lördag 23 juli 2016

Dofter, väldofter, i trädgården

eller blomvasen tycker jag är viktiga vare sig de kommer från storblommande austinrosor eller en oansenlig grönvit liten reseda.

För drygt två veckor sedan plockade jag små buketter av reseda, ringblommor och luktärter som jag gav bort. Att buketterna var små berodde på att det inte fanns så många blommor som slagit ut att plocka just då. 


Annat var det i måndags. Då hade vi varit borta från 'grönsakslandet' i elva dagar och äntligen gick det att plocka stora buketter.

På köksbordet just nu står en bukett med ringblommor och reseda. Resedan syns knappast men så som den doftar och ringblomman, Calendula officinalis 'Snow Princess' som jag trodde skulle få vita eller nästan vita blommor har ljusgula blommor som först när de åldras bleknar mot vitt. 

4 kommentarer:

 1. Vilken otroligt söt ringblomma! Gillar den rödprickiga "kransen" i mitten! Och visst är dofter viktiga! Här har honungsrosen just blommat över, men blomstertobaken fyller kvällsträdgården med underbar doft. Nyklippt gräs luktar också härligt.
  Fortsatt skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 2. "Plockblommor" saknar jag hos mig, nästa år ska det bli ändring på det för då ska Göran fixa mer pallkragar till mig så att jag kan odla både det ena o andra i blomväg, jag vill också kunna plocka in buketter :)Välkommen hem! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. En bukett man blir riktigt glad över och trevlig kombo med resedan. Har aldrig provat att så den, men nu ser jag ett avnändningsområde och blir lite sugen på att testa.
  Nu var ju denna gula färgen rätt snygg, men annars är det tråkigt när man tror man satt vita plantor och får nåt annat. Har hänt mig med slingerkrasse som skulle vara vita mot vanilj och var ganska knallgula hela resan.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Ringblommor har överraskat mig. Något så lättodlat får man leta efter. Jag sådde för första gången i år, mitt i den värsta torkan i maj och vattnat sådden en enda gång på 1,5 månad. Nu tokblommar de mellan mina amerikanska blåbärsbuskar som är unga och har uttrymme mellan sig. Och så många olika varianter det finns! Dina ser kraftiga och stadiga ut. Att de är gula/orange bekommer mig inte. Jag är närsynt och de finns på en avlägsen plats.....
  /Marta

  SvaraRadera