onsdag 14 november 2018

Så blev det av till slut,


en helt vanlig fint gråmulen novemberonsdag.


Kärran var täckt så inte ångade det om lasset men det hade det nog annars gjort för gödseln var riktigt varm när jag med händerna, handskbeklädda, jämnade ut högarna maken lagt bland växterna i rabatterna.Nu hettar kinderna efter en lång utedag men jag känner mig både nöjd och tillfreds. Den efterlängtade jordförbättringen i form av hästgödsel har kommit på plats och på plats har också de flesta av trädgårdens löv gjort. Både backtimjanen på muren och blåsipporna på norrsidan häcken har fått ett skyddande lövtäcke. Resten av löven har hamnat i en säck och skall få täcka en del av jorden i grönsakslandet.
Vårvintern 2013 tog frosttorkan död på hela timjanmattan och sedan dess täcker jag den under hösten med löv och en och annan gren för att hålla löven på plats och solen borta.

Jag tycker mycket om november, både lugnet och mörkret.
"Naturen blir så stor så här års. Vid och öppen, utan trädkronor. Himlen går ner till marken. Skogens doftande mossa blir tätare." Lena Larsson En Svensk NaturDagbok. 

Länkar detta inlägg till TrädgårdsFägring.

Ha det gott 'trots' novembermörkret!

8 kommentarer:

 1. Hej Birgitta

  Ja, det känns bra när man är färdig med dagens jobb:)
  Jag använder också hästgödsel, ibland blandat med tång från Öresund.

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karsten, jo nog är det en härlig känsla.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 2. Så härligt du beskriver det. Jag kan nästan förnimma dofterna. Och raderna från Lena Larsson är väldigt vackra. Din murmatta av timjan är så fin. Hoppas nu den klarar sig bra kommande vinter/vår under sitt lövtäcke.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anita! Nu luktar det häst i hela trädgården men det brukar försvinna efter några dagar, särskilt om det kommer regn.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Vilken arbetsinsats, så skönt att ha det gjort! Ibland undrar man ju varför man har så svårt att börja med ett jobb. Jag ska försöka göra lite nytta i trädgården i helgen om det inte är för blött. Har tappat styrfarten lite, men vet att det som blir gjort är bra gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anni, håller med dig om det där med styrfarten men kommer man bara ut och igång är det riktigt roligt.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Hej Birgitta!
  Visst känns det härligt när man fått klart något man tänkt på ett tag. Det har varit gråa disiga morgnar länge nu, men idag börjar dagen med en klar himmel och några solstrålar. Har inte gjort mycket i trädgården, den senaste tiden, men kom på att jag borde rensa rännorna på växthuset, och det var verkligen behövligt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Mmm härligt :) Jag hade tänkt köra lite gödsel men jag började rensa istället. Men morrondan finns kvar :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera