tisdag 4 mars 2008

Marsväder – kalltsom bara tusan. Var ute en stund och städade bort gamla perenner men långkalsingar var ett måste.
Det var inte bara jag som frös. Trots sin päls så hängde blåsipporna med huvudet. Ingen av blommorna i rabatterna öppnades, fast solen sken.


Den enda som visade upp sig var den jag vann på växtlotteriet i söndags och den är jag väldigt glad i.
För en gång skull hade jag tur och fick vara med och välja först. Turen brukar inte vara på min sida när det gäller lotterier men nu var den det.
Rådjuren, som inte brukar komma på besök, har hittat hit och kalasar på krokus, tulpaner och en och annan julros. När det gäller julrosorna tar de bara en smakbit men det är knopparna som ’ryker’. Inte äter de upp dem heller utan de blir liggande som färgglada karameller i rabatterna.

Nu i kväll har jag lagt ut all odlingsväv jag har så det råder lite spökstämning i trädgården. Kycklingnät och vår stege ligger över krokusarna längs häcken och jag har tryckt ner pinnar bland tulpanerna och satt på rådjursskrämman. Den har vi i vanliga fall på landet men sist vi var där krånglade den. Det var kanske tur det.
Hoppas rådjuren blir skräckslagna, sticker sig på nosen, snubblar på kycklingnätet och springer till skogs för att aldrig, aldrig mer komma tillbaka.

7 kommentarer:

 1. Här har vi också fått ett bakslag. Kallt men ingen liggande snö. I morgon är jag ledig då ska jag ut och titta till trädgården. Trots allt bara ett par - grader.

  SvaraRadera
 2. Det är förföriskt nu man vet inte vilket väder man vaknar till.
  När jag hör om rådjren ryser ja verkligen, vi har fullt med rådjur här ute på landet men det verkar som våran hunds kisserier håller dom på avstånd.
  Jst idag kanske rådjren får en lite annerlnda kisslukt, hunden hadde letat reda på en full burk med vaniljsocker och slickat i sig alltihop..1.4dl till en litn hnd på 9kg, behöver jag säga att hon mådde lite illa efter det.
  Ken

  SvaraRadera
 3. Så tråkigt med rådjuren! Jag hoppas dte fungerar med väven och näten. Trädgården där hemma ligger öppen för råddjur och jag kan inte låta bli att undra om de är och äter av mina julrosor!? Så söta blåsipporna är och vilken söting du vann i lotteriet. Här har det varit härligt väder men som sagt kallt. Hoppas inte vintern kommer nu! Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta!
  Det där med rådjurens huliganistiska beteende att bara knipsa av knoppen av blommor gjorde att jag en dag för 8 år sedan tröttnade och lät en firma sätta upp viltstaket runt hela (nästan hela) trädgården. Inte ens mina vitsippor fick vara ifred trots att skogen var fullt av dem! Nej då! Rådjuren och älgarna snackade med varandra och skickde hela tjocka släkten till Anjas Delikatesshörna! MEN! I åtta år har jag fått ha allt i fred. Skogens djur tycker jag så mycket om men inte INNE i min trädgård efter som de inte kan "uppföra" sig!Numera är det sniglar och liljebaggar jag fåpr jaga. Kommer ihåg hur jag också fick täcka allt möjligt med odlingsväv och hur deprimerande jag tyckte att trädgården såg ut med dess spökkläder.
  När det gäller kylan just nu så har jag lagt lite odlingsväv runt ett par plantor som jag vill ska slå ut och ovanpå har jag lagt en genomskinlig odlingsklocka av plast. Få se om det hjälper något mot tjälen runt de aktuella plantorna rötter.
  Alltid lika trevligt att läsa din blogg birgitta!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 5. Vad tråkigt med rådjur i trädgården. om de kunde hålla sig i skogen.//Britt

  SvaraRadera
 6. Kvällens skratt bjöd du på.. hihi.. när du beskriver din önskan vad som ska hända de små bambina.. =).. Jo jag förstår dig.. bli inte ängslig.. Så vackra de små sipporna var trots att de inte slog ut helt.. Kram och ha det gott.. Monica

  SvaraRadera
 7. Men oj vad Rådjuren har ätit hos dig - äter/nafsar de Julrosor?! Kära nån... Jag som precis har plantera nytt, hoppas innerligt att de håller sig borta från dem. Jag har lite krokusar som de brukar roa sig med att dra upp och slänga runt så ofta får jag gå och peta ned löken igen. Kallt och ruggigt är det nu men det är ju bara mars så vi får tåla oss lite till, håller tummarna att helgens väder blir bättre. Ha det så gott, 8`)

  SvaraRadera