fredag 10 november 2017

Månadens bild

är temat i även denna veckas Blommig Fredag. Ibland blir det inte som man trott och tänkt. Detta foto tog jag en dag då solen sken och den senaste blåsten hade ännu inte dragit in över Västkusten. På min väg till komposten den dagen passerade jag en rejäl hög med stora löv från piprankan. Hade lite funderingar på att ta fram räfsan, men längre än till tanken kom jag inte. När jag återigen gick samma väg några dagar senare hade alla löven flyttat vidare så jag behöver vare sig kratta eller sopa.


På bilden syns kopparlönnen,  Acer griceum och prydnadshirsen, Panicum virgatum, som jag har ett par plantor av nära buxbomskloten. Ett gracilt gräs som inte gör mycket väsen av sig innan sensommaren är här men då och långt in på hösten både behöver det plats och tar plats. Plantan har inga utlöpare men ökar så sakteliga i omfång. Det är lätt att dela och gräva bort om det blivit för stort och väldigt lätt att rensa bort på våren. Ofta behöver inte ens sekatören fram.

I onsdags hade vi en kall morgon men sedan vårväder hela dagen. 
De små gräsmattorna vi har blev krattade, 

fuchsiorna som inte hamnat på komposten fick, tillsammans med annat inte vinterhärdigt, flytta in efter att ha tillbringat några kalla nätter under en gammal filt.

När det blåst och stormat de senaste åren har jag oroat mig över den stora björken som grannen i väster haft. 


Skriver haft och inte har för i torsdags förra veckan försvann den och jag känner en stor lättnad. Nu behöver jag inte oroa mig när vinden tar fart nästa gång. Många tack för det.


Vi hade den veckan en både fängslande och spännande torsdagsförmiddag med arboristen i aktion. Ibland glömde vi till och med av att torsdagar är städdagar, men vad gör det. Huset finns ju kvar även nästa vecka.
Fler bidrag på temat hittar du här.

Trevlig helg!


20 kommentarer:

 1. Nu blev jag avundsjuk... ..har försökt etablera olika Panicum sorter flera gånger men de har inte velat. Ska kanske ge mig ut och leta på våren och sen ge de extra mycket sand runt klumpen. Det är fascinerande att iaktta duktiga trädfällare jobba. Och ibland lite kluvet att tänka på hur fort det går ner när man inser hur många år innan det blev stort. Vi behövde ta ner några träd på kommunens mark på förra tomten. De två äldre bröder som kom pratade om det.. På fem minuter var lönnen som var sjuttio år nere. Jag kan aldrig glömma hans ansiktsuttryck eller ord när jag tänker på trädfällning.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Här står gräsen i lerjord, väldränerat visserligen. Önskar att vi alla som tycker om träd tog en extra fundering innan vi gräver ner de där små plantorna och verkligen sätter dem på plats.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Pyha, han er højt til vejrs. Det er ikke rart at bo nabo til så høje træer, jeg kan godt forstå, du er glad for, at den er fældet.
  Du må også have en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog var han högt upp alltid den där arboristen och visst bör man tänka sig för mer än en gång innan man planterar storvuxna träd i en liten trädgård.
   Bästa hälsningar!
   Birgitta

   Radera
 3. Roligt att se proffs i arbete och förstås inte det enklaste att ta ner ett träd bland alla hus.
  Önskar fin helg!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta ner stora träd ser lätt ut när man ser ett riktigt proffs i arbete. Nog är det så här i efterhand härligt att slippa oroa sig!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Hur det än är, så måste det kännas skönt att slippa oron över den där björken. Dessutom sägs det att den har rejält rotsystem, vilket kan påverka andra växter. Trevlig kväll! Hälsningar AnnA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli spännande att till våren få se om rötterna på grannens björk haft någon påverkan på växterna på vår sida planket.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Vilket vackert gräs. Och praktiskt som inte gör så mycket väsen av sig när annat behöver få sin plats utan väntar på "sin tid". Att se trädfällare "in action" är spännande och fascinerande. Skönt att du kan andas ut nu inför stundande höststormar.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mer och mer uppskattar jag växter som t.ex. panicumgräset. Växter som inte gör mycket väsen av sig utan bara finns där.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 6. De kan sin sak arboristerna. Skönt att slippa oroa sig för nedfallande träd.
  Hade samma problem här hemma med en stor tall som vi upptäckte var helt rutten inuti. Innan den fälldes var jag rejält nervös att den skulle falla i blåsten.

  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog kan de sin sak de där arboristerna och det är mer än härligt att slippa oroa sig när det blåser.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 7. Det är fascinerande att se på när de som kan, tar ner stora träd. Skönt! Nu kan ni slappna av vid nästa storm.
  Fin höstbild i solsken. Gräset kom fram fint!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu kan vi slappna av, härligt!
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 8. Inte lätt att förutse hur stora träd kan bli. Har en stor gran som jag erbjudit kommunen att bli julgran på torget. Tror att den är för stor, men vi får se. Mina lövträd behöver också ansas.
  Vacker höstbild på träd och gräs.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas kommunen nappat på ditt erbjudande! Låter som ett bra sätt att bli av med stora träd.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 9. Oj vilket jobb! Mäktigt! Fina bilder också...
  Lördag igen, hoppas du har en skön dag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veckorna går fort. Nästan alltid helg :-).
   Hoppas du fått en fin weekend!
   Bästa hälsningar
   Birgitta

   Radera
 10. Vakkert lys i november. Og et aldeles nydelig prydgress!
  God helg!

  SvaraRadera
 11. Olika gräs är ju så vackra på hösten men här trivs dom inte i vår lerjord. Jag ska försöka igen med några gräs men då ska jag plantera dom på våren så att dom kanske hinner etablera sig. HA det fint. Carita

  SvaraRadera