söndag 26 juni 2016

Ytterligare en växt som är frikostig

med sina fröer är stjärnflockan. 
Ibland är det säkert, även för mig, lätt att tro att det är den där frikostigheten som avgör om jag tycker om växten eller inte för nog är många av mina favoriter i trädgården väldigt generösa av sig när det gäller just fröer.
Astrantian, stjärnflockan, är skir och försiktig i sin framtoning men så vacker, tycker jag och det verkar jag inte vara ensam om.Detta är en fröplanta från Astrantia major ‘Madeleine’ som får riktigt stora grönvita blommor.
Astrantia 'Hidcote Shaggy hybrid' har också riktigt stora blommor men de skiftar i rosa. Har visat den tidigare men gör det igen, för den är finfin.Astrantia major 'George's Form' hette den här med rosa blommor när jag köpte den på Wisley för fem år sedan. Inte dum den heller och nog passar den fint till den namnlösa krolliljan.

Stjärnflockorna är mycket lätta att odla, de växer bra både i sol och halvskugga och trivs nästan överallt. Fröna måste sås genast för de förlorar snabbt sin grobarhet. Vill man inte ha en massa fröplantor är blomstjälkarna lätta att bryta av och man tjänar både tid och kraft på att göra det:-))

4 kommentarer:

 1. Stjärnflockan är verkligen vacker, 'George's Form' var riktigt läcker :) tyvärr har min 'Madeleine' gått ut :( Kanske köper jag en ny eller också planterar jag något annat där :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Åh, så vacker! Stjärnflockan med grönvita blommor. Har inte sett den tidigare.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Så vacker den grönvita är! Mina stjärnflockor blommar också som bäst nu, och jag ska definitivt plocka dem innan de fröar. Har redan hur många som helst...:-)
  Kram Elin

  SvaraRadera
 4. Otroligt fina bilder de två första! Hade stjärnflocka för ett antal år sedan med drabbades av någon slags larv som åt upp bladen inifrån! Har inte vågat pröva sedan dess - dags nu kanske.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera