fredag 10 mars 2017

Trädgårdsminne - Blooming Friday

Efter förmiddagens skogspromenad har jag i flera timmar mer eller mindre legat på alla fyra i trädgården och fortsatt med vårstädningen. 
Var ordet himmelsblå kommer ifrån gick inte att ta miste på idag. Den blå, blå himmeln + solen = vår, i alla fall om det är i mars.


I början på veckan hade vi vinter men idag var våren här och bjöd på sol, värme och fågelsång. Det var den store sångaren, fågelvärldens Pavarotti här på västkusten, som stod för underhållningen. Snödropparna slog ut sina kalkblad och svävade en stund i eftermiddagssolen för första gången i år. 


Varje vår när snödropparna svävar på riktigt tänker jag på Anna-Lena som inte längre finns med oss här på jorden. Det var från henne som den här trädgårdens första snödroppar kommer. Både den vanliga enkla Galanthus nivalis och den dubbla Galanthus nivalis f. pleniflorus. Den sistnämnda vet jag att inte Severin Schlyter, blåsippsmannen, tyckte var särskilt fin utan kallade för överkörd leghornshöna. 


Just han, Severin Schlyter, dök idag upp i tankarna när jag klippte bort gamla blåsippsblad, tog bort det tjocka lövtäcket och gjorde fint för de nya, både blommorna och bladen som komma skall. Tror att någon av de blåsippsplantor som just nu kommer med knoppar för första gången är en sådd från fröer som S.Schlyter skickat in till Sta-listan. Är dålig på namnskyltar för jag tycker de förfular i trädgården men, men ibland har de mycket att tillföra.

Nästan allt i trädgården bär på minnen av olika slag. 
Trädgårdsbesök, trädgårdsvänner, gamla släktingar, mina föräldrar, fådda fröer som jag lyckats med, besök i plantskolor, inköp från nätet, krukor jag förälskat mig i och saker min man tillverkat. 

Att ha en trädgård är att, så fort som man sätter foten utanför dörren, mötas av härliga minnen.

Fler inlägg på temat trädgårdsminnen hittar du här.


Trevlig helg!

19 kommentarer:

 1. Veckans utmaning var riktigt svår - om man inte vill skriva en hel bok. Du har ändå lyckats sammanfatta det bra.
  Och, tänk i förgård en dm snö och idag sol och snön puts väck!
  Även jag har krökt rygg för städning i rabatter - imorgon får jag pröva varianten med alla fyra :-)!
  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja, ja vintern försvann fort och inte hann den ställa till någon skada på julrosorna. Kröka rygg klarar jag dåligt nu för tiden, får så ont. Idag blir det knäläge igen.
   /Birgitta

   Radera
 2. Vilket härligt inlägg, poetiskt. Snödropparna slog ut sina kalkblad och svävade en stund i eftermiddagssolen ... så vackert beskrivet. Men vem är han egentligen, västkustens Pavarotti? Här är det många som slåss om titeln men när jag går ut till brevlådan och hör koltrasten, då är glädjen total. Och du sammanfattar det så fint. Att när man sätter foten utanför dörren möts man av härliga minnen. Visst är det så.

  Ha en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita, det är just koltrasten som jag kallar Pavarotti.
   /Birgitta

   Radera
 3. En stor del av trädgårdsnöjet är just att många växter väcker minnen och kanske till och med får extra kärlek just för att de påminner om nån eller en händelse.
  Solen har vi dock inte sett över mina trakter.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas också du snart få se solen. Den får humöret att stiga och trädgårdslusten vaknar.
   /Birgitta

   Radera
 4. Idag, strålande sol från en klarblå himmel, ljuvligt. Men det känns inte riktigt som trädgårdsväder ännu. Marken är frusen. Men snart hoppas jag.
  Härliga vårblommor.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika, vårt avlånga land ger oss lite olika förutsättninar. Snart är ni ikapp.
   /Birgitta

   Radera
 5. Javisst är det just så, det är minnen som växer och på något vis fördjupas. Också det som hämtats hem från diverse plantskolor minner om t.ex. en fin resa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Kanske är det därför det är så svårt att slänga växter. Betydligt lättare att ge bort.
   /Birgitta

   Radera
 6. Minnen ska både värka och glädja!
  Härlig vår har du redan ser jag! Grattis!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laila, snart är ni ikapp för nu går det fort.
   /Birgitta

   Radera
 7. Har också många växter som påminner mig om många kära, en del borta men många som finns kvar ännu :) Vädret har varit ljuvligt nu några dagar och jag hoppas verkligen att det håller i sig :) Kram/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monica, hoppas som du. Fint vårväder så jag kan vara ute och ställa iording trädgården.
   /Birgitta

   Radera
 8. Här är tjälen kvar och det blir geggamojja på gräsmattan när man går så inget trädgårderande på alla 4 men dock beskärning.
  Och visst är trädgården full av minnen. Överallt!

  Ha en skön fortsatt lördag!

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veronica, inte ens trädgården ger oss likvärdiga möjligheter ;-), men ni är snart ikapp.
   /Birgitta

   Radera
 9. Hei Birgitta! Det ser ut som at vi følges av, for de samme plantene blomstrer hos meg :-)) En herlig tid i hagen nå når alt våkner til liv igjen!

  SvaraRadera
 10. Fin sammanfattning av vad trädgård och minnen är för oss. Tänk jag kommer ihåg Severin Schlyter som blåsippsmannen även om jag aldrig träffade honom eller lyckades få tag i frön ur STA listan.

  Hos mig har rådjuren gjort jobbet med att städa undan blåsippsbladen fast jag tycker de kunde klippt liiite längre ner :)

  Ha en fin vecka - mer trädgårdsjobb? Carina

  SvaraRadera
 11. En hel bunt fina minnen. Det finns så många och härliga minnen av växter, människor och plaster.
  Anette

  SvaraRadera