lördag 23 augusti 2008

Tre Bilder - Bloggpaus – Time out



Tre bilder på smått i trädgården.
Man får titta noga för att se hur fina blommorna är.




Fuchsia procumbens



Periploca ?




Den färggranna flygande insekten vet jag inte namnet på. Någon som kan hjälpa mig?

Augusti är inne på sin sista tredjedel – Det går för fort – så jag stänger av datorn ett tag.
Hoppas både ni och jag får en sista ’släng’ av SOMMAR.






onsdag 20 augusti 2008

Blogg och Vinnare av Årets Trädgård


Att blogga har jag förstått, upplevs av många som lite ’suspekt’, så vad kan det ha att göra med Årets Trädgård – Att vinna tävlingen Årets Trädgård?



Hoppas ni kan se hur trädgården glittrar och skimrar, som bara en vinnare kan göra...

I vintras, när allt vad trädgård heter låg under vatten, för någon snö hade vi inte här hos oss, kom ett mail från Trädgårdsdrömmar någonstans i Västergötland. Det var Ken som skrev. Han var glad att han hittat en ren trädgårdsblogg, och den bloggen var min :) Hade jag inte haft den hade jag i våras inte fått besök av Carina och Ken och inte heller hade jag i juni fått se en stor del av alla deras pioner i blom. Och absolut inte hade jag fått resa till Tranemo och Carina och Ken tillsammans med andra roliga och trevliga trädgårdsbloggare
http://anjashill.blogspot.com/
http://hannelesparadis.blogspot.com/
http://lotta.tradgardsblogg.se/
http://rosorochris.blogspot.com/
för att uppleva Drömhem och Trädgårds prisutdelning till vinnaren av Årets Trädgård.




Utan blogg hade jag missat att det är Carina och Ken som är årets vinnare. Visst hade livet fortsatt ändå men det hade inte varit lika roligt.

Att sätta ord på upplevelsen jag fick hos er, i er trädgård Carina och Ken, kan jag inte. Känner mig helt stum.
Men Lotta sa några ord när vi gick runt och de tar jag fasta på och återger så gott jag kan. ’Regnvädret gör att bladens färger och former lyfts fram på ett fantastiskt sätt.’


Det verkligen gnistrade och skimrade om er trädgård igår. Tror den kände av vinsten – och ville visa sig från sin riktigt fina sida.
Det blev inte så många bilder pga regnet, men …här är några utav de jag tog.





Hjärtligt Grattis till er båda och Tack för god mat och en fantastiskt rolig dag!









Hannele, Lotta och jag tog en tur till Rångedala på väg hem och där hittade jag malvan Barnsley.. som jag hoppas skall klara vintern på Orust.




För några år sedan planterade jag Magnolia sieboldii 'Hammarö' och i år kommer den med riktigt många blommor. Vanligtvis blommar den nog inte i augusti.. men det gör inget, bara den blommar…

'Året om är det vår, och ungdomen räcker hela livet ut, alltid finns det något, som det kan bli blommor av. Det bara heter att det är höst.'




fredag 15 augusti 2008

Djungelkänsla med nästan bara grönt.



Precis som vi har olika inrednings och klädstilar så har ju vi trädgårdsmänniskor olika planteringsstilar. Min stil är att plantera tätt, oftast för tätt men jag gillar när växterna når varandra och jorden göms.



Visst blir det merjobb när de ’når varandra’ för mycket, rentutav försöker ta över utrymmet från grannväxten men då blir det sekatören som kommer fram.


Just nu gillar jag trädgården allra mest. Ett skönt grönt lugn har infunnit sig efter vårens och sommarens många intensiva färger.



Lite färg finns kvar. Just den här kombinationen av lila och orange har en av mina trädgårdsbekanta också. Hon tycker den är gräslig och jag tycker den är läcker. Kul att man tycker olika :)




De vita liljorna planterade jag i våras, Lilium Olivia. De sprider just nu sin väldoft i nästan hela trädgården, men så är den är liten också. I år är de inte särskilt höga men nästa år kanske de kan höja sig lite mer över markvegetationen.

Hemerocallis 'Wilson Spider' visar sina sista blommor – nästan alla dagliljorna har blommat över.

måndag 11 augusti 2008

Tre ‘nya’ Kärlekar….



För drygt en vecka sedan när jag besökte Göteborgs Botaniska Trädgård stod några krukor med Linnea borealis på växtvagnen strax innanför entrén och en liten kruka fick följa med hem.





I förrgår kväll när jag gick den dagliga trädgårdsrundan upptäckte jag att den lilla plantan kommer med riktigt många knoppar och några hade tom slagit ut. Den här växten är ju så liten så något problem med plats finns inte. Kruxet är nog mera att hitta rätt plats och få den att trivas. Hoppas jag kommer att lyckas med detta för jag vill så gärna ha den här hos oss…



Nu i veckan var en god vän och jag på utställningen Göteborgs Lustgårdar i Trädgårdsföreningen och där blommar det – verkligen blommar det för fullt.
Båda föll vi pladask för malvan som vi tror heter Barnsley.



Håll med om att den är ljuvlig men var kan man hitta en sådan?




En annan ljuvlighet som till stor glädje fanns till försäljning är rosen ’Dainty Bess’. Nu står den här hos oss, fortfarande i sin kruka, för jag vet ännu inte var skall den planteras. Men den är så fin, så fin….




måndag 4 augusti 2008

Trädgårdsbesök hos Hannele på Hisingen och Pelargoner



Längtat efter regn har jag gjort men inte hade det behövt komma idag . I morgon hade varit helt ok. Anledningen till att jag ville ha dagen regnfri var att vi, Anja, Katarina, Lotta, Monica och jag skulle träffas hemma hos Hannele för att besöka hennes berg.





