Nog borde jag för länge, länge, sedan lärt mig att man på
en begränsad yta inte kan få plats med allt, men inte har
jag gjort det inte. Fortfarande tror jag
att allt jag vill så och sätta bara får plats;-))
Fast vi nu skördat både den
tidiga potatisen
och all lök är trädgårdslandet som en djungel i miniatyr.
Bönor har vi redan
fått massor av. I år odlar vi 'Maxibel', som är en lyxig haircotvertböna med långa slanka baljor. 'Mont d’Or', en gammal fransk vaxböna, 'Necklargold', störvaxböna som får långa gula baljor. 'Prizewinner', en rosenböna som får stora trådfria baljor och 'Blauhilde', en vackert violett störböna.
Den rika bönskörden har fått mig till att leta fram boken om Mjölksyrejäsning av
grönsaker från 1976 av Annelies Schöneck
och den lilla krukan med vattenlås.
Syrat
bönor har jag aldrig gjort tidigare så detta kommer att bli både roligt och
spännande.´
Nog borde vi fundera mera på vad det är vi
stoppar i oss. Här kommer några av Kjell Armans ord ur boken om mjölksyrejäsning.
’Produktion av
livsmedel skiljer sig från all annan produktion. För att få hög kvalitet på
slutprodukten måste både utgångsmaterialet och hela verksamheten vara av högsta
klass. Kvalitet i livsmedel är inte något som man i slutskedet kan sortera
fram, den måste odlas fram. Den måste börja med en omsorg om jorden som ger den
en hög kvalitet och mellan jorden och den färdiga produkten ligger ett stadium
som man kan kalla den växande grödan.
Årets godaste potatis var 'Orla', en ny bekantskap för oss.
Fortsatt trevlig helg!