fredag 28 december 2018

På önskelistan inför trädgårdsåret 2019



Snön är borta och vi har 7-8 plusgrader mitt på dagen så just nu känns det inte som vinter. Gick en runda i trädgården i går 


och såg att en del snödroppar redan börjat lysa lite vita i toppen på allt det gröna


och att många av julrosorna har stora knoppar,


även de, sedan ett år tillbaka, krukplanterade julrosorna och undrar ibland hur de kommer att klara vintern. Får kanske flytta in dem om det blir riktigt kallt en längre tid. Fast det känns som vår har vi ännu den kallaste perioden framför oss. Men just nu gläds jag över att vi går mot ljusare och varmare tider. Eventuella bakslag kommer oavsett om jag bekymrar mig eller inte.

Önskelistan när det gäller trädgård och växter har med åren blivit kortare men nog vill jag se snödropparna blomma, inte minst de senast inköpta. Några har jag bara sett en halvvissen blomma på och andra har inte blommat alls. Detsamma gäller sockblommorna jag köpte på Älvsjömässan i våras. De fem jag hade med hem har jag aldrig sett i blom men har jag tur får jag göra det i slutet av april eller början på maj. 



Denna, Epimedium fargesii, har blommat många gånger sedan 2006 då den flyttade in i trädgården och varje gång jag ser de späda bladen och fina blommorna blir jag lika glad.


Frökatalogerna har börjat dyka upp. Ännu har jag inte inventerat mitt lite röriga fröförråd men det skall jag göra så fort helgerna är över. 


Gissar att jag kommer att falla för någon för mig ny grönsak eller plockblomma för vad vore livet utan fall och nya bekantskaper.

Vis av erfarenheter från förra årets säsong i grönsakslandet
så skall jag inte ha rosenskära bland grönsakerna, de blir alldeles för stora, lägger sig ner och kväver sina grannar. Men fler palsternackor och persiljerötter vill jag så, återigen prova med tomater på friland, odla fler kålsorter och precis som tidigare år ha massor med luktärter. 
Annars önskar jag inte mycket mer än att få ha ben och rygg med mig så mycket som möjligt. Vill gärna kunna rensa ogräs och sköta om det jag redan har i trädgården här hemma, så och plantera i grönsakslandet och plocka stora luktärtsbuketter.


Länkar till TrädgårdsFägring och där hittar du säkert fler bidrag på veckans tema.

Gott Slut och Ett Riktigt Gott 2019!

lördag 22 december 2018

Den nästan blyga och skira iskonvaljen


är min favorit bland julblommorna 


men hur jag än försöker gulnar de flesta av knopparna och jag vet inte vad det beror på. 
Har placerat plantorna ljust i lite fuktig jord och nästan varje dag duschat knopparna med vatten men det hjälper inte i år heller. Hur gör ni för att få alla liljekonvaljknoppar att slå ut, dofta och visa sina små klockor lagom till julhelgen?

Här har vi tagit det lugnt med julpyntandet i år, ingen julgran, 


men sedan 1991 har det inte varit jul utan tomten med fågelholken så han finns på plats i år också tillsammans med de gamla julljusstakarna 


och på plats finns också de gamla garntomtarna med lackskor 


och trätomtarna från 1940-talet. En av, i mitt tycke, glansperioderna i hemslöjdens historia.


Glasburkar 


och krukor har i dagarna fått nya hyacinter vars knoppar börjat visa färg och verkar kunna slå ut och dofta på julaftons morgon.


Nu under senare delen av december har jag delat julbestyren med 4:de delen av Jens Henrik Jensens böcker i Oxenserien. 



Har under året som gått läst alla fyra delarna och de är utan vidare de bästa spänningsromaner jag läst på länge.

God Jul är veckans tema i TrädgårdsFägring och med detta inlägg önskar jag er alla en Fröjdefull, Glad, Njutningsfull, Rolig, Skrattsmittande och Spännande Jul!

Birgitta

fredag 7 december 2018

Prydnadsgräs


är veckans tema i TrädgårdsFägring .

