torsdag 13 april 2017

Mina helt personliga intryck från årets trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.

Det var några år sedan vi sist besökte mässan, min man och jag, och därför hade vi planerat in att tillbringa fredagseftermiddagen och hela lördagen där. Nyfikenheten, spänningen och förväntningarna gjorde att jag i förväg liknade mässbesöket med att gå på auktion eller loppis.
Nog fanns där mycket att se, både trädgårdsrelaterat och annat. Jag tycker det är roligt att omge mig med saker både ute och inne men för att undvika att de blir en belastning måste det vara sådant jag verkligen tycker om. 


Med hem följde bara en enda pryl. Föll pladask för maskrosskålen i rostig plåt från http://www.stalhetta.se/
På Instagram hade jag sett bilder från mässan på krukor av Signe men det tog ett tag innan jag förstod att inget fanns till salu utan att hon tilldelats årets Ulla Molin-Stipendium. 


Min lilla hyllning till Signe Persson Melin blir luktviolbuketten i den minsta vasen Boda Blom. SPM är en formgivare vars 'prylar' jag alltid varit förtjust i.
Vi lyssnade på föredrag av Eva Robild och Göran Greider. 


Båda berättade om sina nya böcker. Trädgårdsböcker om känslor och tankar runt det enkla och lilla man alltid omges av både i naturen och i sin egen trädgård, en vardagsverklighet vi ofta missar. Tyvärr kom jag försent till Hannu Sarenströms föredag på grund av de långa köerna på lördagsmorgonen.
Tittade på balkongerna och


Isa trädgård var extra rolig att se


med det var också Farbror Gröns. Visste inte att krukodlade rabarber kunde vara så skulpturala och färgstarka.

Under mässan fick jag odlingsråd när det gäller luktärter av både Gunnel Carlsson och Cecilia Wingård. Råd jag inte tänker följa den här säsongen för mina luktärter hade grott så fint i växthuset när jag kom hem.


Vackraste montern var den av Stig Dahlin & Bo Dahlin. Inte bara på grund av de gulbruna igelkottsvaserna av Gunnar Nylund, men tyvärr har jag dåligt med bilder därifrån.Köpte mig äntligen ett par trädgårdsbyxor. Ett par riktigt fina med hängslen och knäskydd. Glad över att det finns sådana även till runda tanter.

Trädgårdsmässan kommer jag alltid att förknippa med den hemska händelsen på Drottninggatan. Fyra döda och många skadade. En förfärlig upplevelse för oss alla och särskilt för de anhöriga. Men nog har jag undrat över varför media 'nyheterna' måste skapa en sådan hysteri.

9 kommentarer:

 1. Så deilig å være på messe da :) Er så glad i rust i hagen at jeg holder på å montere 6 klatrestativer fra Twofaces i Sverige. Spennende. Alltid morsomt med noe nytt. Ny vår med nye muligheter :)

  SvaraRadera
 2. Nog förstår jag att du föll pladask för den fina maskrosskålen. Lyckligtvis hade du med dig också den stora plånboken ;-)! Men oj, så vacker den är! Tack för länken. Jag ska i första hand ögonshoppa,men, man vet aldrig...;-)

  Dina sista ord om att skapa hysteri i media delar jag fullständigt med dig. Har funderat mycket på det och vi har pratat om det här hemma. Jag har inte svaren på svåra frågor men min undran har varit att:
  Ett land som Sverige, som varit förskonad av krig så länge, har inte haft riktigt det där "kittet" som ger en naturlig känsla av nationell samhörighet. Den har blivit stulen av högerpopulistiska vindar. Men nu, när det "äntligen" händer något som enar folket, en "terror"attack, kan man känna nationell samhörighet utan att bli stämplad som högerexterm... Satt citationstecken runt terror - jag tar faktiskt bort "äran" att kalla detta attack för något annat än en ensam galnings förvirrade värld i ett blandat kompott av "religion" och allmänt missnöje med allt och alla. Så sorry Sverige! Det lyckades inte den här gången heller. En ensam galning är en ensam galning och inget riktigt "kitt" för folket hur man än sedan piskar upp stämningen.
  Ha det gott!

  ...zzz...Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Det heter naturligtvis citattecken ,-)
   ds

   Radera
 3. Som oftast är det något man inte såg som andra sett.Tack för bilderna och glad påsk!

  SvaraRadera
 4. Maskrosskålen stod jag och tittade länge på, men vi hade precis beställt bron så jag kände mig rätt nöjd ändå :) Byxorna ser sköna ut, jag fortsätter med mina gamla uttjänta jag ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Kul att se dina bilder från mässan. Jag var där på torsdagen och jag missade allt det du visar. Jag ägnade mig bara åt dom växter som fanns och tittade inte så mycket på allt det andra. GLAD PÅSK Carita

  SvaraRadera
 6. Åhh jag som också var på Evas och Görans föreläsningar och tänkte hela tiden om det var du som satt framför mig. Tänkte jag skulle fråga men vågade inte riktigt - så synd att jag inte gjorde det !
  Jättesnygga trädgårdsbyxor - kanske har dom t.o.m. min storlek.
  En jätteskön påsk önskar jag dig !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 7. Maskroskrukan var jättefin :) Jag avbokade mitt boende några dagar innan och stannade hemma. Men jag har också funderat lite över mediebevakningen den dagen. Med tanke på att USA bombade i Syrien och det var en mycket stor nyhet tills dådet i Stockholm hände. Och efterdyningarna kommer leva kvar var det konstigt nog en nyhet som helt försvann och som dök upp först häromdagen igen...

  Glad Påsk! Carina

  SvaraRadera
 8. Så trevligt att få se lite bilder från mässan, jag hörde att köerna var otroligt långa på lördagen. Maskroskrukan är superfin!

  SvaraRadera