söndag 18 oktober 2020

Vintern närmar sig med stormsteg

vare sig man vill eller inte. 

Själv tycker jag om att nu kunna lägga det där med odling och trädgård åt sidan ett tag. Lika roligt som det är att se de första snödropparna dyka upp i rabatterna i slutet av året och sedan i februari så årets första fröer, lika skönt är det att nu slippa vattna krukor, skörda och ta vara på ätbart.

Vaxklockan häger tung och svart efter de senaste nätternas minusgrader men 

höstkrokusen dyker dagligen upp med nya blålila blommor.

Nävan'Rozanne' blommar, trots minusgraderna, fortfarande ihärdigt och det gör 

pelargonen P. australe också.

Här har grönsakslandet förberetts inför vintern. 

Allt organiskt avfall har grävts ner. Komposterna är tömda och det innehållet har gävts ner det också.

En del grönsaker står kvar, 

så som kål, 

purjolök och rödbetor, men det mesta är skördat. 

I dag grävde jag upp de sista, stora, stora  palsternackorna.

Jordgubbsplantorna 'Polka', plantor som länge stått på önskelistan och som vi fick av goda vänner i slutet av sommaren, planterades på friland idag. Och idag hamnade också vitlöksklyftorna i jorden.

Under sensommaren tog jag sticklingar av rosmarinen vi har i kruka. Såg idag att de rotat sig så därför passade jag på att gräva ner dem i grönsakslandet och täcka med ett tjockt lager löv. 


Hoppas, hoppas, nu bara att de klarar både kylan och mörkret under den där lövhögen.

Länkar till TrädgårdsFägring.

Fortsatt skön höst!

4 kommentarer:

 1. Høstkrokusen er så vakker!
  Ja, nå går det mot slutten på årets hagesesong. Skal nok bli godt med en liten pause, særlig fra vanning. Jeg har en del løk igjen som skal legges, men det minker litt for hver dag.
  Ha en fin ny uke!

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  Ser fint ut i höstträdgården. I år har jag inte odlat mycket, så jag har inte något att ta reda på. Återstår bara att ta upp dahliorna och att sätta mera tulpan och narcisslökar. Känner som du, det kan vara skönt med en paus. Stickningen har kommit fram, skön sysselsättning.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 3. Vi trädgårdsnördar behöver nog en paus från allt vad trädgård heter ett tag - jag ser också fram mot att lägga trädgården i träda till i vår, men än återstår en del. Sedan är det ju så mysigt att drömma och fantisera om nästa säsong eller göra något helt annat som att läsa böcker, sticka och virka.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Håller helt med om att det är skönt med en trädgårdspaus och att få börja längta igen. Det finns mycket annat kul att göra under tiden. Är inte klar med grönsakslanden men i veckan beställde jag så att de ska ramas in - det ska bli riktiga lådor :)

  Pelargonen är ju ursöt!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera