söndag 2 januari 2011

Florus Ranunculi albi




Den sägs ha botat onda sår från både spetälska och syfilis samt frossan och ältan. Ältan, då tappade offret aptiten och slutade äta, ingen bot var känd. Ett avkok av växten tog bort fräknar och solbränna på 1800-talets bleka fröknar.
Växten orsakade även blodig urin hos boskap som fick med den bland gräset när de betade.



Hela växten innehåller protoanemonin, och om man äter av den, framkallar den svåra, till och med dödliga förgiftningar. När man stoppat i sig ca 30 plantor (Hur stor är en sådan planta?) upphör cirkulationen och andningen.


Både Linné och Palmstruch uppmanar till försiktighet när det gäller användandet av den som medicinalväxt.


För några veckor sedan när jag var på biblioteket hittade jag en bok om Linnés hälsoörter – en bok de rensat ut och sålde för 10 kr. Svårt att motstå om man som jag är intresserad av växter och deras kulturhistoria. Det är i den boken jag hittat de inledande raderna.



Några är vita som snö- men inte alla trots namnet. Det finns både blå, gröna, rosa, nästan röda och säkert i andra färgställningar också som jag ännu inte sett. Det är en växt som påverkas av ljuset och som slår ihop sina blommor när skymningen faller eller när det börjar regna.


Anemone nemorosa heter den på latin. Ett namn som jag tycker är vackrare än det svenska. Det låter både förföriskt och romantiskt på ett helt annat sätt än vit-sippa.


Anemone nemorosa 'Old Blue Eyes'


 Anemone nemorosa ' Frülingsfee'


Just sippor hör till mina favoritblommor, men det vet ni nog vid det här laget, och hade jag haft en stor trädgård, gärna med en vildvuxen del, hade jag släppt vitsippan lös. Den skulle då få invadera marken efter snödropparna och tillsammans med julrosor målat den i lite fler färger än vitt. Men hur vacker sippan än är så har den, om den trivs, en förmåga att ta över och sprida sig ohejdat så därför har jag ännu inte vågat.

Blommorna som saknar nektar får förlita sig på sitt pollen för att locka till sig insekter och skall därför vara doftlösa, men alla buketter jag plockat och det är många, har haft en underbar doft av vitsippa och vår. Enligt Nielsen 1991 och Anderberg 2005 är det först när växten krossas som det utvecklas en lukt. Inte har jag krossat sipporna jag plockat, inte. Misstänker att det är bladverket och inte själva blomman som står för doften.

Vill också passa på att önska er en God Fortsättning på 2011 och tacka för alla kommentarer jag fått under året som gått.
Nu går vi mot ljusare och varmare tider.

26 kommentarer:

  1. Vilket underbart fynd!!!
    Och nog är sipporna allas älsklingar på ett eller annat sätt.
    Linda

    SvaraRadera
  2. så vackra, fast syfilis har jag inte :)

    SvaraRadera
  3. Sippor är underbara! Inte minst för att dom är bland de första blommorna på våren! Vilka fina sorter du har! vilken vacker islykta du har gjort, jag har bara gjort några utan dekoration.
    God fortsättning på det nya året!
    Christina

    SvaraRadera
  4. Gratulerar med en ny underbar bok, till en obefintlig pris dessutom. Ser fram mot all visdom den vill dela med sig. Läste ett ställe om att jungfrur åt knoppar, livsfarligt ju.. men,men, vikingarna åt flugsvamp så..
    Vacker är den och bringar löften med sig. Ha en fin fortsättning på det nya året:)

    SvaraRadera
  5. Vilket intressant och annorlunda inlägg om allas vårt vitsippa, och vilket fynd att hitta en sån bok! Jag tycker oxå att vitsippor luktar gott, men det är kanske bladverket då?

    Är de så invasiva? Jag har funderat på sippor under några buskar, får se om jag vågar...

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Men vilken intressant läsning och fascinerande, vilket bokfynd. Jo för mig är nog sipporna de bästa iallafall mest efterlängtade

    ha det gott!Berit

    SvaraRadera
  7. Vilket härligt inlägg! Jag säger det igen: om du tröttnar på den där boken får du gärna slänga den åt mitt håll!;)

    Visst är den invasiv, nemorosan, men den är trots allt ganska lätt att hålla under kontroll,jag har tiotusentals i de vilda delarna av trädgården och förvisar den vänligt men bestämt från rabatter och grönsaksland.

    Önskar dig en riktigt god fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  8. Ha begäret ökar när man ser såna skönheter.

    SvaraRadera
  9. Vilken underbar läsning. Härligt med gamla kulturbärar-böcker, sådana samlar jag också på.
    Sippor kan jag längta efter nu, med vintersolens sneda strålar som lyser in genom fönstret.
    Gott Nytt!
    Eva

    SvaraRadera
  10. Vilken fantastisk bok du fyndat! Och sippor är ljuvliga!!! Hälsn mimi

    SvaraRadera
  11. Oh så spännande läsning! Gillar också kulturhistoria och idag kom den efterlängtade Växternas namn av Jens Corneliuson med posten. Har reddan hunnit kika en del och det är ju sååå rolig läsning! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  12. Ja nog är sippor en fantastisk blomma och när den bildar vita mattor på våren då är den fantastisk att se på.

    Det finns ju som du skriver en mängd sippor den ena mer unik än den andra riktiga samlarobjekt.

    Ett fynd i bokväg.
    Riktigt fina bilder och namnet Anemone Nemorosa känns riktigt fint.Lättare att säga iallafall. :o)

    Önskar dig ochså en fin början på det nya året.

    kram/Gunilla

    SvaraRadera
  13. Dina vackra bilder får mig att längta efter mina egna, i höstas, nyplanterade sippor om de kan överleva all snö som tynger dem.

    SvaraRadera
  14. Nu börjar redan våren i Blogglandia. Dina sippor ger verkligen vårkänsla. God fortsättning på 2011 önskar jag dig.

    SvaraRadera
  15. Vilket underbart fynd du gjorde. Jag samlar också på gamla trädgårdsböcker och plockar fram dem oftare än de nya. Vitsippor älskar jag, men inte tror jag att min dubbla har lika många lager som din. Vill önska dig en riktigt god fortsättning på det nya året!
    Randi

    SvaraRadera
  16. God fortsättning på dig!
    Vilket intressant inlägg... hade aldrig anat att det är vitsippan som åberopas! Håller med om att de är vackra. Hos oss växer den vilt i den delen av tomten som vi lämnat som naturtomt. Petade ner några stånd med gulsippor på ett ställe... få se om de vill ta sig.

    Ha det gott.
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  17. Det kallar jag fynd kul när man hittar något man vill ha//Britt

    SvaraRadera
  18. Hej, hej Birgitta!

    Ditt inlägg får mig att spinna av förtjusning! Så underbart inlägg och vad kul att få veta vad A.n. hette på Linnés tid!
    Så bra att få lite goda råd så att man inte stoppar i sig 30 plantor eller så - ja, hur i helsike vet man hur stor en planta är? Men vi kan väl komma överens om att inte käka 30 blommor med blader - det är kanske onyttigt redan det;))?/Anja

    SvaraRadera
  19. God fortsättning till dig med!

    SvaraRadera
  20. Mitt hjärta slår också lite extra för vitsippan. Här kryper den in från skogen och tar över mer och mer...och jag älskar det! Underbar bok du fyndat - grattis.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Vilket härligt och informativt inlägg! För att inte tala om vilket fynd sedan, nu vet vi vad vi kan ha dessa Anemona nemorosa till om vi inte njuter dem i skogen i en lite vas på bordet... smakar på det ädla namnet...

    God fortsättning på dig med nu käner jag hur jag längtar intesivt på våren... Kram Ingela

    SvaraRadera
  22. God fortsättning på det nya året!
    Jo jag har två liknande ljusstakar. Den ena köpt på loppis i Sundsvall och den andra på Hötorgloppisen i Stockholm. Visst är dom snygga!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  23. Tur att jag inte har varken spetälska, ältan eller syfilis..... :::)))

    Vilket udnderbart blogginlägg.

    Ha det gott,
    Kerstin

    SvaraRadera
  24. Ack ja, de är så vackra, sipporna!! Och håller med dig om namnet.
    Bok-utrangering går jag också gärna på ... Där kan man verkligen göra fynd. Du har verkligen gjort dig ett ! Vilken intressant bok du funnit! Kul läsning det du delar med till oss! Förstår där finns mycket mer intressant att hämta!

    SvaraRadera
  25. Härliga sippor. Men det är svårt att föreställa sig våren idag, mer snö än någonsin nu........
    Jag odlar inte chili och tomat på friland, men jag vet att Philippe P rekommenderar chili Espelette för friland. Lena I odlar tomat på friland, fråga på köksträdgårdssdian på Facebook, hon läser där :)

    SvaraRadera