fredag 24 augusti 2018

Ett riktigt gurkår


har det varit och fortfarande är, för plantan kommer med nya små gurkämnen trots att det blivit betydligt kallare. 


Brukar inte odla slanggurka eftersom den kräver värme och helst växthus men i våras på plantmarknaden på Torp utanför Uddevalla föll jag för en liten planta frilandsslanggurka. En trevlig bekantskap som gett riklig utdelning men den varma sommaren och gott om vatten har säkert bidragit till att vi kunnat skörda så många kilo från en enda planta.


Förr fick vi ofta en god inlagd slanggurka av mamma. En gurka med ganska stark smak som passade perfekt till mycket inte minst höstens grytor, både vanlig pyttipanna och grönsakspyttipanna samt viltköttet. Nu är det längesedan hon odlade men i år har jag passat på att lägga in själv för receptet har jag. 


Svårigheten var att hitta dillkronor i mitten av juli och de få jag hade på gång var inte klara.Blir det gurkodling hos oss någon mer gång skall jag så dill tidigt och låta den gå i blom, ja nästan i alla fall. Här kommer mammas recept.
Grön slanggurka
1 1/2 kg grön slanggurka
15-20 dillkronor
1/2 dl senapsfrö, gärna både gula och bruna
Lag:
1/2 l ättikssprit
1/2 l vatten
6 dl socker
1 1/2 dl salt
Borsta gurkorna rena. Lägg dem i vatten över en natt. Skär gurkorna i ca 2 cm tjocka skivor. Varva ner gurkskivorna med dillkronor och senapsfrön i en kruka ( jag använder glasburk). Koka en lag av ättika, vatten, socker och salt. Slå lagen het över gurkorna. Bind över krukan sedan innehållet svalnat ( jag sätter på locket direkt och vänder burken upp och ner).
Dessa gurkor håller inte lika länge som salt och ättiksgurkor. Förvara gurkorna svalt.


Själv tycker jag gurkorna brukar hålla sig fint från sensommaren och fram till den tidiga våren. Här har vi redan ätit upp en halv burk till veckans vegetariska pyttipanna och gott var det.

Ett annat gurktips fick jag i förra veckan av en skolkamrat, från ettan, som fortfarande jobbar inom restaurangvärlden. Hon gör tzatziki och fryser in. När hon behöver sås och tzatzikin passar till maten tinar hon den långsamt i kylskåpet (om jag nu minns rätt) och när den väl är tinad rör hon ihop den igen och sedan har hon en god sås till både fisk och kött, grillat eller stekt.
Idag har jag gjort tzatziki av den sista gurkskörden och nog skall det bli spännande när jag tinat den första burken. Vill du ha recept är det bara att söka på tzatziki på nätet så får du massor med idéer och tips.
Om du odlar gurkor vad gör du då med alla du inte hinner äta upp?

Många fler och innehållsrika trädgårdsbloggar hittar du på TrädgårdsFägring
Ha det gott och trevlig helg!

7 kommentarer:

 1. Tipset att frysa tzatsiki var guld :) Jag lägger in också. Sen läste jag om gurksoppa hos Annette på Boäng. Jag äter mycket gurka som frukt nu... Men fler inläggningar kunde vara kul. För jag odlar alltid mycket gurka av olika sorter :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 2. Tack för matnyttiga tips!
  Allt gott!

  SvaraRadera
 3. Jag har noterat det också, bland mina slanggurkor, att de kommer med en andra omgång nu. Inte så många men ändå. Det brukar de inte göra.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 4. Her har vi haft en overflod af skoleagurker de sidste to måneder, og vi har lavet agurkesalat, tzatziki og nu også agurkekage (som squashkage). Her fryser vi agurkerne efter de er revet, så kan de indgå i mange retter til vinter.
  Alle agurkerne (der er måske 5 om dagen hvilket er mange til to personer) kommer fra en enkelt plante som står i plastik-drivhuset. Så ja, det er et rigtigt agurke-år!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 5. Vi har en agurkeplante i drivhuset og den har været rigtig dårlig i år, men her på det sidste har den givet lidt. Vi spiser dem rå i salat og på leverpostejmadder. Desuden laver vi kold agurkesalat og selvfølgelig også tzatziki. Vi har aldrig haft held med agurker og asier i køkkenhaven.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
 6. Hejsan Birgitta!
  Kan bara instämma att sommaren har gynnat gurkan.
  Visst är det härligt med ärvda recept - själv har jag också några - dock inget på gurka. Trevligt att få ett välbeprövat recept. Jag ska nog prova den. Har ätit nämligen så mycket färsk gurka att snart ser jag väl ut sen en ;-). Ja, tzatziki är alltid gott men visste inte att man kunde frysa den? Måste kolla vad man använder i stället för cr. fr. eller youghurt?
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. sonen har ätit mycket minigurka från hans lilla altan.

  SvaraRadera