fredag 25 november 2016

Bonnasparris eller fattigmanssparris.

Skalet är svart men köttet vitt på denna rotsak som funnits med bland rotfrukter som odlats här i Sverige sedan första halvan av 1600-talet. 


I början på veckan var vi på landet och grävde upp våra egenodlade svartrötter, Scorzonera hispanica. Av de små gröna rosetterna att döma, de som stod där i grönsakslandet i två ganska korta rader, var det svårt att föreställa sig vad som fanns nere i jorden, i det dolda.
Innan vi sådde i våras djupgrävde maken och i tisdags visade det sig att den grävningen gett resultat för i år blev de flesta svartrötterna långa, riktigt långa. Hård kompakt jord ger korta och greniga rötter.Hela, oskadade rötter kan lagras länge. Förra säsongen fick de stå kvar i grönsakslandet under hela vintern. Det var först i början av april som vi grävde upp dem. Sedan förvarades de i en plastpåse i kylskåpet under sommaren. I slutet av september hamnade de på menyn. Några skalades, skars i tunna stavar som fick ett snabbt uppkok för att inte svartna innan de stektes i smör tills de var lagom mjuka. Gott till både fisk och kött. 
Undvik att äta rå svartrot. Det lär kunna ge såra magkramper.
Svartrot kan sås så snart tjälen är borta och jorden reder sig. Ju tidigare desto bättre för den behöver lång tid på sig från frö till färdig rot.

Detta är mitt bidrag till Blommig Fredag som den här veckan har temat i det dolda. Fler bidrag hittar du här!

Trevlig helg och Första Advent!8 kommentarer:

 1. Lite spännande när man ska gräva upp och se resultatet. Det tyckte jag när vitlöken togs upp:)
  Svartrötter har jag aldrig smakat. Det var kul att höra vad den även kallas för.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Spännande! Jag har bara prövat en gång och har för mig det gick sådär. Och att de behövde två säsonger för att bli något. Men goda det var de. Så jag har tänkt pröva igen.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 3. Vet att jag har blivit bjuden på svartrot för längesedan, men minns inte vad de smakade. Perfekt att de kan lagras i jorden.
  Trevlig helg och Advent /Marika

  SvaraRadera
 4. Svartrot och kålrabbi är nog mina favoriter, så underbart gott :) Vad roligt att ni fick en så fin skörd :) Ha det gott och trevlig adventshelg till dig o Sune också/Monne

  SvaraRadera
 5. Det var ei spennande rot.
  Eg har aldri høyrt om den før.

  SvaraRadera
 6. Det blev en bra skörd av något som verkligen är dolt länge under jord. Fin tolkning av temat!
  Trevlig 1:a advent!

  SvaraRadera
 7. En av de godaste saker man kan odla. Har samma erfarenhet av att ha haft dem stående i en pallkrage över en vinter för några år sedan och det gick finfint att skörda under våren.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. Fint inlägg, fina bilder och en mycket trevlig grönsak. Vet att den kallas fattigmanssparris, men den är så god att den knappt förtjänar detta öknamn. Sen är det extra trevligt med grönsaker man kan så väldigt tidigt och som dessutom kan förvaras i jorden.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera