lördag 3 november 2018

En trädgård att besöka


är temat i TrädgårdsFägring den här veckan.

Inte går det att bara välja ut en enda trädgård när det finns så många olika som liksom tar andan ur en och det har inte vare sig med storlek, ovanliga växter eller ogräsfritt att göra. Det är bara den där känslan, den oförklarliga, som omsluter en så fort man tagit klivet innanför tomtgränsen. Trädgårdar där allt känns på riktigt. 
Men vad som är på riktigt är ju väldigt personligt och helt efter tycke och smak. De trädgårdar jag tipsar om i detta blogginlägg är sådana som både tilltalar och överväldigar mig oavsett om de är små privata eller stora besöksträdgårdar. Sådana som gjort ett starkt intryck och som jag tycker du skall passa på att besöka om möjlighet finns. Bilderna visar vad jag själv upplevt som fint när jag besökt dem, men de ger inte alltid full rättvisa åt trädgårdarna för ofta saknas översiktsbilder. Detta blev ett långt inlägg med många bilder.

Min trädgårdsvän Anja, som har en vacker trädgård i Gunnilse,
hon ser det lilla och har blick för detaljer.

Barbro, min vän, 


med sin fina trädgård i Svenshögen, 

har också blick för detaljer och komposition. Vem kan som hon gå igång på ett heucherablad som har en kant som passar till rostigt.

Christopher Lloyds trädgård, 

den stora, överdådiga och fantastiskt fina Great Dixter, som jag hade glädjen att få besöka i våras skall man inte missa om man är i England.

Gamla Bryggeriet i Smedstorp med en designad inredning som det är svårt att få nog av.

Munthes Hildasholm i Leksand. Här vandrar det odlade och vilda hand i hand.
Tage Andersen och Gunillaberg. 
Även här samsas det planterade med det vilda. En totalupplevelse, tycker jag, som bara måste upplevas.


Ulla Molins trädgård i Höganäs, 


en K-märkt trädgård som om tillfälle finns skall upplevas på riktigt.
Anne Just trädgård i Hune, Danmark

upplevde jag första gången i början av oktober för ganska många år sedan och då blommade floxen fortfarande.
Flox var ingen växt jag ens tittat efter tidigare, men med hem från Danmark hade jag den gången sex stycken med pastellfärgade blommor och nästan alla har jag kvar.I Ljungskile har min trädgårdsvän Martha Ristorp 
en underbart fin trädgård tillsammans med sin man.


Enkel men stor på en och samma gång.
Men det finns många, många fler, roliga, storslagna och vackra trädgårdar. Det känns som om listan kunde bli hur lång som helst. Vill du se både olika och spännande trädgårdar är mitt tips att du går med i en trädgårdsförening och därigenom får möjlighet till trädgårdsresor och privata trädgårdsbesök. 
Besök att njuta och inspireras av.

Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. En dejlig lang liste over yndlingshaver - store og små.
  Og du har ret. Det handler om en stemning, når en have opleves som ganske speciel og dejlig. Ikke så meget om specielle planter eller anlæg, belægninger eller inventar, men om det man netop ikke kan sætte ord på. Når en have har "det" er det jo blevet havekunst, tænker jeg.
  Du falder også for de haver hvor det vilde liv får plads sammen med det planlagte. Sådan har jeg det også.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 2. Ulla, ja trägårdskonst måste vara rätt ord för miljöer och trädgårdar som överväldigar och tar andan ur en.
  Skön söndag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Så många fina tips på besöksträdgårdar. Anne Justs trädgård hade jag alldeles glömt bort. Ha en fin söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade precis som du glömt bort hennes trädgård ända tills jag började leta trädgårdar bland mina bilder. Hennes trädgård är egentligen ingen man borde glömma bort.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 4. Der findes så mange dejlige haver rundt omkring og det at besøge haver er for mit vedkommende en stor del af min haveglæde/interesse. Jeg har svært ved at sige, hvad det er der gør en have speciel, men jeg tror måske tit, at det er sammenspillet mellem haveejeren og haven, en lidt forsømt have, hvor ejeren udviser en begejstring og glæde over sin have kan til tider være meget skønnere, at besøge end den helt snorlige og veltrimmede have, hvor ejeren bare ser det som et mål, at alt skal være perfekt.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
 5. Tack Birgitta! Instämmer i tipset kring trädgårdsföreningar :) När jag tänkte så tänkte jag på hur få jag besökt men plötsligt inser jag - det är fel. Anjas trädgård är underbar det skriver jag under på. Och Marta Rs ska jag försöka besöka nästa år.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 6. Det er altid inspirerende at komme ud og se andres haver. Du har valgt at vise en serie meget spændende haver, og du har fundet nogle meget fine detaljer. Ulla Molins have har i flere år stået på min ønskeseddel, jeg synes den virker så hyggelig, og jeg kan godt lide plantevalget.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Hej Birgitta!
  Har många fina besök i helt olika trädgårdar, alla har något att erbjuda. Utan trädgårdsföreningen hade det inte blivit av.
  Fina bilder. Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 8. Det finns så många vackra olika sorters trädgårdar och jag har bara varit i en av dem men hos Anja har jag vari flera :) en trädgårdsfest till England skulle inte sitta helt fel heller!
  Tack för pepp på TF! Nu ska det fungera som tidigare igen.

  Kram

  SvaraRadera