onsdag 18 maj 2016

Aplar och pioner.

Tre meter hög och väldigt smal, klipper in den på sensommaren, står Malus 'Maypole' just nu översållad med blommor. 


M. 'Maypole' är en pelarapel som Lotta B fick oss att köpa vid ett besök hos Tommy Ahnby 2005. Ett köp jag aldrig ångrat. Pelarträd är perfekta i små trädgårdar.


Malus sargentii 'Tina' köpte jag för halva priset hösten 2011. Kunde när jag besökte plantskolan inte motstå de små runda frukterna. Planterade det lilla  trädet direkt i en stor kruka som fick stå ute hela vintern. Det överlevde men när våren var här igen hade det svårt att komma igång. Bladknopparna ville inte slå ut.  För att få trädet att förhoppningsvis överleva grävde jag ner det i en av rabatterna. Där står det fortfarande och stampar med tillväxten men blommar gör det överdådigt och underbart fint. Rosaröda knoppar blir till vita blommor.

I trädgårdsböcker, både gamla och nya, är jag väldigt förtjust och i kväll plockade jag fram Trägårdens vackraste blommor, 100 perenna växter i färg av Tor Nitzelius.
Enligt honom är pionerna sinnebilden för gammal god trädgårdstradition. Här har idag den första av de enkelblommande sorterna slagit ut, Paeonia veitchii rosenpionen, men fler enkelblommande är på gång. 
Knopparna har börjat visa färg så snart slår de ut.
I boken Pioner av Jane Fearnley-Whittingstall ställs frågan: Varför skall vi odla växter som bara blommar några dagar, ja kanske en vecka i bästa fall?
Inte behöver pionerna blomma. Skotten är fina från det att de visar sig över marken, oftast redan i januari och knopparna är i mitt tycke minst lika vackra som blommorna.
Denna maj har varit torr och jag gissar att vi är många trädgårdsägare som längtat efter regn. Inte bara Karel Capek i boken Ett år med min trädgård.
'Välsignade regn, underbara svalkande vatten!
Intet solens under kan jämföras med det välsignade regnets underverk. Ila, grumliga vatten, genom fårorna i jorden, vattna och lös den törstiga materia, som håller oss fångna. Alla har vi andats lättare, gräset, jag, leran, ja vi allesammans.'


På fredag kommer regnet, hoppas jag!

4 kommentarer:

 1. Så vackert det blommar hos dig! Endast dill pionen visar knoppar här än så länge. Istället får jag njuta av att äppel träden börjat blomma. Inte dumt det heller:)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Du milde vilka sagolikt vackra aplar! Det finns så otroligt många olika sorters vackra träd och att besöka Tommy Ahnby kan vara "livsfarligt" ;) Har mer än en gång kommit hem därifrån med mer än man tänkt sig från början :) Jo nu längtar man efter regn det är vansinnigt torrt i marken och en riktig rotblöta skulle vara bra. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Fin pelarapel men i vår gigantiska trädgård skulle jag gärna ha massor av yvig aplar!
  Redan pioner! En av mina favoriter, längtar, ser att den som brukar vara först visar knopp i alla fall:-)
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera