tisdag 15 september 2015

Nu är det

kärleksörternas och tidlösornas tid.

Två växter med helt olika framtoning. Den ena, kärleksörten, smyger sig under växtsäsongen sakta fram och helt plötsligt i slutet av juli bara finns där medan den andra, tidlösan, visar sig med massor av blad redan i början av april och den pockar på uppmärksamhet långt in på sommaren. Nog har det hänt att jag ledsnat på dess skräpiga blad och klippt bort dem men oftast har jag försökt plantera tidlösorna så att bladen göms bland julrosor, iris eller andra perenner. Ibland har lökarna hamnat för mörkt och då har de ruttnat. Nu när bladen sedan länge är borta och man nästan hunnit glömma bort att lökarna finns börjar blommorna dyka upp i rabatterna. Några helt vita och andra i olika lilarosa färger.
De senaste åren har jag upptäckt att det inte bara är jag i den här trädgården som tycker om kärleksört. För att få någon blomning på de markplanterade sorterna måste jag under sommaren använda den hårda strålen på vattenslangen ganska ofta för annars äter fjärilslarverna upp knopparna. 

Har en liten kärleksört som utstått både blöta och minusgrader och ändå överlevt två vintrar i kruka ute. 


I dagarna börjar den slå ut sina blommor men det var inte dem jag föll för när jag köpte den, utan bladen. De är nästan olivgrågröna och har en vinröd kant. Riktigt fina tycker jag.

När vi reste mot Tornedalen i slutet av augusti passerade vi Falun och eftersom jag visste via AoT att André Strömqvist tillsammans med Andreas Graveleij öppnat en trädgårdsbutik i Kniva ville jag gärna titta förbi den.


Där fanns kärleksörten 'Bertram Anderson' 

som just nu vilar sin blomma i det grågröna gräset vid 
trappan här hemma och där fanns höstkrokuslökar och tidlösor
som jag under helgen som gick planterade ut i trädgården.
I fredags när jag besökte Nisses Växter i Uddevalla föll jag för ytterligare en kärleksört,
Hylotelephium 'Amber Red'.

Hoppas den och 'Bertram Anderson' kommer att klara tillvaron i kruka lika bra som den med olivgrågröna blad, som jag inte minns namnet på.

Fortsatt skön höst! 

5 kommentarer:

 1. Många fina varianter av Kärleksört du har. Förstår att du föll för den med vinröda kanter på bladen. Super fin! Tidlösor...dom har jag kollat in på bloggarna i fler år, men än har dom inte hittat hit.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Hejsan Birgitta.
  Så givande att få läsa din blogg. Du levererar ofta de som är givande. Jag får idéer av dig - de är ju idéer och inspiration man vill ha hela dagarna😄
  Tänk nu så de knakar på vad den vackra kärleksörten med rosa kant heter. Du kommer snart på de😄
  Det är ett jobb för sig på våren att få väck apollofjärilens larver. Menar du att kärleksörten överlever i kruka - tänk om den kunde göra de i mina zoner, strax norr om Örebro. Jag skall testa.
  Birgitta Porslinsanemonen blommar fint hos mig - ja, den heter så.
  Ser framemot fler spännande inlägg från Birgitta.
  Hösthälsar Maj-Britt

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder Birgitta. Tidlösa visar sig inte ännu hos mig, men måste ta en extra titt på kärleksörten.

  /Anja

  SvaraRadera
 4. Det var verkligen en hyllning till kärleksörten. Så läckra allihop. Nu blir jag också sugen på att sätta i krukor och se vad de tycker om det i zon 4.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Å kärleksört är jättefint. När jag var yngre gillade jag dem inte alls. Det är som med Schuberts sånger - det krävs lite livserfarenhet för att man ska uppskatta dem!

  /Monica

  SvaraRadera