fredag 29 december 2017

Mellandagstankar och lite trädgård...

Här har julen varit roligt intensiv med huset fullt av inte bara oss utan också av två barnfamiljer. 


Ett av barnbarnen fyllde fem år på juldagen och den morgonen firade vi på köksgolvet.


Eftersom alla fanns på plats på en och samma dag hade vi, min man och jag, passat på att baka godistårtan, den vi säkert inte gjort på mer än 30 år, och det var extra roligt att den uppskattades.

På annandagen hade vi vilodag och då sov vi länge. Sedan satt jag en lång stund vid radion och stickade. 


Uråldrigt säkert nu när nästan allt kommer via telefonen men det är något alldeles extra vilsamt med att sätta sig i fåtöljen med stickningen i knät och slå på radion som står på bänken bredvid.
I förrgår kom vi ut på långtur i skogen. 


Mossan och blåbärsriset lyste ikapp med sina gröna färger. Vi har hittills nästan enbart haft en grön vinter. 
Den där snön som kom och förtrollade oss i ett par dagar i december försvann lika snabbt som den brukar här på västkusten. 


Visst är det vackert med is och snö men jag måste erkänna att jag är mer förtjust i den gröna vintern nu för tiden. Kanske för att när vi har den, är det lätt att promenera i skogen och det vill jag numera hellre än att åka skidor.

Väl hemma igen tog jag trädgårdsrundan runt huset. Vet ju vid det här laget att en trädgård aldrig riktigt går i vila men ändå blev jag glatt överraskad över 


de vackra blåsippsbladen, alla röda pionskott och snödroppslökarnas gröna små spjut. 


Galanthus 'John Gray' har kommit längst. Just den snödroppen brukar vara först till att blomma här i trädgården. 
Extra roligt var det också att se att alla de där tre lökarna jag köpte i vila på eBay från Matt Bishop i juli kommer fint. Nog vore det en ära att ha både Galanthus plicatus 'E.A Bowles' och Galanthus nivalis 'Margery Fish' blommande i trädgården i februari-mars. Kanske kan det bli så?

Nu tar jag paus från trädgården ett tag men en liten tittrunda ibland blir det allt och troligen rycker jag då ett och annat ogräs om marken inte är frusen. 

'Vi låter trädgården sova i snöns lätta dunbädd. Det är skönt att också få tänka på andra saker. Vi har ett helt bord med olästa böcker, låt oss ta itu med dem. Vi har så många andra planer och bestyr, låt oss börja med dem.' Ur Ett år med min trädgård av Karel Capek.


Ett Riktigt Gott Nytt År!

8 kommentarer:

 1. Låter som sköna dagar. Vet inte om det var stickningen eller kombon som var uråldrig men jag stickar och broderar på vintern. Kanske är jag också uråldrig men det struntar jag i. Härligt med små vårföraningar. Jag har faktiskt sett de här också. Tog in björkris till en bukett ikväll och det var gröna!! knoppar.

  Gott Nytt År! önskar Carina

  SvaraRadera
 2. När det gäller uråldrig tänkte jag på radion. Numera finns ju även den i telefonen.
  Gott Nytt År!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Mysigt inlägg! T o m här kan man se vårtecken, krokus som tittar upp och cyklamen som har små nickande blomknoppar. Men som sagt nu är det tid för annat. Handarbete och radio är en bra kombo.
  Gott Nytt År

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vinter, då är det tid för böcker och handarbeten.
   Gott Nytt År!
   Birgitta

   Radera
 4. Jag stickar också på vintern, väldigt avkopplande. Jag vill gärna ha lite komplicerade mönster så jag får anstränga hjärnan och sen brukar jag bläddra i växtböcker för att inte helt glömma bort alla namn, det är ändå svårt att komma ihåg. Gott Nytt År från oss båda. Carita

  SvaraRadera
 5. Tycker det låter som en jättseskön kombo. Radion är på här också, väldigt enkelt att slippa ha mobilen med hörlurar hela tiden. Fint med alla små skott. Ha en skön paus från trädgården och ...

  Ett Gott Nytt År!
  /Anita

  SvaraRadera
 6. Härligt med hela familjen samlad då och då, vi hade liknande schema över jul och nyår, med barnbarn på besök och yngste sonens 12-årsdag den 29/12.
  Du om någon har väl massor på gång i trädgården så här års, med din fantastiska samling av snödroppar och julrosor. Ändå skönt att det går sakta, att tempot är lite lägre, att vi får lite vila.
  Föredrar, som du, grön vinter och skogspromenader. Kanske korta perioder av snö.
  Gott nytt år!
  Marta

  SvaraRadera
 7. Mysigt med alla samlade. Gillar också den gröna vintern bäst, men nackdelen är ju att det ofta blir mycket nederbörd då. Snart är det snödropp-säsong ändå. Önskar dig ett fint trädgårdsår 2018.
  //Helene

  SvaraRadera