Jag tycker väldigt mycket om gräs av olika slag. Gärna massverkan av en och samma sort 


eller gräs som interagerar med perenner 


och andra växter 


och gräs som enbart solitärväxter både i kruka och nergrävda i trädgården. 
Just massverkan är inget vi har plats för i vår lilla trädgård men jag njuter när jag ser den. Det närmaste vi hittills kommit är till 5-6 plantor av Molinia caerulera 'Variegata'. 


Osäker på namnet för det är en 'fådd' växt  som vi kallar för gräset från Lilian och Gösta. Ett vackert gräs är det, sent i starten på våren så det passar bra tillsammans med tidiga lökar så som krokus och snödroppar. Det sprider sig inte med vare sig utlöpare eller fröer men ibland dyker det upp blad mitt i plantan som inte är variegerade utan enbart gröna och de måste man ta bort för att få behålla det variegerade. Vid sådana tillfällen brukar jag passa på att dela för att få fler plantor.


När det gäller solitärgräs har jag blivit mer och mer förtjust i Jungfruhirs, Panicum virgatum. Ett gräs som först visar sig på riktigt i slutet av juli och som är fint hela hösten. 
När vintern kommer lägger det sig men är ändå vackert, inte minst tillsammans med rimfrost.

Med åren har jag mer och mer börjat uppskatta gräs som bara sprider sig lite lagom och vars gamla vissna blad är lätta att ta bort när det är dags att rensa rabatterna på våren och Molinia caerulera 'Variegata' och Panicum virgatum är båda sådana gräs.


Den sena hösten och vinterns vackraste gräs är annars miscanthusgräsen. Men de sprider sig snabbt, har ett kompakt rotsystem som är kämpigt att dela om man vill ta bort delar av plantan och det är anledningen till att jag numera bara har ett enda miscanthusgräs kvar, Miscanthus tinctoria, ett lågvuxet, lite invasivt gräs som därför är planterat i en stor kruka. De andra miscanthusgräsen har fått flytta till landet där det finns plats att breda ut sig på. Numera tar vi till trimmern när det är dags att ta bort vinterståndarna.


Är förtjust i carexgräsen och inte minst Carex comans'Kupferflamme', som jag tror detta gräs heter.


Brukar nästan alltid ha några krukor med gräs i trädgården. Krukor som är lätta att ge ny plats och nya grannar. Detta till vänster heter Carex elata 'Aurea'.


Kopparstarren, Carex buchananii, frösår sig mycket men det gör inget för de där småplantorna samlar jag ihop, krukar in och använder i trädgården året runt.
Det blev många bilder i detta inlägg men vill ändå visa ytterligare ett par. En på ett gräs med vackra vinterståndare, Chasmanthium latifolium 


och ett som passar fint tillsammans med de flesta perenner.


Även här lite osäker på namnet men jag tror det är Calamagrostis x acutiflora 'Overdam'.

Trevlig andra advent!

onsdag 5 december 2018

I början av december.


Igår, en gråmulen helt vanlig decemberdag med mycket blåst, 


fick jag hjälp med att på landet bli av med allt gräs, starkväxande gräs och vildhallon som hela sensommaren och hösten försökt ta sig in bland grönsakerna och det kommer jag länge att njuta av.
Efter en fin skogspromenad idag på förmiddagen 


var jag återigen där ute på landet men då hade vinden mojnat och solen sken från en härligt klarblå vinterhimmel. I våras tog jag bort de sista näten vi under många år haft runt träd med späda, smala stammar för har man bara en enda gång upplevt råbockens hornfejning vet man hur snabbt det kan gå. 


Det räcker med att vända ryggen till och så har stammen inte längre någon bark.
Idag tricoderade jag, sprejade Trico Garden på rosor och småträd utan nät. Kanske behövs det inte just under vintern men jag tog det säkra för det osäkra. 


När den tidiga våren är här igen skall jag göra om behandlingen för när det gäller att hejda rådjurens framfart har jag aldrig tidigare träffat på ett lika verksamt medel.


Natten som gick hade vi flera minusgrader och en kall morgon tillsammans med sol är fullt tillräckligt för att få rimfrosten att glittra och trädgårdslusten att vakna.
Ha det gott!