onsdag 5 augusti 2020

Augusti

är redan här och vi har bara drygt 30 sommardagar kvar.

Juli bjöd på mycket regn, kalla kvällar och nästan inget utesittarväder efter kl 18 här på Västkusten. Men vi har massor av blåbär i skogen, tror inte att jag sett så mycket blåbär tidigare. Att plocka ihop nästan 20 liter tog för oss båda bara lite mer än två timmar med bärlockare. Det är så härlig att gå där i tystnaden bland blåbärsriset längs berget. Nästan inga fåglar hörs längre, tyvärr, bara lite enstaka pip som jag tolkat som varningsläten.

Lite fusk, inga vilda blåbär inte. Bilden är tagen i trädgården på landet.

I slutet av förra veckan dök det på landet, från den ena dagen till den andra, upp en för sommaren ny lukt i luften när kvällen kom. En mättad doft av mylla, mognad och våt jord. I mitt tycke en vemodig doft som leder tankarna till hösten, men den luktar trots allt väldigt gott.

Guldvatten, hönsgödsel och mycket regn har gett god skörd av grönsaker men också av underbara blommor. 

Älskar verkligen att kunna plocka stora buketter av olika ringblommor, reseda, luktärter, zinnia och astrar. I söndags hade jag med mig 13 liter (volymen på spännerna) blommor hem och fortfarande njuter jag av dessa buketter.

De storväxta Linnétagetesen till trots känns det ändå som om hösten flyttat in i trädgården men det är ju bara sensommaren som är här. 

Floxen har börjat slå ut sina knoppar och doftar så gott. 


Vad de heter vet jag inte längre utan ansträngning för namnlapparna är borta. Men just den här kommer jag ihåg namnet på. Den heter Phlox 'Natural Feelings' och är min stora favorit bland floxen.Dessutom passar den så fint ihop med blodgräset, Imperata cylindrica 'Red Baron' som nu verkligen lyser rött och ger skäl för sitt namn.

Den vitblommande storklockan      blommar fortfarande, 

höstanemonens knoppar, Anemone tomentosa, har börjat slå ut och snart, när klätterklockans,Codonopsis convolvulacea subsp. grey-wilsonii, knoppar visar upp sina blå blommor, kommer det att se ut som ett litet vattenfall i den flikiga lönnen.

Floxen för mina tankar till Anne Just och hennes trädgård i Hune. Det var i hennes trädgård jag förälskade mig i dem. Där fanns inga stor ruggar utan bara några enstaka blommande stjälkar lite här och var och det är egentligen så jag vill ha det även här i trädgården men flox har ju en viss tendens till att bre ut sig snabbt, lite för snabbt ibland.

Den vitblommande storklockan, Campanula persicifolia 'Alba' är också en sådan växt som jag gärna vill ha lite här och där i trädgården. Vackrast blir den oftast när den själv får välja sin plats, tycker jag. Har aldrig haft glädjen av att få besöka Helge Lundströms trädgård men när den vitblommande storklockan blommar tänker jag på honom, lustigt nog. Har i bakhuvudet en bild från ett reportage i någon tidning där han visade upp sina vitblommande  blåklockor.

Fortfarande sommar och nu är värmen snart här igen. Länkar till TrädgårdsFägring.

Ha det sommargott!

Birgitta


12 kommentarer:

 1. Vilka ljuvliga sensommarbilder. Kunde känna doften när du beskrev den. Den vemodiga men ändå goda. Och vilka fantastiska buketter! Helt otroligt. Och nu kom jag på att jag glömt att så Linnétagetes i år. När jag ser din bild inser jag hur mycket jag saknar den. Nästa år ... då ska jag inte glömma. Flox har jag bara en sort, 'Blue Paradise'. Och jag är lite tvärtom, jag vill ha massverkan. I synnerhet som den är så intensivt blå och lyser upp skuggan under äppelträdet där den stortrivs. Jag förstår att 'Natural Feelings' är en favorit hos dig. Den har en ovanlig men väldigt vacker färg.

  Önskar dig en fin helg!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita!
   Visst är det härligt att vi inte tycker lika. Det är inte i många år som jag odlat tagetes, det är först under senate år jag börjat uppskatta dem och linnetagetesen har blivit en stor favorit.
   Fortsatt fin sommar!
   Birgitta

   Radera
 2. Vad frodigt och fint det ser ut hos dig. Härliga buketter, vilken lyx att kunna plocka med hem! Allt gott /Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrika!
   Tack för din kommentar! Att kunna plocka stora buketter är härligt. Kikade in på din blogg, så frodigt och fint du har det. Sensommaren är härlig trots att hösten närmar sig, men den är ju egenligen fin den också, eller hur?
   Fortsatt fin augusti!
   Birgitta

   Radera
 3. Hej Birgitta!
  Vilka underbara bilder från trädgården. Floxen har blivit en favorit, så fick jag en till att försöka få tag på, vilken underbar färg, på Natural Feelings. Vissa morgnar har känts som höst, men nu då värmen är tillbaka , är det inte så.
  Den vita stora klockan, har jag också, är så glad att den är kvar. Den var borta ett tag men är tillbaka, den ursprungliga fick jag från Farmor. I år har den blommat på flera ställen, skall se till att låta den fröa av sig.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marika!
   Ja Natural Feelings är verkligen fin och det är den vita storklockan också. Extra roligt måste det vara att den ursprungligen kommer från din farmor. Här brukar jag knippsa bort överblommat på plantor jag lätt kommer åt och då kommer det nya knoppar.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Hmm en doft... ..för mig är det en förändring i ljud. Närmare bestämt när flygplan går över och ljudet byter skepnad fram på sensommaren. Vemod - javisst och då älskar jag ändå de kommande månaderna för anläggning och flytt av växter är så mycket lugnare bara daggen kommer. Nåja - i år har luktärterna överlevt ute och jag har sett 3 blomstänglar och det är ett stort steg framåt i mitt luktärtsodlande :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Det där med att ljudet ändrar sig är helt nytt för mig. Håller med om att vi har en fin tid framför oss, inte minst när det gäller trädgårdsjobb.
   Hs det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Hvor har du mange smukke blomster i haven. Jeg falder især for floksene. ‘Natural Feelings’ har en meget smuk farve. Når du skriver om Anne Justs have, kan jeg ikke lade være med at savne den. Vi plejer st besøge haven hver sommer, men i år kommer vi ikke derop.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elna!
   Ja den är fin, det tycker jag också.
   Fortsatt fin sommar

   Radera
 6. Dejlige sensommerbilleder. Heldigvis er det kun sensommer og ikke efterår. Her i Danmark ser det ud til, at det er nu vi skal have lidt sommer. I juli fik vi ca 130 mm regn og der var koldt og blæsende, så vi har også lidt til gode.
  Sjovt du nævner Anne Just og Haven i Hune, der har jeg været mange gange, vi har ikke så langt derhen.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
 7. Lene!
  Efter en kall och regnig juli har vi fått sommaren tillbaka. Härliga bad och varma utesittarkvällar. Underbart!
  Fortsatt fin sommar, hoppas den varar länge både i Danmark och här.
  Birgitta

  SvaraRadera