torsdag 11 februari 2016

Visst är det kärlek i luften även om det fortfarande är vinter.

Bara jag kommer utanför dörren hör jag talgoxarna och ser hur skatorna släpar material till sina bobyggen. 


På söndag är det Alla Hjärtans Dag och den skall naturligtvis firas men detta inlägg i Blommig Fredag handlar inte om kärlek mellan människor utan lite om mitt eget förhållandet till och känslan för trädgården. Trädgårdskärlek med andra ord.
Jag älskar verkligen min lilla plats på Jorden och det känns lika gott varje gång jag kommer hem och stiger in i den. 
Just att stiga in i den är nog det jag tycker allra bäst om när det gäller trädgården, att under drygt halva året inte kunna se vad som finns bakom den höga gröna 'muren' längs gatan innan jag tar klivet in genom öppningen i häcken.
Trädgårdskärlek för mig är också glädjen när jag ser att en växt trivs där jag planterat den, att den där snödroppen jag satte förra våren kommer med knopp, att ibland täcka in känsliga växter när kylan blir för sträng, gödsla när jag ser att det behövs, egentligen skall man helst vara så observant att man upptäcker behovet innan det är akut. Vara nyfiken och låta växterna korsa sig med varandra, kanske till och med hjälpa till med själva korsningen bara för att det är spännande att få se vad resultatet blir och nog blir det ofta väldigt vackert när växterna själva  får bestämma.
Detta tycker jag men eftersom jag har en liten trädgård och vill få plats med många favoritväxter  klipper jag bort aklejornas och julrosornas frökapslar innan de hunnit öppna sig.

Många trädgårdsmänniskor, oftast växtjägare har genom sin upptäckarlusta, nyfikenhet och kärlek till växterna fått leva vidare som växtnamn. Vilka personer döljer sig bakom namn som t.ex Aquilegia 'Nora Barlow' och Galanthus plicatus 'E A Bowles'? ibland blir det en riktigt spännande läsning.


Trevlig helg!

22 kommentarer:

 1. Jeg kjenner meg igjen i mye av det du beskriver, i kjærligheten til hagen og alt som vokser der :-)) Det er alltid deilig å komme hjem, til hus og hage. Da kjennet jeg at skuldrene kommer ned og at jeg kan puste fritt. Fin helg!

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med! Stor Kram /Lotta

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte vad jag hade gjort utan min trädgård!
  Det är verkligen,
  Fullständig kärlek ❤️

  Ha det gott !

  SvaraRadera
 4. Kärleken till trädgården har så många former. Och framförallt glädjen man finner i sin trädgård över den där blomman som slår ut, den där första grönskan och bara känslan då man vandrar i sin trädgård.
  Jag önskar dig en underbar helg!!

  SvaraRadera
 5. Ja, det finns inte mycket som kan överträffa när man kliver in hemma. Borta bra men hemma bäst som sagt:) Jag känner framför allt så när jag kliver in i huset, trädgården min känns inte riktigt klar än på länge...men visst är det en sorts kärlek även till den förstås.
  Så himla snyggt med gräset i din gjutna kruka!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Så fint du skriver om trädgårdskärlek. Jag känner likadant.
  Ha en skön helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Tenk så heldige vi er som elsker våre hager. Ekte kjærlighet:)

  SvaraRadera
 8. Du beskriver känslan väldigt bra, och visst blir man nyfiken på alla dessa människor bakom namnen på växterna :) ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Ja, de ljumma vindarna ger verkligen vår... och kärlek i luften. Vackra ord om kärlek till trädgården. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 10. Visst är det precis så! Härliga bilder.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 11. Så fantastiskt fint skrivet .Underbar tolkning av temat.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 12. Så fint du beskriver din kärlek till trädgården. Jag känner igen mig i mycket. Jag brukar säga att jag är lyckligt lottad som har en trädgård, om än liten. Men jag känner mig också lyckligt lottad att jag fått förmågan att kunna njuta av odlandet med allt vad det innebär. För även om det inte alltid är en dans på rosor så har vi alltid glömt det när vi sitter på vintern och längtar.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 13. Vilken tur vi har som älskar att komma hem. Tänk er motsatsen. Att verkligen avsky att komma hem. Inget som man vill uppleva! Det är underbart att få ha sin egna lilla plätt här på jorden. En plätt som man får göra precis vad man vill med :)
  Önskar dig en trevlig helg

  SvaraRadera
 14. Vi som äger - eller man kanske ska säga att vi har den till låns - en trädgård och älskar att påta i den, vi är förunnade stor lycka!
  Jag känner faktiskt folk som bara tycker det är jobbigt.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 15. Kärleken till min trädgård flödar, men är bara spirande än så länge. Det är ju första året/säsongen för mig på platsen där jag bor nu; på Evatorp i Västergötland, så jag knipsar inte av aklejorna och julrosorna när de har blommat över ;). Kärleken kommer att växa sig starkare med åren, det känner jag. Det är den 5:e trädgården som jag bygger upp, så jag vet ju hur jag ska göra. Löjtnantshjärtan vill jag ha många!
  /Eva Linnea på Evatorp

  SvaraRadera
 16. Ibland blir jag avundsjuk på er som har lagom stora trädgårdar och kan skapa den där ombonade känslan! Din trädgård beundrar jag, Anjas också.
  Vilken vacker acklejarabatt!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 17. Känner just så när jag får stiga in i min trädgård i Nordingrå när snön har smält och kika runt och fantisera om hur allt ska bli! Fin färgblandning i aklejorna. Trevlig helg/Monica

  SvaraRadera
 18. Blir varm i hjärtat av din kärleksförklaring, just det där med att bli lycklig när du kommer hem - det känns så gott!

  SvaraRadera
 19. Härlig läsning, jag var inne på samma tanke i mitt inlägg om ämnet. Att hysa så starka känslor till en plats skrämmer mig ibland, eftersom jag inte kan tänka mig ett liv utan just den platsen. Utan känslan av att kliva in genom ingången och stänga omvärlden och dess krav utanför. Vad gör jag den dagen när jag inte har råd att bo här längre? Hur går jag vidare när jag inte orkar att ta hand om trädgården längre? Hur släpper man taget?
  Kanske sitter man och bläddrar igenom sin gamla blogg?
  Men nu har vi en vår framför oss och idag ska jag så och kanske kosta på mig en ny växtbelysning.
  Och så ska jag flitigt återkomma till dig den närmaste tiden för att titta på dina snödroppar.
  Ha det gott!
  Marta

  SvaraRadera
 20. Härligt om kärlek, underbara bilder!
  Ja, och visst är det spännande med växtnamn... ;o)
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 21. Man är verkligen lyckligt lottad när man äger en egen plats på jorden, bättre kan man inte ha. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 22. Åh, vilken vacker stenläggning du har på gången in i din trädgård, fantastisk!! Även väldigt söta Aklejor. Jag klipper också bort fröna eftersom man har dem överallt annars :-) Kram Katarina

  SvaraRadera