Ett spännande, ovanligt (men för Hisingen kanske helt vanligt) och personligt berg med körsbärsgrottor, ett 40-tal rosor, slingrande stigar, formklippt ’ogräs’ (Hanneles egna ord) och bär och frukt i massor. Det är nog bara på Hisingen som det går att finna platta granar, spaljerad asp och stigar som slutar med överraskningar som den här.





Synd att kameran inte fungerade som den brukar, om jag nu skall skylla på den, men jag fick ingen skärpa i bilderna, trots regnkappa och paraply.
Tack Hannele för god mat och en mycket rolig trädgårdsvisning med många överraskningar och tack alla för en rolig eftermiddag. Fina bilder är jag övertygad om att ni hittar om ni tittar in hos Anja, Katarina, Lotta eller Monica.




Busken vi pratade om, den med de lila bären heter Callicarpa bodinieri var. giraldii och här kan ni se hur fin den är på hösten.
http://images.google.com/images?q=Callicarpa%20bodinieri%20var.%20giraldii&rls=com.microsoft:sv:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7SUNA&um=1&sa=N&tab=wi


Pelargonen jag inte kom ihåg namnet på är
P x Islington Peppermint och så här ser blommorna ut.






P. gibbosum



P. abrotanifolium



Paton's Unique

fredag 1 augusti 2008

Underbara dagar - HIH - Växtmarknad.



Underbara dagar vi haft, ja även kvällar och nätter. Synd att man måste sova. Badat och solat men även hunnit med att fiska lite makrill tillsammans med mina föräldrar.




Kaffe och kvällsmacka i en liten båt på ett stilla hav, några napp, helst många och en och annan fisk. Somliga av oss bottenmetade så det blev inte bara makrill utan även småskäddor och vittling.





I trädgården har det mest varit att vattna så att växterna inte torkat bort. När jag gått där med den fula gröna slangen (Varför finns det inga bruna eller svarta?) har dofterna slagit emot mig. De ljumma, nästan varma kvällarna har förstärkt väldoften. Kanske är det därför som vattningen inte känts betungande utan rentutav meditativ.
Nu lovas det svalare väder och det kanske behövs. Både vi människor och växterna behöver friskas upp och få möjlighet att hämta andan.


I morgon är det HIH möte i Göteborgs Botaniska Trädgård ( Ser du Anja?) och dit har jag tänkt mig. HIH står för Hemmerocallis, Iris och Hosta, möjligen kommer de i annan ordning, men just nu minns jag inte i vilken.

Gillar alla tre. Germanicairisarna för deras tuffa uppstickande blad och ’vulgära’ blommor, sibiricatyperna för att bladen påminner om gräs och är härligt ruffsiga. Båda har blommor som snabbt blommar över men bladen är fina. Synd att germanicornas rötter måste bakas i solen och är lite svåra att ha tillsammans med andra växter i en perennrabatt, för det är tillsammans med andra perenner jag vill ha dem.
Hostor är lättare att lyckas med och det är också dagliljor även om de hos mig inte får sin optimala miljö.

En kväll under veckan som gick var jag ute med kameran så nu kommer massor med bilder på dagliljor och hostor.




Hemerocallis 'El Desperado' mycket fin tillsammans med Persicaria microcephala 'Red Dragon'.



Hemerocallis 'Tealeaf Prophesy'
passar också till 'Red Dragon', men till den passar nog det mesta?




Hemerocallis 'Cinnamon Sunrise' en strålande soluppgång!




Hemerocallis 'Chicago Blackout', en mörk, mörk läckerbit som passar till ALLT, tycker jag, men det finns helt klart någon som tycker något annat.


I år har inte sniglarna varit lika glupska som tidigare så hostornas blad är fortfarande riktigt fina.



Hosta 'Elvis Lives' har jag som krukplantering tillsammans med svartkål. Hostans blad är grågröna med vackert vågad kant. Har för säkerhet skull en liten planta i grönsakslandet ifall den inte klarar vintern i kruka.




Hosta ' Devon Green' Har mörkt gröna välformade blad och fina blommor.

Hosta 'Lakeside Lollipopp' har vita blommor och då finns alltid plats i vår trädgård.


Hosta 'Emeralds and Rubies' gör verkligen skäl för namnet. Knallröda stjälkar och smaragdgröna blad. Liten vet jag och snabbväxande tror jag.



Hosta 'Spilt Milk' har tagit ganska många år på sig för att bli så här stor och fin. En utav de verkliga favoriterna när det gäller hosta.



Gillar hostor med vita blommor så 'Snowflake' får gärna flytta in.






Trädgårdens minsta hosta är 'Tortifrons', knappt 15 cm hög.


Hosta 'Nakaimo' har mycket fina blad, tycker jag.
På söndag mellan kl 11 och 14 är det växtmarknad hos Hermanssons på Tjörn och dit har jag tänkt mig. Tjörns Trädgårdsförening och STA Bohuslän-Dal är det som står bakom.
Hoppas på lagom varmt väder utan regn. Växtmarknader är alltid väldigt roliga och nästan alltid hittar man något som man inte visste man ville ha.
Sedan är det dags för en ny bloggpaus.
Fortsatt varm och skön sommar!