söndag 10 februari 2019

Vårkänning i februari.


Snön är borta och det är blåsten vi haft ett par dygn också. Solen tittade fram, lite försiktigt visserligen men den fick mig ändå till att gå ut med sekatören i högsta hugg. Julrosornas knoppar har blivit riktigt stora så idag skulle fjolårsbladen bort. Väntar jag för länge med att klippa bort dem är det stor risk att även många knoppar åker med av bara farten. Dessutom ligger de stora bladen som ett täcke över en del snödroppar som nu inget hellre vill än komma fram i ljuset."Till en början är det blekgröna nålar, som tittar fram ur jorden; dessa klyvs sedan i två tjocka hjärtblad, och så är det färdigt. Blomningen kommer ibland redan i början av februari, och jag säger er, ingen segerpalm, inget Kunskapens träd, ingen ärans lager är vackrare än denna vita, sköra kalk på sin bleka stängel, som sviktar i den råkalla vinden." Karel Capek, Ett år med min trädgård.

I samma bok ställer författaren frågan: - "Vad har egentligen trädgårdsodlaren ryggen till? Efter allt att döma endast för att sträcka på allt emellanåt och säga: - Oj vad det värker i ryggen!"

Det är något jag också frågar mig nu efter årets första trädgårdsdag, men bortsett från det onda så är det ändå härligt att våren är på väg även om det bara är februari.
En månad att se upp med, en månad med baksluga ränker att ta sig i akt för enligt Carel Kapek. "På dagen lockar den fram knoppar på buskarna, på natten sveder den dem, med ena handen smeker den oss och med den andra knäpper den oss på näsan."

Hoppa nu vi slipper allt för många knäpp på näsan de kommande veckorna. Länkar till TrädgårdsFägring.

Ha det gott!

7 kommentarer:

 1. Mmmm den där boken vill jag ha :) Men några förlag säger att den inte kommit ut ännu - spännande. Andra sålde den för några år sedan.

  Känslan i ryggen känner jag igen. Var ute en sväng igår men idag blir det mer seriöst trädgårdsarbete. Ser helt ljuvligt ut genom fönstret.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. En härlig bok som med både distans och humor berättar om det där med att vara trädgårdsnörd. Den får i alla fall mig att se på trädgården med en glimt i ögat och inte ta den på blodigt allvar. Den är ju bara en hobby!
   Det blir ingen snödroppsresa den här våren, men nästa kanske, vem vet!
   Ha det gott Carina!
   Birgitta

   Radera
 2. Jeg er ikke begyndt at klippe bladene af mine Juleroser, men i næste uge regner jeg med at gøre det. Jeg gør det især fordi blomsterne er nemmere at se, men også for at forhindre svamp i at sprede sig til de nye blade.
  Ryggen skal lige vænne sig til havearbejdet igen :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningarna till att jag klipper bort julrosbladen är de samma som dina. Har varit ute och klippt idag också ända tills ryggen protesterade :-)
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Jag längtar sååå efter våren och denna vecka kommer vi att få en föraning om den. Självklart blir det bakslag men vi går verkligen åt rätt håll. Med ryggont eller inte... :)

  Kram

  SvaraRadera
 4. Fru Glädjekällan!
  Du har gjort ett inlägg som har samma tema som jag var nästan på väg att göra igår. Vi hade sol och relativt milt och jag skuttade runt i trädgården som den värsta yra kompisen till katten Maija. Hade också sekatören med mig men kunde inte bestämma var jag ska börja. Men, jag får också börja med julrosbladen. Tänk om det skulle vara så lyckligt att man skulle kunna börja vårbruka redan på allvar?
  Ser framemot dina snödroppsbilder snart!

  Ha en supervecka!
  ...zzz...Anja

  SvaraRadera
 5. Ojojoj, nu vet jag vad jag måste göra när det ljusnar - kolla om mina julrosor syns! Inte sjutton blir det vår här i februari (årets kallaste månad?!?) men när det är plusgrader får man ju njuta lite.

  SvaraRadera