torsdag 26 november 2020

Det är inte bara trädgård och växter

som jag tycker om. Men innan jag skriver mer om de andra intressena måste jag ju bara berätta att julrosen, Helleborus niger, från Bertil Larsson i Dals Rostock och Ester Andersson i Skene har ett par knoppar, små visserligen men ändå knoppar, så någon flytt av den julrosen blir det inte i år, men väl nästa.

Trädgården här har snart gått i vila även om grenastern Symphyotrichum lateriflorum ’Lady in Black’ fortfarande blommar. 


Så här länge har den aldrig tidigare gjort det under de säkert mer än 10 år som den funnits
 här hos oss. En växt som är sen i starten på våren och ganska omtyckt av sniglarna när den väl dyker upp. Men under sensommaren blir de mörka grenarna en fröjd för ögat, tycker jag och i början av oktober brukar de första blommorna slå ut. Kommer frosten tidigt blir inte blomningen särskilt långvarigt, men så har det inte varit i år. Blommorna är väldigt små men många, många.
Krukor med frostkänsliga växter fick flytta in den 19 november när Yr lovade att temperaturen kommande natt skulle närma sig +-0. Så här länge på hösten har aldrig tidigare mina agapanthus, fuchsior eller pelargoner fått stått ute.
Är bortsett från det där med trädgård också väldigt förtjust i prylar, inte minst textilier. 


Har på senare år upptäckt Greta Digman, eller Greta P:son Digman och saker från Svenskt Tenn så som 
Jönssons katt och ytterkrukan, 
den gröna, Hortuskrukan så det var extra roligt att i Hemträdgården nr 3 få läsa om Estrid Ericson, Svensk Tenns grundare, och hennes fina sommarhusträdgård Tolvekarna. 
Här finns mer om hennes trädgård https://www.tyresoradion.se/3176 
 
Blev nästan överväldigad över att få läsa om någon som haft och fortfarande har en så stor betydelse för både inredning och prylar i en trädgårdstidning. Det där seendet hon, Estrid Ericson, hade fanns  ju med hela vägen, i alla fall med lite hjälp, från minsta pryl till en hel trädgård.
Har också med stor glädje sett de senaste trädgårdsavsnitten av Go Kväll med Gunnel Carlson och gäster. Har njutit av att få följa med till trädgårdar som t.ex Bauers, Lagerlöfs, 
Larssons och Cedergrens.
Alla hade de där trädgårdsägarna verkligen många strängar på sina lyror.

och önskar alla en rolig fortsättning på november trots Covid19.

1 kommentar:

  1. Tänker att dina intressen hänger ihop - de skapar en härlig hemkänsla tillsamamns. Och inslag i böcker, tidningar och program inspirerar till mer... Jag är väl kanske galen men jag gillar inslagen men skulle gärna se dem med någon annan än just Gunnel.. Tur vi får vara olika ;)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera