fredag 4 januari 2019

Drömmar


är denna veckans tema i TrädgårdsFägring och för mig nu i början av januari är drömmar = trädgårdsdrömmar. Det behövdes bara lite sol, blå himmel, en utslagen julros och många knoppar på buskar och träd så här på årets fjärde dag för att jag i min fantasi skulle se en prunkande trädgård framför mig. En trädgård som i verkligheten aldrig riktigt vill bli lika överdådigt blomrik som i drömmarna men eftersom det bara är i drömmarna den finns, drömträdgården med ett överflöd av blommor, dofter och ljumma kvällar så gäller det att just nu njuta så mycket som möjligt. Clematis montana 'Alba' har knoppar som försiktigt börjat visa lite grönt och nu mer än hoppas jag att den klarar vintern och kommer med massor av vita blommor tidigt i maj. Blir det riktigt kallt skall jag täcka den med löv och granris. Första försöket med Clematis montana gjorde vi när trädgården var ny. Då hamnade klematisen i ett smalt hål rakt ner i blåleran och jag tror, så här i efterhand, att den gav upp redan när den såg vilka förutsättningar vi gett den. Denna gången, nästan 40 år senare, har vi grävt en rejäl grop en bra bit från trädstammen och blandat befintlig jord med kompost, barkmull och benmjöl. 

Alla snödroppar som nu börjat sticka upp sina gröna spjut och  julrosornas och magnoliornas knoppar får mig att tro att drömmen, den där ouppnåbara trädgårdsdrömmen, ändå kanske kan gå i uppfyllelse.


Magnolian 'Rose Marie' x 'Goldcup' har aldrig tidigare haft lika många knoppar som nu och slår alla ut kommer det numera 5-6 m höga och 10 år gamla trädet att få oss att tro på Paradiset.
Av de magnolior jag träffat på har 'Rose Marie' x 'Goldcup' de allra vackraste blommorna både när det gäller form och färg, men obs! jag har inte särskilt många att jämföra med.

Här har rosorna ännu inte släppt sina gröna blad, illavarslande kanske om det blir riktigt kallt men hoppfullt idag när jag gick trädgårdsrundan. Ser framför mig hur tre av de austinrosor vi har som klätterrosor här i trädgården i början av juli dignar av blommor som doftar och som sedan när de börjar vissna täcker plattgången med sina kronblad. Vadar numera hellre i rosenblad än i snö.'Dark Lady', ingen klätterros om jag minns rätt men den kanske kan bli?
'James Galaway', både klättrar och remonterar.'Queen of Sweden' heller ingen klätterros, men det vet den inte om
 och det gör inte heller 'Charles Austin'.Klätterrosen 'Wrams Gunnarstorp' fick jag som liten stickling från Monica och Göran för 8 år sedan. Numera täcker den in stora delar av armeringsmattan längs källargången på landet. Den blommar bara en gång men när den gör det då har drömmen om doft och överdådig blomning gått i uppfyllelse.

Alla bakslag och missöden i grönsakslandet är glömda och det är svartfläckssjuka, rosrost, mjöldagg, löss, sniglar och torka också. Inte skall man oroa sig inte, för då får man uppleva motgångarna fler än en gång och har man riktig otur blir det många gånger.

Nu har vi ett nytt och helt underbart trädgårdsår framför oss!

God Fortsättning på 2019!

18 kommentarer:

 1. Hoppas som du på ett underbart år med många goda stunder i trädgården. Vackra rosbilder! Charles Austin har en färg som jag är mycket svag för. God fortsättning./Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosor är underbara, inte minst på bilder. Charles Austin är även min favorit när det gäller både färg och doft. Koltrastarna har hackat undan delar av lövtäcket jag har över blåsipporna och där stod de redan, de håriga små knopparna.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitt

   Radera
 2. Vilket underbart inlägg om drömmar! Det känns verkligen som sommar även fast bilderna är från nu... Och när det gäller rosorna så är de alltid perfekta i drömmarna men inte alltid när det väl gäller och det är tur att man glömmer :)
  Och nu, kom jag på att jag glömde min uppgrävda Wrams Gunnarstorp i en vattentunna :o
  Nu hoppas vi på ett precis, lagomt, 2019 !

