torsdag 3 maj 2018

Här har regnat ett par dagar


och gräsmattan som jag gödslade för någon vecka sedan är riktigt grön och klippt för första gången. Om det var ett riktigt majregn som kom, ett sådant som Karel Capek beskriver på sidorna 56 och 57 i sin bok Ett år med min trädgård, vet jag inte men vacker grönska har det blivit.


De flesta blåsipporna har blommat över. Det är nästan bara de dubbla som fortfarande har kvar sina kronblad. Nunneörtens blommor sjunger också på sista versen men julrosor,vivor 

och violer blommar för fullt och blir snart avlösta av sockblommorna för några av dem har börjat slå ut.

Den spanska skogssnigeln har vaknat till liv och jag har redan hittat många. Minns inte vilket år det var de dök upp för första gången men jag kommer ihåg att det där med trädgård var betydligt enklare innan de fanns. Jag använder mig av snigelfritt men tycker inte det är särskilt effektivt. För några år sedan provade jag nematoder. Precis när jag vattnat ut dem kom en värmebölja så jag fick egentligen aldrig någon riktig erfarenhet av hur den metoden fungerar. Nu har jag funderingar på att göra ett nytt försök. Gör jag det skall jag prova den norska metoden. Mer om den kan du läsa här. http://www.snigelfri.se/norska-metoden.php


Träden börjar slå ut och de små löven på den turkiska trädhasseln, Corylus colurna, lyser röda i kvällsljuset. Magnoliorna, de där tre vi har i trädgården, har kastat pälsen och börjat visa upp sina fina 'klänningar'. Akebian, Akebia quinata, som numera svingar sig upp i hasselträdet och vårt lilla blåregnsträd från 1981, Wisteria sinensis, har båda många och tjocka knoppar.
Vinden har varit lite kall idag men ikväll skiner solen och jag bara njuter.

Enligt Charles Barr är 'Bästa sättet att verkligen njuta av sin trädgård att ta på sig en bredbrättad halmhatt, hålla en liten spade i ena handen och en svalkande drink i den andra och tala om för trädgårdshjälpen var det behöver grävas.' Om det stämmer vet jag inte för jag har ingen halmhatt och just nu behövs ingen drink för att bli rusig och älska tillvaron.

Fler blogginlägg på trädgårdstemat hittar du hos TrädgårdsFägring.

En njutbar och trevlig helg!
16 kommentarer:

 1. Underbara maj månad, så vackert. Det finns nästan inte ord. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Älskar det gamla körsbärsträdet på landet och alla gullvivorna extra mycket så gissa var jag har tillbringat dagarna den här veckan ;-)
   Fortsatt skön vår!
   Birgitta0

   Radera
 2. Hejsan Birgitta!
  Ett väldigt gott råd, får jag lov att säga: "Halm"hatt har jag, liten spade har jag, drink har jag också, om jag så behagar, men något saknas! Kan du gissa vad ;-)?
  Ska du sälja på Råda?
  ...zzz...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej sälja växter på Råda skall jag inte. Har aldrig varit där så jag har lite funderingar på att åka dit, men bara funderingar och nej jag kan inte gissa vad det är du saknar, du verkar ha allt ;-)
   ZZZ
   Birgitta

   Radera
 3. Så sant, man blir alldeles berusad av att bara vara i trädgården just nu. ♥
  Dina dubbla blåsippor är sååååå vackra. Är det med blåsippor som med vitsippor att de dubbla/fyllda är infertila och det är därför de blommar längre. Jag har fyllda vitsippor och de står jättelänge i blom.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om jag förstått rätt är de dubbla blåsipporna infertila. Har aldrig sett dem sätta frö.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 4. Underbara växter och underbara bilder!
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette! Nu är allt underbart och den kalla tidiga våren tror jag vi alla glömt.
   Fortsatt skön vår!
   Birgitta

   Radera
 5. Sant - det behövs bara naturens eget rusmedel :) Kommer också ihåg tiden innan sniglarna.. Underbara bilder!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina!. Hoppas du fick en fin tur till Ven. Vädret har varit helt underbart här och de kalla månaderna mars och delar av april har man nästan hunnit glömma.
   Ha det gott!
   Birgittaä

   Radera
 6. Really beautiful photos. Have a nice day. Greetings from Poland. :)

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker blogg du har, alltid trevligt med en ny trädgårdsbloggar för mig. Kram Raina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Raina! Välkommen hit!
   Fortsatt skön vår!
   Birgitta

   Radera
 8. Ljuvliga tid...maj är bara bäst! Vilka vackra bilder du bjuder på!
  Kram från ett soligt Blekinge och Titti

  SvaraRadera