fredag 5 april 2019

Tokigt och lite underligt? Nej inte, utan helt underbart!


Att man bara kan njuta så av att kratta ett par små gräsmattor, toppdressa och så i lite gräsfrön, sopa gångar och uteplatser och ibland göra en liten tur i trädgården för att se vad som kommit upp ur jorden sedan förra rundan, den som jag gjorde ett par timmar tidigare.
Snödropparna har gjort sitt för den här gången men julrosorna blommar rikligt trots torkan i somras. 


Det är nog belöningen för all den där tiden jag i somras lade ner på att flytta runt vattenspridarna. 



Om jag minns rätt så är det under juli-augusti som julrosorna sätter anlagen för nästa års blomning.






Blåsipporna däremot har inte alls en sådan blomning som förra våren. Har det med torkan att göra, även de fick lite vatten då och då eller beror det på att gödsel saknas? I naturen gissar jag att det är lövtäcket som står för näringstillförseln och här i trädgården tar jag bort den där tjocka lövmattan innan den fått multna ner. I förrgår slängde jag ut chrysan över både sippor, snödroppar och buskarna som sipporna gömmer sig bakom, häcken mot söder. Hoppas den gödslingen ger ett bra resultat.

I går grävde jag bort flera spänner med nunneört, den där småblommiga grålila som sprider sig med blixtens hastighet. Fick nog inte bort alla knölar men den kan i alla fall inte fröså sig. 
Nu låter det kanske som om jag inte tycker om nunneört, men så är det inte. 




Corydalis malkensis är en verklig favorit och den rensar jag aldrig bort



och den här röda är också riktigt fin, inte minst tillsammans med julrosen Helleborus 'Green Corsican' 



och de röda nyskotten från pionen 'Coral Charm'.


Gult är ingen direkt favoritfärg men när tulpanen Tulipa neustruevae slår ut och visar både in och utsida är det något jag lätt glömmer bort. 



Av de tidiga tulpanerna tycker jag mycket om just denna.
Vintern har gått riktigt fort, våren är här igen och nu gäller det att ta vara på dagarna och verkligen njuta av nuet. 
Länkar till TrädgårdsFägring. Där hittar du om du är intresserad fler trädgårdsbloggar.

Trevlig helg!



10 kommentarer:

  1. Vilka otroligt vackra bilder! Dina växtkombinationer är SÅ fina att jag sparar dem i hopp om att någongång kunna åstadkomma något liknande. <3 Allt gott till dig och din man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Veronica! Det där med växtkombinationer är, tycker jag, oftast bara tur.
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  2. Lovely! Have a nice spring! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krissu!
      Yes it is realy lovely to have Spring here again.
      /Birgitta

      Radera
  3. När det gäller blåsipporna Birgitta, undrar jag om inte "boven i dramat" är vintrarna? Jag tror att de vill ha riktiga vintrar i förlängningen. Många bevittnar om minskade bestånd även i naturen. Nu är vintrarna för det mesta obefintliga med surt regn i stället för snö och kyla som våra blåsippor är programmerade att ha det. Ja, det är bara min "teori". Förra året fick vi ju riktig vinter i över en månad.
    Jag hör ofta hur folk säger att blåsippor vill ha kalk i jorden. Och visst har jag sett fantastiska blåsippsmattor på Öland. Men, i min barndom plockade jag blåsippsbukett till mamma i granskog...och på Hisings Kärra har jag ett blåsippställe som närmast kan betraktas som sumpig...
    Julrosorna blommar fint även hos mig - trots förra sommarens torka. Och visst. jag flyttade också spridaren mycket och ofta, men jag tror att julrosorna fick smaka minst av duschen. Så att man kan kanske avliva myten om att de ska ha mycket vatten på sommaren?
    Underbara bilder som vanligt!
    Ha en toppenhelg!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anja!
      Kanske kan det vara så som du skriver att det har med vintrarna att göra att blåsipporna kommer med färre blommor i år men jag tror nog mer på förra sommarens torka. När det gäller växtplats tror jag precis som du att den där kalken inte är livsviktig. Om Hepatica noblis kräver mer kalk än Hepatica transsylvanica vet jag inte men en ungersk blåsippa växer här i ett torvblock, verkar stortrivas och blommar rikligt.
      Ha det gott i vårsolen!
      Birgitta

      Radera
  4. Hej Birgitta.

    Ja det är en underbar tid!
    Jag delar din glädje över Tulipa neustruevae - Fantastisk med sine 3 fina streck på de inre kronblad!

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Karsten, visst är det härligt nu när vintern är borta och trädgårdslivet kan börja igen. Har sedan din kommentar tittat noga på de inre kronbladen... :-)
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera
  5. Hej Birgitta!
    Helt fantastiskt. Hoppas så att Julrosorna skulle trivas hos mig och bli lika fina som hos dig. Köper nya varje år, och den enda som trivs ganska bra är Nigra som har frösått sig. Visst är det en härlig tid nu.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marika!
      Fick av någon, vem minns jag inte, lära mig att klippa upp rotsnurret som bildats i julroskrukan, skaka bort krukjorden och plantera växten direkt i den befintliga trädgårdsjorden. Sedan jag började med det har nästan inga julrosplantor dött här hos oss. Gissar att om man gräver ner hela jordklumpen från krukan torkar den jorden snabbt och plantan dör av vattenbrist.
      Hoppas jag lyckats förklara vad jag menar :)
      Ha det gott!
      Birgitta

      Radera