fredag 3 februari 2017

Om jag fick börja om från början

är veckans tema i Blommig Fredag och nog har jag på många sätt möjlighet att börja om igen med trädgården men jag vet inte riktigt om jag vill. Det vore nästan som att kasta ut barnet med badvattnet eller att vända ryggen mot allt det roliga jag/vi haft under åren som gått.


När jag för snart 25 år sedan drabbades av stor trädgårdslust trodde jag att vi hade plats för alla växter jag föll för, med viss överdrift. Det hjälpte inte att jag läste trädgårdsböcker som framhöll vikten av att minimera. Först efter några år började jag inse vår begränsning och var då väldigt glad över att jag fastnat för perenner och inte träd. Har man bara ca 600 m² som vi är det inte många fullvuxna träd som får plats.


Många fel har jag gjort, massor av växter har jag tröttnat på eller så har de gett upp på grund av min okunskap eller för att de flyttats runt för många gånger under växtsäsongen, för tålamod att vänta in rätt tillfälle har jag aldrig haft. Har jag tyckt att en växt inte passat in där den stått har den fått byta växtplats oavsett tidpunkt.
Nu har jag börjat gräva bort perenner som jag och trädgården tröttnat på, sådana som kräver ständig ansning för att vara fina. Men älskar mina blåsippor, julrosor, 
snödroppar, 


häckar, buskar 


och träd, ja egentligen hela trädgården men skulle jag ändra något så skulle jag fortsätta minimera bland perennerna, satsa på några få primadonnor, vinterfina marktäckare, tidiga lökväxter och träd.


Att träd med spännande stammar och löv som får vackra höstfärger är betydligt viktigare ur trädgårdssynpunkt än de som bara har fina blommor är något jag under åren lärt mig 


och de eventuella rododendron jag i fortsättningen skall ha i min trädgård måste ha vackra blad. Om de blommar eller inte har ingen betydelse.
Att planera en trädgård som håller hela livet är nog svårt men i boken Trädgårdslegender av Lisa Ising fastnade jag för Signe Persson Melins trädgård. Stramt formklippt, lite yvig, 


en stenläggning att drömma om och vackra krukor. En annan grön oas jag tycker mycket om är Ulla Molins trädgård i Höganäs 


som vi besökte för ett par år sedan. Att hon och Signe Persson Melin inspirerat varandra kan t.o.m jag se.

Egentligen vill jag inte enbart minimera antalet växter i trädgården utan också 'trädgårdsfixet'. Vill njuta mera istället för att klippa bort vissna blad och rensa bort överblommat.

Hur jag precis nu men även i framtiden vill ha det i trädgården vet jag bara på ett ungefär. Det är nog själva resan dit som är viktigast.


Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Bra inlägg om funderingarna att minimera. Det är en konst för ett trädgårdsfreak . En sak jag försöker eftersträva, men inte alltid får till.
  Trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
 2. Härligt och tänkvärt inlägg...bilden på blåsippan tog andan ur mig!
  Ha en fin lördag nu!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 3. Fina bilder!! Gillar kloten. Jag minns också hur jag ville ha precis allt! Försöker att skaffa fler av de jag väljer nu och tänka just på att det ska vara fint länge, men rätt vad det är faller jag dit ändå...inte är det lätt:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Det är svårt att minimera, för det finns så mycket fint.
  Härliga helleborus och snödroppar, och den finaste av dem alla , söta blåsippan.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 5. Den underbara, härliga resan... Funderar på om jag kommer sluta samla någon gång - jag vet faktiskt inte. Men de flesta av växterna du nämner har jag redan anammat av skälen du skriver. Så resan är nog delvis densamma här. Men de dryga 3000 kvadraten kan hålla mer och får då behålla sin skogskaraktär.

  Trevlig helg, Carina

  SvaraRadera
 6. pyttelite (?) fel har jag gjort, men mycket har blivit som jag tänkt, långsamt.

  SvaraRadera
 7. Intressant läsning och jag delar din uppfattning, är också inne på att minimera.
  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. En trädgård för vila och njutning är vad vi strävar efter i vår trädgård,
  men det är en hel del jobba för att komma dit... :)

  Trevlig söndag!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 9. Känner igen mig i din resa och dina funderingar.
  Jag tror man måste ha genomgått fasen med samlandet för att kunna göra en vettig och personlig minimering.
  Att göra om är nog uteslutet, man gör bara inte om bäddar där snödroppar har förökat sig, tänker jag.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 10. Instämmer helt i att det är resan och erfarenheterna som är mödan värd. Trädgård är väl ett område där erfarenhet och egna insikter är ett måste. Det går inte att ta teori till praktik utan en massa arbete.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Det viktigaste med en trädgård är att man har det man gillar själv - och det verkar ju som om har det! Sen att man ändrar sig lite med tiden det är ju helt normalt. Man har ju så lätt att falla för nya frestelser, men med åren har man lärt sig mer och mer att ALLT är inte vackert, lättskött eller passar in i trädgården.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 12. Alltid lika trevligt att läsa dina inlägg Birgitta. Du träffar precis rätt! Själv tycks jag vara två personer i ett. En som talar förstånd till den andra som inte lyssnar;-)
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 13. Fint at man ikke ønsker å begynne om helt på nytt, og for en nydelig hage du har. Så herlige bilder av friske, fine blomster. Gleder med til våren. Ha det fint. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera