torsdag 3 augusti 2017

Längtansväxter,

har jag många men att få köra näsan en bukett luktärter slår de flesta, eller hurRedan runt nyårshelgen köpte jag de första luktärtsfröerna via nätet och i februari när jag var i England tillsammans med Lena föll jag för ytterligare sex olika sorter. 


Nu blommar sådderna överdådigt och de fyller både köket, i form av buketter och grönsakslandet med sin doft.
Ännu har jag inte sått av alla de olika sorterna. Anledningen till det är att jag har en viss förmåga att falla för mer än jag egentligen har plats för.


Just därför blev jag extra glad när Cecilia Wingård i fredadgs på luktärtsfestivalen berättade att luktärtsfröer kan gro fast de är gamla om de bara förvaras rätt och då är det frysen som gäller.


Själv har jag under flera år plockat stora brokiga blandbuketter men hos Cecilia såg jag buketter som plockats och valts utifrån blomfärg (namnsort) och doft. 


I går på landet gjorde jag likadant, selekterade utifrån blomfärg under tiden jag plockade. 


Gissa var alla fröerna jag köpte hos Cecilia och resterna från vinterns inköp befinner sig just nu - jo i frysen.


Fortsatt skön sommar!

16 kommentarer:

 1. Håller med dig, luktärtor är ljuvliga :) I år har jag äntligen kommit i håg att så och nu har också jag små buketter inne :) Bra tips med fröerna i frysen -Tack :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur bra tipset om förvaring i frysen är återstår att se. Nästa säsong vet vi mer.
   Fortsatt skön sommar!

   Radera
 2. Fantastiskt fina fönster med de olika buketter na och doften kan jag bara gissa mig till. Det är nått att ta efter!
  I år blev det inga luktärtor alls, tyvärr!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre lycka med luktärterna nästa säsong!
   Fortsatt skön sommar!
   Birgitta

   Radera
 3. Verkligen vackra och doftar underbart. Jättefina bilder på utställningen med fönstret. Man har sina 'måste-växter'. För mig är det rosenskära och zinnia. De sår jag varje år.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena!
   Visst är det så att man har sina måste-växter och ibland har man många. Just nu har luktärterna i vasen vissnat men zinniabuketten står lika fin.
   Fortsatt skön sommar!
   Birgitta

   Radera
 4. Frysen lät spännande... Gerben lärde mig att vissa fröer, Lathyrussläktet bland annat, ska man sticka hål med en nål i samband med sådd. Det spelar nog ingen roll. Hos mig gror fröna och jag får världens finaste småplantor men sen... tackar de för sig. Det är väl jorden, brist på uppmärksamhet eller nåt...

  Svartkålen blev kanon i en glasform i ugnen med folie över. Annars tar jag grön- och svartkål och lägger i en form utan täckning. Då blir en del bitar lite crunchy och en del mjuka. Båda sätten är väldigt goda. Lite smör i så tar kroppen upp de fettlösliga ämnena i kålen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Roligt att kålen blev bra. Fick under helgen höra talas om en smoothie som innehåller kål och fett men har ännu inte receptet. Skickar det till dig så fort jag vet mer.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 5. Hög igenkänningsfaktor! Visst blir det fler fröer än man har plats med, men många håller ju sig nåt år. Sår aldrig luktärtor eftersom jag är doftöverkänslig, men blir så sugen när jag ser alla härliga färgställningar.
  Från och med i år har jag faktiskt ett luftigt ställe där de skulle vara möjliga till nästa år. Mannen skulle bli extra glad, han älskar luktärtor. Tål att tänka på... men jag känner på mig att jag nog inte kan stå emot längre:-)
  Trevlig helg och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Ibland hamnar man i ett läge där det gäller att bara släppa taget. Men är man doftöverkänslig kan det vara svårt.
   Fortsatt skön sommar!
   Birgitta

   Radera
 6. Vilket härligt inlägg, i år blev det inga luktärter hos mig, fröna jag hade grodde dåligt, och det blev ärter i stället. Men nästa år, då skall de vara tillbaka.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstod Cecilia rätt kan man så i februari, låta fröna gro och sedan sätta ut sådderna. De lär klara ca - 10 grader. Skall testa nästa år om jag har möjlighet.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 7. Snacka om luktärtsblomning. Måste säga att jag är djupt avundsjuk. Inte på de fina engelska sorterna, utan att du alls har luktärtsblomning. Mina blommar sparsamt, precis som allt annat. Jag är så trött på Gunnilseväder. Det hjälper inte att det inte hjälper - att klaga. Jag är 75! Ska jag inte få uppleva I MIN TRÄDGÅRD en riktig sommar innalocket läggs på...;-(
  Vilken tur att du är en positiv person som låter en sådan här "elegi" rinna av och njuter istället av dina väldoftande, vackra luktärter!
  Ha det gott! Hälsa!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Vi bor ju bara ca 60 km från varandra och här har vi under säkert sex veckor bara fått 10-15 mm regn. Jag har vattnat och vattnat mer eller mindre i två månader. Tur att vi har kommunalt vatten och inget bevattningsförbud. Sista veckan däremot har regnet hittat även till oss så när jag kom hem idag såg jag att det var dags att klippa gräset.
   Fortsatt skön sommar, hoppas nu solen hittar till Gunnilse innan sommaren är slut för den här gången.
   ZZZ
   Birgitta

   Radera
 8. Så vackra de är! Du påminner mig om att jag inte sått några i år. Snacka om att jag saknar dem när jag ser dina bilder. Den där mörkblålila du har ... mums!

  SvaraRadera
 9. Så vackra luktärtsbuketter, både dom blandade och av enskilda sorter. Jag kan känna doften. Jag har hört att ju mer man plockar desto mer blommar dom. Stämmer det. Jag är själv väldigt dålig på att så luktärter men jag har faktiskt gjort det något år och dom är helt bedårande. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera