fredag 17 januari 2020

Ljuset är på väg tillbaka


och så också min lust till trädgården, i alla fall lite. Flera eftermiddagar veckan som gått har jag tillbringat ute bland våta löv och spanska skogssniglar. Löven som jag krattade in i rabatterna i höstas ligger som en tjock våt filt över lökväxterna som inte orkar tränga igenom den utan lite hjälp från mig. Lövfilten har inte bara gett skydd och värme åt växterna utan under den trivs tyvärr också sniglarna så nu efter veckans stunder i trädgården har jag redan klippt huvudet av massor med 'mördarsniglar' fast vi bara är i januari.
Har tidigare skrivit här på bloggen att jag skall vänta med alla sådder tills slutet av februari, början av mars men i veckan när jag kröp runt i trädgården började jag drömma om jätteverbenor i massor och de skall ju sås tidigt så jag får nog ompröva mitt beslut och snabbt köpa hem fröer.

Om jag i stället för att se framåt vänder och i tankarna ser tillbaka på året som gått
så ser jag


snödroppar tidigt i januari


städning och borttagning av den tjocka lövmattan över blåsippornas knoppar under den lövfällande häcken den 13 februari


och en stor bukett doftande snödroppar den 25 februari.


I mars blommade julrosorna så fint
och tidigt i april


var det blåsippornas tur att vara primadonnor


tillsammans med julrosor,nunneört


och doftande violbuketter. 


I maj var det aklejorna och alliumen som glänste
men då började också trädgårdsväxterna få lite konkurrens från köksträdgården


för tomatplantorna var på plats i grönsakslandet.

Här slutar jag med att se tillbaka och vänder blicken framåt igen fast jag egentligen vet att det är erfarenheten och tillbakablickarna som får mig att se både växterna och trädgården ur ett annat perspektiv. Ett som ibland får mig att tänka om och göra förändringar. Men ganska ofta numera, räcker det med att sticka näsan i en bukett doftande snödroppar.

Länkar till TrädgårdsFägring och temat som den här veckan är Om jag vänder mig om. Men har nu insett att jag kanske var lite sent ute förvhelt plötsligt är temat Den första gång jag såg dig och det stämmer ju lite dåligt, eller hur?   

Trevlig helg!

9 kommentarer:

  1. Det spelar ingen roll om det var rätt eller fel tema ;) Det var trevlig läsning. Jag har också spenderat flera timmar ute med samma syssla ungefär... Igår började jag gräva kanter för att störa sorkarna och rensa ogräs. Kändes som en väldigt behaglig engelsk vinterdag..

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  2. Åhhh härliga bilder!! Nu blev jag glad i hela hjärtat :) Fröpåsarna ligger på bordet men jag ska vänta lite. Dock ska chilifröerna i jord snart..
    Tänk vilken härlig tid vi går mot!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  3. Ja jag håller med, det känns som att ljuset är på väg tillbaka. Fina foton också.

    SvaraRadera
  4. Piękne wiosenne zdjęcia. Niedługo też tak będzie ładnie! U mnie kwitną cyklameny i ranniki.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Vilket fint inlägg om alla söta vårväxter som snart tittar fram. Har inte börjat så ännu, men kanske måste så Jätteverbenan, den vill jag gärna ha.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  6. Nu kommer tiden, hvor de små vaser skal i brug til vintergækker, erantis og alle de andre små forårsbebudere. Det er en skøn tid, vi går i møde.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Så nyttigt det är ibland att få en inblick,tillbakablick 😊
    Allt är inte extra tidigt i år ju! Och även fast vintern kom sent förra året så blev allt som det skulle ändå.
    Många skriver och funderar vad som ska hända med alla vårblommor om vintern kommer men de fixar det 👍

    Kram

    Veronica

    SvaraRadera
  8. Den milde vinter har godt nok været god mod sneglene, vi møder dem også her hos os.
    Sjovt med et tilbageblik og det ser egentlig ikke ud til, at vi er så meget før ved den i år sammenlignet med sidste år.
    Mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
  9. Det ger perspektiv att se tillbaka. I fjol så här års hade jag värsta vintern och 20 cm snö. Väntar mig fortfarande att det kommer en vinter i år fast snödropparna blommar sen flera veckor tillbaka och alla andra lökar också är på väg. Täcker med granris och hoppas allt ska klara sig. Antar att det är annorlunda när man bor vid kusten. Njuter alldeles extra av dina blåsippor som inte alls trivs här.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera