälper oss att i alla fall lite kontrollera sippskålen. Den lär vara svår att bli av med när den väl dykt upp men grävs den bort kan den i alla fall inte sprida sig med sporer.
   När det gäller körsbärsträdet så är det mitt favoritträd fast det bara är ett fågelbärsträd som blommar över på 3-4 dagar.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 5. Hej Birgitta!
  Ljuvligt med gulsippor och vitsippor. Vi har täckbark i gångarna mellan våra odlingslådor, har inte sett till någon svamp. Nu skall jag vara observant på det. Vacker bild med körsbärsträdet i blom, något att se fram emot.
  Ha en skön söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika! Jag vet inte säkert om det är täckbarken som kommit med svampen men det var först när jag använde den i närheter av sipporna som svampen dök upp.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 6. Bardzo mi się podoba ta wiśnia i skała, gdzie stoi stolik! U mnie nie ma takich skał, tylko piaszczyste równiny.

  SvaraRadera
 7. I am actually grateful to the holder of this web
  page who has shared this impressive post at here.

  SvaraRadera