onsdag 13 februari 2019

Lövtäcket är nu borta.


Vilken vårdag vi haft idag. Soligt, riktigt varmt och inga långkalsonger behövdes för att kunna vara ute. 
Under eftermiddagen passade jag på att kratta bort lövtäcket från blåsipporna som växer på norrsidan häcken 


och under det fanns många, många plantor med små knoppar som börjat visa färg. 


Klippte också bort fjolårsbladen från de sockblommor som har vintergröna blad. Lite tidigt kanske men...


För snart ett år sedan när vi besökte Gartneriet Spiren fick jag tips om att krukodla julrosor och det nappade jag på. Tycker om att ha många krukor i trädgården men vill helst ha perenner i dem, växter som klarar att vistas ute året runt och som gärna har vackra blad.  Båda julrosorna jag hade med hem blommade fint i mars-april förra året och hade sedan fina blad hela sommaren och hösten. De fick lite gödsel i omgångar och passades med vatten under den extremt varma sommaren. I augusti-september planterades de om i större krukor. 


En av dem är en Helleborus x hybridus, den klippte jag bort de fula bladen från idag men den andra, 


Helleborus 'Snow Dance',  har och har haft vackra blad sedan jag köpte den och nu har den återigen även riktigt fina knoppar.  

Hoppas nu vintern är över för den här gången!

8 kommentarer:

  1. Visst har vi haft en fantastisk dag :) Spännande med blåsippsknopparna - du kanske visar bilder senare. Här brukar rådjuren kaläta bladverket, sparkar bort snön, så det är sällan jag behöver rensa där.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  2. Hej, hej Birgitta!
    Sockblommorna blev av med gamla blad även hos mig igår . Men jag fick bylta på mig ändå hyfsat med kläder - du har alltid en zon varmare än jag här i Göteborgs Sibirien.
    När jag ser din vackra kruka med julrosen blir jag riktigt arg på mig själv som inte har kvar några i krukor.
    Oj,oj! Snart har du en blåsippsyra i din trädgård som heter duga! En vackrare vårrabatt finns inte på våra breddgrader. Den slår även dina fina snödroppar :-)!
    Men Birgitta! Visst är det liiite roligare att blogga om det blir liiiite av en dialog/kommunikation och inte bara en privat dagbok? :-)
    Ha det superduper!
    /Anja

    SvaraRadera
  3. Hej Birgitta!
    Vi har också haft några sköna vårliga dagar, men ut i trädgården har jag inte kommit ännu. Allt för fruset för att göra något därute. Hoppas att både Helleborus och blåsippor mår gott under snön.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  4. Kanske att jag skulle låtit julrosorna stå i krukor istället? De har inte trivts så bra i rabatten tidigare, men jag ska som sagt kika hur det ser ut imorgon.

    SvaraRadera
  5. Så mysigt att kunna börja pyssla utomhus redan! Här i Östergötland har det också varit en riktigt vårlik dag idag. Trevligt, men inte känns det riktigt som februari :)

    SvaraRadera
  6. Å, det er en deilig tid når man kan få bort det visne vintredekket i bedene, jeg er også i gang med det. I går var det en nydelig vårdag her, men i dag øser regnet ned. Ha en fin lørdag, hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
  7. Otroligt att det skiljer så mycket i vårt avlånga land. I Stockholm väntar vi att det ska komma mer snö men tänk om våren kunde komma tidigt i år. Några av de 100 tulpanlökar som jag satte i höstas har börjat komma upp som små spjut. Längtar och väntar.

    SvaraRadera
  8. Men blåsippor, redan :-o Här lyckas jag knappt hitta bladen ännu. Julrosorna däremot börjar visa lite färg på nacken, men jag väntar med att klippa bort förra årets blad någon månad till.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera