fredag 27 maj 2016

Grand Final

för detta årets vårsäsong av Blommig Fredag är det idag och Grand Final är också temat just denna fredag.

Mycket av vårblomningen i trädgården har jag redan tagit adjö av. Nunneörten, scillan med stor ogräsvarning för, snödropparna och de botaniska tulpanerna har jag rensat bort blad och frökapslar från under veckan som gått. Nu ligger både blasten och fröhusen utspridda på gräset på landet. Hoppas fröna har både förmåga och ork att gro mellan jordreva, maskros och lite gräs. I mina drömmar finns där en äng, en våräng med lökväxter som blommar innan gräset tar över. Men lökväxter tar oftast väldigt lång tid på sig från frö till blomma. Den som lever får se men drömmen finns där.







































De grönvita tulpanerna tillsammans med vitblommande löjtnantshjärtan är fortfarande fina







































och det är ormbunken och bergvallmon också.







































I flera år har jag funderat på en pergola längs gången åt väster men inte kunnat bestämma mig. Tycker man som jag om både växter och trädgårdsprylar kan det lätt bli för mycket.
I höstas grävde jag bort dagliljor för att ge plats åt två nya Austinrosor. Nu har rosorna, tack vare Marie min sonhustru, fått klätterstöd ifall de vill sträva uppåt såsom 'Charles Austin' och det känns riktigt bra. Skulle jag mot förmodan ändra mig är både rosorna och pergolabågarna lätta att ta bort.







































Vårt lilla snödroppsträd blommar för fullt fast det inte är särskilt stort. Under ett antal år har det mer eller mindre bara stått där och stampat vid sidan av plommonträdet. Hoppas nu när det förhoppningsvis etablerat sig växer till lite snabbare för plommonträdet lever på övertid.







































Tulpanerna har också snart gjort sitt för den här säsongen. De flesta lökarna orkar inte komma tillbaka och blomma nästa vår men i slutet av oktober säljs tulpanlökarna för halva priset och då går det fortfarande utmärkt att plantera lökväxter här på västkusten.







































Nu, just nu, har alliumbollarna börjat slå ut och det har aklejorna också och nu, just nu, skulle jag vilja stanna tiden i en vecka i alla fall...
I september någon gång återkommer Helena med nya teman. Stort tack till henne för denna säsongen.

Trevlig helg!

9 kommentarer:

  1. Mycket vackra bilder och jag är verkligen förtjust i dina växt- och kantstöd.
    Ha en fin helg /Lotta

    SvaraRadera
  2. Men Birgitta hur kan du gräva bort dagliljor till förmån för rosor? ;) Skämt åsido, det kommer att bli tjusigt med den pergolan :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Så fint du har det i din trädgård. Det där snödroppsträdet har jag inte hört förr, så sött det är
    Ha en fin helg
    Kram Meta

    SvaraRadera
  4. Jag gillar dina växtstöd och kanter. Kul med snödroppsträdet. Jag har sått ett som är ca 80 cm nu och hoppas på att det också kommer att blomma så småningom. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
  5. Det kommer att bli underbart att gå under pelargolan på den fina skiffergången och med grönskan runt omkring. En förträfflig modell av pergola, jag ska visa bilderna för min man, hoppas kan man alltid....
    Kram
    Marta

    SvaraRadera
  6. Kan inte bli fel med rosor som klättrar i pergolan.
    Ha en fin helg /Marika

    SvaraRadera
  7. Vilken underbar dröm - en självsådd lökäng :) Spar på spalje- och klätterstödsidéer, fin lösning som svärdottern gjort eller hittat. Det kommer bli en underbar gång där under rosorna.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  8. Väldigt lummigt och fylligt hos dig. Ja, nu är första större vågen av växter snart över och vi väntar på nästa. Jag har sett så många bilder på snödroppsträd nu och kikat i plantskolan men inte köpt, men nu har jag bestämt mig. Det får bli ett.
    //Helene

    SvaraRadera