fredag 8 januari 2016

Spara eller inte spara...

Under mellandagarna har jag gått igenom gamla sparade fotografier. Många av dem är sådana som egentligen borde rensats bort innan de ens hamnade på datorn. Bilderna i detta inlägget är från januari 2010. Tallen i krukan är död sedan länge,

men julrosen har klarat sig fint och plantan har bara blivit större och större.
När jag satt där och raderade bilderna kom jag ihåg ett kåseri som jag läste för ganska många år sedan och som jag lätt tog till mig. Den gången handlade det inte om bilder utan om alla utskick som hamnar i våra brevlådor. För att minimera både arbetet och engagemanget runt breven i postlådan hade kåsören bestämt sig för en strategi som jag då gärna ställde upp på och fortfarande följer. När dagens post är öppnad skall beslutet fattas. Då gäller det att bestämma sig för om brevet är värt att spara eller om det kan hamna direkt i papperskorgen istället för i högen med papper på skrivbordet. Hamnar det i papperskorgen är det borta för alltid och jag behöver inte lägga mer energi på det. Om det hamnar på skrivbordet måste jag när det är dags för städning återigen ta upp det, läsa igenom innehållet för minnet är kort och ännu en gång bestämma om det skall sparas eller inte.
Inte har detta något direkt med trädgård att gör, men väl med trädgårdsbilder, i alla fall hos mig. Vad skall jag med alla dessa suddiga sådana till?


Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Vilken bra princip! Den tar jag genast till mig, både när det gäller posten och bilderna! Och så måste jag sätta mig som du och gå igenom bildarkivet. Vet att papperskorgen kommer att bli ganska full...
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 2. Ja Birgitta! Jag har svårigheter att ta bort litet halvdana foton. Tror kanske att det skall bli bättre av LAGRING! 2016 skall jag bli strängare och försöka rensa omedelbart. Ha en skön weekend.

  SvaraRadera
 3. Känner igen det där, jag har vansinnigt många bilder. Så jag får försöka skärpa mig och följa ditt fina råd! Här har vi haft -26 grader. Ha en fin helg/Monica

  SvaraRadera
 4. själv köper jag mer minne - kostar inte mycket

  SvaraRadera
 5. Jag kör en annan taktik. Jag tror att min dators hårddisk snart blir full och ids inte köpa en större utan övertalar mig att istället rensa hårt redan innan bilderna laddas över. Och pärmarna för sparade papper är också tunna. Inte köper jag bredare fast det finns. Korkat, men rätt behändigt :)

  SvaraRadera
 6. papperspost har minskat; e-räkningar, ingen reklam... nästan inga tidningar :)

  SvaraRadera
 7. Känner lika för mina trädgårdstidningar...försöker slänga men det är svårt.

  SvaraRadera
 8. I too have been scrolling through old photos - some from 2002 - over 35,000 on this computer. Many quite good, others only of interest to me, and many of plants that are only vague memories. I'm hoping going forward that I'll use my old rule - that if it's good enough to keep, the purpose of the picture should be clear, and the image catalogued in order to find it quickly.

  SvaraRadera
 9. Visst känns det som städtid både i pärmar och dator runt nyår. Tycker det blir många bilder även om man gallrar hårt. Det som inte slängs meddetsamma blir mycket riktigt liggande. Jobbar på att bli tuffare och tuffare vad det gäller bilderna. E-posten tycker jag är mycket lättare. Slängt var det här!
  Gerdas cykel däremot är väl sparaobjekt. Kan du säkert hitta på nåt kul med.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera