fredag 14 augusti 2015

Bukett-tider,

äntligen kan jag plocka stora blombuketter. 
Just nu blommar solrosor,


lite sparsamt visserligen för rådjuren har haft kalas, 
ringblommor, de fina jag köpte fröer till från Runåbergs, 


krasse som självsått sig och som jag är väldigt förtjust i men som har en tendens till att ta över allt,luktärter som jag köpte fröerna till när vi var i Spanien i höstas och zinnia vars fröer också kommer från Spanien. 3 stora fröpåsar som räcker i flera år för ca 40 sek.
Solrosor, luktärter och zinnior sådde jag redan i april och satte ut i växthuset. Under andra halvan av maj planterades de små plantorna ut på friland.

Zinnian, en växt som enligt Expressen/Leva Bo även sniglarna lämnar ifred men det håller inte jag med om. Plantorna jag satte ut i maj älskades av sniglarna och lade jag inte ut snigelfritt fick jag gå där och passa med ullsaxen och klippa huvudet av dem.

Den färgstarka zinnian är både sol och värmeälskande och den tycker inte alls om kyla och regn men är torktålig och gillar näringsrik jord. Ursprungligen kommer den från Mexico, är ganska frostkänslig men är det varmt nog blommar den länge och är fin som snittblommaDen är uppkallad efter en tysk botanist, Johann Gottfried Zinn. Varför vet jag inte men Linné namngav blomman till zinniea för att hedra honom. På blomsterspråket är namnet 'thoughts of absent friends'Såg när jag sökte på nätet att på Great Dixter finns vid den här tiden på året ett hav av zinnior. Dit skulle jag gärna vilja komma och gärna när zinniorna blommar.


5 kommentarer:

 1. Sådde Zinnior en sommar för flera år sedan och WOW vad jag älskade att plocka in i stora buketter :) Får nog så lite "plockblommor" när jag får ordning på lite inhägnade odlingsbäddar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vilka fantastiska luktärter, Dom har du verkligen lyckats med! Alltid kul att ha något med sig hem från resan, stickling eller frön, som minne från semestern.

  SvaraRadera
 3. Tjusiga buketter! Här är det hav av broksalvia och bolltistlar som får bjuda på buketterna nu. Intressant om zinnia och 'thoughts of absent friends' så vackert. Verkar som angelsaxarna är lite mer poetiska när det gäller blomnamn, tänker också på Queen Anne´s Lace. Som är ett av de vackraste namn jag vet.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Härliga, fina buketter. Det där med rådjurssäkra och snigeldito vad får de allt ifrån? Det finns ett enda sätt när det gäller bambi: Stäng ut dem. Och samma gäller snigla eller att man har ihjäl dem på olika sätt. Nu kommer jag att prova nematoderna som står i kylskåpet och väntar på utplacering.

  Ha det så gott!
  Anja.

  SvaraRadera
 5. Härligt :) Har sått krasse i mitt växthus och som du skriver så har de totalt tagit över :)) //Victoria

  SvaraRadera