måndag 8 maj 2017

En kal fläck bland alla sipporna.

Förra våren lade jag överbliven täckbark på en del av 'vitsippstigen' och just där dök Sippskålen upp för drygt en månad sedan. Svampen Sclerotinia tuberosa lever som parasit på vit och gulsippor och lämnar bara naken jord efter sig där den drar fram. Så fort jag såg de små skålformade svamparna grävde jag bort dem men det kom länge ständigt nya även om inte fläcken med den nakna jord blev större. Gissar att alla vitsippsrötterna i just det beståndet tog slut men vet inte hur och om svampen vandrar vidare. 


Anemone nemorosa 'Majbrud' står precis vid gränsen och på tur om svampen kan hoppa mellan de olika vitsippsplantorna. Svampar sprider sig med sporer så jag hoppas att det skall räcka med att gräva bort dem så fort de dyker upp så inga sporer hinner utvecklas. En liten planta av 'Majbrud' skall jag gräva upp och flytta till annan plats men sedan återstår nog bara att hoppas att svampen dör ut eller kan det kanske hjälpa med att spruta med Binab? Någon som vet?

 
När jag gick en tur med kameran hade solen försvunnit och det fanns inga utslagna sippor alls bortsett från 'Majbrud' men nog de är riktigt fina även när de tagit kväll?

4 kommentarer:

 1. Men fy så trist med att få svampangrepp så där :( Hoppas verkligen att du fått bort den nu. Sippor i viloläge är vackra de med, då kan man bäst se hur de ser ut på baksidan av kronbladen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Fy för svampangreppet! Hoppas det reder sig och försvinner helt. Visst är de fina! Beställde en `Green fingers´. Den är i knopp stadiet så jag hoppas de den slå ut i år.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Eländes, elände!! Jag hittade bruna skålar i ett torvblock men sipporna fanns bredvid konstigt nog. Har inte vågat röra de för jag tänkte jag sprider sporerna. Men jag ska pröva nu när jag läst här. Sorterna har jag tack och lov på andra ställen också.

  Visst är de vackra även på kvällen - de är bara annorlunda :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Så tråkigt men bra att du delar med dig av erfarenheten. Hoppas svampen försvinner nu.
  //Helene

  SvaraRadera