torsdag 7 juni 2018

Sissinghurst - en dröm som gått i uppfyllelse.


Nu är vi hemma igen efter en innehållsrik och rolig trädgårdsresa till Kent, Sussex och Essex i Storbritannien. En resa som Adderley Travel arrangerade åt oss arton trädgårdsvänner, efter våra önskemål. Vi ville se Great Dixter och Sissinghurst  samt göra ett besök i Beath Chattos trädgård men under resans sex dagar fick vi också se många för oss nya och spännande trädgårdar, äta god mat, skratta och ha det väldigt, väldigt trevligt.

Innan resan hade jag lånat Elin Unnes bok, I odödliga odlares sällskap på biblioteket men inte hunnit börja läsa i den. 


Nu har jag läst en fjärdedel och träffat på både Vita Sackville-West, skaparen av Sissinghurst och Christopher Lloyd, mannen bakom Great Dixter. Det är en charmig, informativ och vacker bok jag gärna rekommenderar om du vill veta mer om olika trägårdspersonligheter.

'Vita Sackville-West blev berömd för sitt överdådiga aristokratiska liv, sitt originella och starka äktenskap med sir Harold Nicolson och sina passionerade relationer till andra kvinnor, inklusive författaren Virginia Woolf. Via sitt sällskapsliv blev hon bekant med och tidvis finansiär av Bloomsburygruppen och dess verksamhet.' 

Så här beskriver Elin Unnes Sissinghurst i sin bok. 'Sissinghurst är en monumental skapelse av episka proportioner, och Haralds beskrivningar är ofta invecklade. Är man designnovis och vill sno stilen kan det här verka avskräckande.


Vita, däremot, utrycker sig på ett mer direkt vis: största möjliga formalitet i layouten, största möjliga dekadens i planteringen.'


Vi vandrade i lätt regn på en stig i ca 1,5 km och kom in bakvägen till Sissinghurst. Bara det var en upplevelse i sig. 


Väl inne i trädgården blev vi så betagna att vi inte märkte av att det regnade. Höga tegelmurar ramade in trädgården och bland alla de välklippta häckarna fanns raka gångar med siktdjup man nästan inte trodde fanns och intima trädgårdsrum i Arts and Crafs-rörelsens anda med sköna övergångar från formell, stram elegans till det vilda, fria och avslappnade i de yviga planteringarna. Det ena rummet var inte det andra likt men alla var de som levande konstverk och det var stört omöjligt att se sig mätt på den korta tid vi var där. Det blev många bilder på sådant som jag fastnade för men allt på Sissinghurst var vackert. Jag faller väldigt lätt för planteringar där växter står tätt, väver in i varandra och tillsammans bildar en enhet.
Fler trädgårdsbloggar hittar du här


Önskar er en fortsatt skön och solig sommar!

5 kommentarer:

 1. Hej Birgitta! Tack för ett underbart reportage! Det där rummet med de höga murarna och bilden med rosor på den lite knotiga spaljén är också något av min ursprungliga vision av "the Secret Garden" - trädgården som det ultimata uttrycket för vår innersta dröm om skönhet och även andlighet. Vi gillar dessutom båda de där täta planteringarna.

  Tack för boktipset också. Eftersom värmen fortsätter finns det tid att läsa mitt på dagen.
  Ha det gott i sommaren!

  ...zzz...Anja

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken dröm! Lyckost dig som fick komma dit - kan man annat än älska engelska trädgårdar? Hoppas du visar fler bilder, även från alla andra ställen du besökte! Jag bara njuuuuter!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Tak för att jag fick återuppleva Sissinghurst genom dina bilder. Den trädgården är lika vacker i alla väder. Roligt att ni fick gå in bakvägen. Förstår att bara det var en upplevelse. Jag läste ju ditt inlägg om Great Dixter också. Dina bilder har fått mig att verkligen längta tillbaka till England och de engelska trädgårdarna. Intressant med resebyrån som skräddarsydde en resa till er. Såg att det är en engelsk resebyrå.

  Ha en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 4. Helt magiska bilder av ett helt magiskt ställe...så otroligt vackert!
  Tack för att du visade oss :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Sissinghurst tog mig med storm också. Historien bakom känns viktig när man är där för att förstå hur det utvecklades. Men Sissinghurst är en ovanlig kombination av byggnader och trädgård där båda känns lika viktiga för att det ska ge den speciella känsla det har. Bilderna skickar mig tillbaka till trädgården och regn gör den också väldigt frisk och vacker på bild.
  //Helene

  SvaraRadera