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här önskar jag en lika fin sommar som förra året + regn,nattetid flera gånger i veckan men det är väl bara i drömmarna som det kan gå i uppfyllelse. Hoppas din ros klarat vistelsen i vattentunnan.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 3. Januar er virkelig den måned, hvor drømmene trænger sig på og det ser da ud til at der er masser at glæde sig til.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja januari och februari är drömmarnas månader för oss trädgårdstokar. Sedan tar verkligheten hela vår uppmärksamhet och vi går med näsan mot marken mest hela tiden.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 4. Ja, nu är det dags att börja förverkliga en del drömmar, i alla fall om frösådder är involverade. Fast jag har en känsla av att din trädgård ligger ganska nära drömmarnas mål alla redan.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstå av alla dina fina och spännande blogginlägg att du sår nästan året runt. Här har jag blivit latare med åren och sår först under sista tredjedelen av mars. Nu är en härlig tid, precis som alltid!
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitt

   Radera
 5. Ler gott när jag läser :) Har haft en liknande känsla när jag varit ute i veckan. Och vädret har verkligen lockat mig ut. Och där och då har jag fått nästa säsong på näthinnan med alla ingredienserna du gav ovan. De nysatta hostorna är redan fylliga och etablerade och sniglarna - ja dem är väl utrotade ;)

  Såg att vi ses i Varberg nästa helg, Trevligt! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ses vi i Varberg om inget oförutsett inträffar. Sophie och jag åker tillsammans.
   Precis som du skriver finns det inga sniglar i drömmen. Tänk vad underbart om den drömmen kunde gå i uppfyllelse.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 6. Flotte drømmer du formidler, jeg kan kjenne duften av rosene gjennom ordene dine. Ha en fin januarmåneg. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 7. Igenkänningsfaktorn är hög i mångt och mycket. Sedan är det ju det där med förutsättningarna våra som är olika. Likväl vill jag ut och kolla min magnolia, och finns det något litet som knoppas redan. Mardrömmar om sjukdomar, nej i år blir allt så friskt.
  Gott nytt trädgårdar!
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är förutsättningarna olika, vi bor i ett land med stora avstånd, men i drömmarna blommar det nog överdådigt hos oss alla.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 8. Tack Anne-Kristin! Rosor är lätt att känna dofter från bara genom att titta på bilder ;)
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Hej Birgitta!
  Visst är det skönt att drömma, om trädgård och växter som förhoppningsvis blommar fint igen. Din Magnolia är magnifik.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är den fin och det är så roligt att se alla knoppar. Stora förväntningar :-)!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 10. Ja, Birgitta! Att oroa sig redan nu är som att fördubbla allt som inte behagar en. Även jag tycker att den här "tråkiga" tiden är den nästbästa på året. Ljuset har vänt. Fröpåsarna prasslar. Och, som sagt, just nu prunkar trädgården som aldrig förr - i drömmarna :-). Och det bästa av allt att allt är framför en! Hela säsongen!
  Av någon outgrundlig anledning har rosor börjat trivas (en del, ska jag säga) hos mig. Rosor var nog bland de första som jag planterade i början av mitt trädgårdsägande. En av 10 finns idag. Blommande rosor är ändå sinnebilden av den romantiska, prunkande trädgården.

  Vi håller tummarna på en fin sommar med lagom av allting!

  Ha't! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även här en och annan fröpåse som rasslar och nya har jag beställt. Mest grönsaker, inga perenner. Härligt med den här tiden på året och precis som du skriver har vi allt vackert framför oss. Solsken, blå himmel och lagom med regn nattetid hela sommaren. Det kan nog inte bli bättre :-). Tack för pratstunden idag!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera